Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1507.03.20165

2304-2016 (011)

Saramäen maa-ainesyhtiön perustaminen Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tytäryhtiöksi

Tiivistelmä: -

Khkon § 15

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja kaupunginlakimies Pauliina Ahlas 1.3.2016:

Lounais-Suomen Jätehuolto Oy lähestyy kaupunkia alla olevalla esityksellä ja tiedustelee osakkuusyhtiöaseman omaavilta omistajakunnilta eli Salon ja Turun kaupungeilta ennakkonäkemystä maa-ainesyhtiön perustamisesta seuraavasti:

Turun kaupungin kiinteistöliikelaitos ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ovat yhdessä selvittäneet yhteisen maa-ainesyhtiön perustamista. Maa-ainesyhtiön päätoimintapaikaksi eli ”maa-ainespuistoksi” on valittu Turun kaupungin Saramäen noin 55 ha:n alue. Turun kaupunki on toteuttanut Saramäen alueelle ympäristövaikutusten arviointimenettelyn ja toiminnalle on haettu ympäristölupaa. Maa-ainesyhtiön tehtävänä on ensisijaisesti huolehtia yhdyskunnallisesti tärkeästä maa-aineisten käsittelystä. Yhtiö toimii markkinoilla, eikä tule olemaan osakkaiden sidosyksikkö.

Yhtiön omistuksen on suunniteltu jakautuvan seuraavasti:

- Turun kaupunki 20 %

- Lounais-Suomen Jätehuolto Oy 80 %

Maa-ainesyhtiön on suunniteltu olevan LSJH:n tytäryhteisö, jolloin se pystyy hyödyntämään emoyhtiön resursseja, järjestelmiä ja osaamista maanrakennustoiminnassa sekä maa-ainesten jalostuksessa.

Osakkaiden yhteisenä strategisena tavoitteena on yhtiön kautta kehittää maakunnallisesti maa-ainesten ja jätteiden kiertotaloutta. Yhtiön tuottoa tärkeämpää on se, että kohtuuhintaisia maa-ainesten ja rakentamisen kierrätyspalveluja on tarjolla.

Tavoitteena on maa-ainesyhtiön perustamisen osalta edetä seuraavalla aikataululla:

- LSJH:n hallituksen alustava käsittely ja ennakkonäkemyspyyntö 1.3.2016

- Salon ja Turun kaupungin ennakkonäkemykset

- LSJH:n hallituksen päätös esittää yhtiökokoukselle maa-ainesyhtiön perustamista 20.4.2016

- LSJH yhtiökokouksen päätös maa-ainesyhtiön perustamisesta kesäkuussa 2016

- Maa-ainesyhtiön perustaminen ja rekisteröinti kaupparekisteriin

- Maa-ainesyhtiön osakassopimuksen allekirjoitus

- Maa-ainesyhtiön järjestäytyminen ja valmistelevat toimet kuten urakoitsijaneuvottelut

- Maa-ainesyhtiön käytännön toiminnan aloitus aikaisintaan 1.1.2017

Kiinteistötoimiala on antanut oman lausuntonsa yhtiön perustamisesta (liite xx) ja sen mielestä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:llä on erinomaiset edellytykset toimia toiminnan järjestäjänä maa-ainespuistossa. Kiinteistöliikelaitos puoltaa uuden Maa-ainesyhtiön perustamista, joka toimii Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tytäryhtiönä.

Yhtiön liiketoiminta- ja investointisuunnitelma, osakassopimus ja muut perustamisasiakirjat on laadittu yhdessä kiinteistötoimialan ja konsernihallinnon edustajien kanssa. Argumentit maa-ainesyhtiön perustamiseksi ovat toiminnallisesti perusteltuja ja kiinteistötoimiala arvioi saavansa yhtiön kautta merkittävää toiminnallista hyötyä mm. maamassojen logistiikan ja käsittelyn parannuttua nykytilanteeseen verrattuna.

Koska yhtiöstä tulee Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tytäryhtiö, myös yhtiön rahoitusvastuu ja mahdollinen lisäpääomitus ovat enemmistöomistajan vastuulla ja kaupunki ei tässä sitoudu muuhun kuin osakepääoman (10.000 euroa) maksuun oman omistusosuutensa suhteessa eli 20 kpl osakkeita * 100 euroa eli yhteensä 2.000 euroa. Mainittu osakepääoma voidaan maksaa Kaupunginhallituksen investointimäärärahasta kohdasta Osakkeet ja osuudet – kohdentamattomat.

Liite 1Maa-ainesyhtiön perustamiseen liittyvät asiakirjat (salassa pidettävä JulkL 24 §:n 20 kohta)

Oheismateriaali 1Kiinteistötoimialan lausunto

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että Lounais-Suomen Jätehuolto Oy voi perustaa liitteen mukaisen maa-ainesyhtiön ja kaupunki merkitsee 20 % yhtiön osakepääomasta.

Osakemerkintä 2.000 euroa maksetaan kaupunginhallituksen investointimäärärahasta kohdasta Osakkeet ja osuudet – kohdentamaton määräraha.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään liitteenä oleviin asiakirjoihin vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Korhonen ilmoitti olevansa esteellinen, eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Korhosen tilalla sihteerinä tämän asian kohdalla toimi Heikkinen.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä.

Jakelu

tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Khkon § 15
Liite 1:Maa-ainesyhtiön perustamiseen liittyvät asiakirjat (salassa pidettävä JulkL 24 §:n 20 kohta)