Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto2029.03.20165

2745-2016 (014)

Turun Satama Oy:n sääntömääräinen yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 20

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 10.3.2016:

Turun Satama Oy:n varsinainen yhtiökokous

Turun Satama Oy (jäljempänä Satama) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistus on 100 %. Sataman yhtiökokous pidetään 18.5.2016 klo 8.30. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksessä mainitut sääntömääräisessä yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Kaupunginhallituksen konsernijaoston 18.3.2013 § 23 päätöksen mukaan Satama kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Yhtiökokousmateriaalin tulee sisältää muun muassa yhtiön hallituksen allekirjoittama tilinpäätös tilintarkastettuna. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta tarjouskilpailun mukaisesti. Sataman yhtiökokouksen tulee noudattaa konsernijaoston mainittua päätöstä.

Toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2015

Sataman toiminnalliset tavoitteet toteutuivat tyydyttävästi. Sataman kokonaistavaratonnit laskivat 11,9 prosenttia. Matkustajia kulki sataman kautta yhteensä 3,3 miljoonaa, laskua viime vuodesta 6,4 prosenttia. Tavaraliikenne oli yhteensä 2,4 milj. tonnia vuonna 2015. Tästä oli vientiä 1,3 milj. tonnia ja tuontia 1,1 milj. tonnia. Kontti- ja Ro-Ro - liikenne jäivät huomattavasti asetetuista tavoitteista.

Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen vuonna 2015

Yhtiön taloudelliset tavoitteet toteutuivat hyvin tai lähes tavoitteiden mukaisesti. Liikevaihto oli 20,5 miljoonaa euroa ja jäi hieman asetetusta tavoitteesta. Liikevoitto oli 3,4 miljoonaa euroa ja ylitti 2,9 milj. euron tavoitteen. Tilikauden voitto 2,1 milj. euroa ylitti tavoitetason. Haastavista markkinaolosuhteista huolimatta liikevoitto- ja tulos paranivat edellisestä vuodesta. Yhtiö arvioi vuoden 2016 liikevaihdon kasvavan vuoden 2015 tasosta. Tilikauden myönteiseen kehitykseen vaikutti sataman oman toiminnan tehostuminen.

Sataman tuloutus kaupungille ei ole tavoitteen (rahoituserien tuotto 2,9 milj. euroa) mukainen, vaan se jäi 1,4 milj. euroon. Tämä johtui siitä, että yhtiön tulos ei mahdollistanut myönnetyn 30 milj. euron vaihtovelkakirjalainan koron maksua. Tilikauden tuloksen tulee olla vähintään 2,4 milj. euroa, jotta yhtiö voi maksaa lainapääomalle korkoa lainaehtojen mukaisesti. Kaupungin tuloslaskeman rahoituserien tuotossa kyseinen korkotuotto on budjetoitu 2,4 milj. euron mukaisesti, eli saamatta jäävä tuloutus aiheuttaa vastaavan suuruisen kattamattoman tulon ja alijäämän kaupungin talouteen.

Yhtiön jakokelpoiset varat olivat 27,9 milj. euroa, josta 4,7 milj. euroa kertyneitä voittovaroja eli osingonjakokelpoisia varoja. Yhtiö likvidit rahavarat olivat n. 8,2 milj. euroa. Yhtiön tase on liiketoiminnan vakauteen ja tuleviin investointitarpeisiin nähden ylilikvidi ja taseen omavaraisuus riittävä (omavaraisuusaste 32 %). Yhtiön taseen maksuvalmius turvataan tarvittaessa kaupungin myöntämällä tililimiitillä, ei ylimääräisillä kassavaroilla, jonka tuotto yhtiölle on nykyisessä korkoympäristössä käytännössä 0 %.

Edellä esitettyyn viitaten yhtiölle tulisi antaa konserniohje, jossa tilikauden voitosta ja kertyneistä ylijäämistä jaetaan osinkona vaihtovelkakirjalainan maksamatta jäänyttä korkotuottoa vastaava summa eli korvataan kaupungin budjetoiman antolainan korko (2,4 milj. euroa) muulla rahoitustuotoilla (osinkotulo 2,4 milj. euroa euroa).

Kaupunki on saamastaan osinkotulostaan verovapaa yhteisö. Lisäksi osinko vähentää kaupungin korollista kokonaisvelkaa, kun tytäryhtiöiden talletukset kaupungin kassaan pienevät.

Hallituksen jäsenten valinta 

Turun Satama Oy:n hallituksen jäseninä ovat toimineet: Marjukka Karttunen (pj), Jukka Mikkola (vpj), Maria Puhakka, Jarmo Tamminen, Arja Iho, Turja Lehtonen ja Satu-Maarit Hilden. Em. henkilöistä Jukka Mikkola on ilmoittanut, että ei ole enää käytettävissä hallituksen jäseneksi.

Konsernijaoston tulee antaa tarvittava konserniohje hallitukseen valittavista henkilöistä.

Liite 1Turun Satama Oy tuloskortti

Oheismateriaali 1Turun Satama Oy yhtiökokouksen esityslista (salassa pidettävä JulkL 24 §: 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsee yhtiökokouksen esityslistan tiedoksi ja päättää antaa kaupungin yhtiökokousedustajalle ohjeen, että yhtiön tulee jakaa 2.400.000 euroa osinkoa omistajalleen tilikaudelta 2015.

Samalla konsernijaosto antaa tarvittavan konserniohjeen koskien yhtiön hallitukseen valittavia henkilöitä ja toteaa, että muilta osin tarvetta konserniohjeen antamiselle ei ole.

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsi yhtiökokouksen esityslistan tiedoksi ja päätti antaa kaupungin yhtiökokousedustajalle ohjeen, että yhtiön tulee jakaa 2.400.000 euroa osinkoa omistajalleen tilikaudelta 2015.

Samalla konsernijaostoantoi konserniohjeen, jonka mukaan Jukka Mikkolan tilalle yhtiön hallitukseen tulee valita Petja Raaska (vpj), ja todeta, että muilta osin yhtiön hallitukseen ei ole tulossa henkilövaihdoksia.

Muilta osin tarvetta konserniohjeen antamiselle ei ole.

Päätös asiassa tehtiin Petja Raaskan nimeämistä koskevilta osin Eklundin tekemästä ehdotuksesta, ja muilta osin esittelijän ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedTurun Satama Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 20
Liite 1:Turun Satama Oy tuloskortti