Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1207.03.20164

8120-2015 (011)

Ennakkokäsityksen hankkiminen Turun seudun kehitys Oy:n perustamiseen liittyvistä asiakirjoista

Tiivistelmä: -

Khkon § 12

Konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna 1.3.2016:

Turku Science Park Oy:n (TScP) hallitus pyytää kaupungilta omistajan ennakkonäkemystä tytäryhtiön perustamiseen liittyvistä asiakirjoista. Science Park on kirjeessään kuvannut jo kattavasti hankkeen etenemistä ja sen tämän hetkistä vaihetta.

Asiakirjat, joihin ennakkonäkemystä haetaan ovat:

1.    Turun seudun kehitys Oy:n yhtiöjärjestys

2.    Turun seudun kehitys Oy:n perustamissopimus

3.    Turun seudun kehitys Oy:n osakassopimus

1. Yhtiöjärjestys: Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön toiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa osakkeenomistajille, eikä se jaa omistajilleen osinkoa, vaan mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön toiminnan kehittämiseen yhtiökokouksen päättämällä tavalla. Lisäksi yhtiöjärjestys sisältää tavanomaiset lunastus- ja suostumuslausekkeet. Muuten yhtiöjärjestyksen ehtoja ei ole pidettävä tavallisuudesta poikkeavana.

2. Perustamissopimus: Sopimuksen mukaan yhtiön suurin osakkeenomistaja tulee olemaan Turku Science Park Oy (omistusoasuus 57,36 %) eli yhtiöstä tulee TScP:n tytäryhtiö ja se kuuluu myös Turku konserniin. Tämän vuoksi yhtiön tulee noudattaa Turun kaupungin konserniohjeita sekä linjauksia keskitetyistä tukipalveluista, tilintarkastajan valinnasta sekä konsernirahoituksesta. Yhtiön pankkitili tulee siten avata konsernin pääpankkiin eli Pohjola pankkiin.

Lisäksi tulisi kiinnittää huomiota siihen, että yhtiön osakkeita ollaan merkitsemässä minimiosakepääomaa (2.500 euroa) vastaan, minkä johdosta yhtiöllä on hyvin vähän pääomapuskuria mahdollisia suunnittelemattomia kulukirjauksia vastaan. Näin ollen mahdollinen vähäinenkin suunnittelematon kulukirjaus johon ei saada vastaavaa tuloa saattaa syödä yhtiön osakepääoman kokonaan. Tämän vuoksi osakkaiden tai pääosakkaan tulisikin harkita yhtiön lisäpääomitusta toiminnan käynnistyessä ja sen vakiintuessa, vaikka siihen ei osakassopimuksen mukaan osakkailla suoranaista velvollisuutta olekaan.

Tytäryhtiön tehtävänä on elinkeinorahoituksen kanavoiminen ja elinkeinopalvelujen hankinta.  Koska tytäryhtiölle ei ole tarkoitusta eikä tarvetta luoda omaa organisaatiota vaan käytännössä tekeminen toteutuu emoyhtiön organisaation toimesta Turun kaupungin ja Turun seudun kehittämiseksi, on perusteltua, että tytäryhtiön toimitusjohtajana toimii oman toimensa ohella TScP:n toimitusjohtaja.  Tällä järjestelyllä varmistetaan välitön tiedonkulku kummankin yhtiön hallitukselle ja samalla se antaa hallitukselle parhaan ohjausvaikutusmahdollisuuden.

3. Osakassopimus: Osakassopimuksessa sovitaan keskeiset yhtiön tehtäviä, hallintoa ja päätöksentekoa, rahoitusta, hallituksen nimeämistä ja yhtiön osakkeiden luovutus- ja lunastusmenettelyä koskevat periaatteet.

Osakassopimuksen kohdan 8.2 – Hallituksen kokoonpano ja päätöksenteko - mukaan osapuolet sopivat, että yhtiön hallitukseen valitaan 12 varsinaista jäsentä siten, että Turun kaupunki nimeää kaksi hallituksen jäsentä ja muut osakkaat kukin yhden jäsenen. Hallituksen puheenjohtaja valitaan Turun kaupungin nimeämistä jäsenistä.

Muilta osin osakassopimuksen ehtoja voidaan pitää johdonmukaisina ja vakiintuneina, eikä konserniohjauksen vastuualueella ole niihin huomautettavaa.

Oheismateriaali 1Turku Science Park Oy:n hallituksen pyyntö liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 §:n 20 kohta)

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto ilmoittaa konserniohjeena, että sillä ei ole huomautettavaa esitettyihin asiakirjoihin eikä tarvetta konserniohjeen antamiseen ei ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Randell ja Heikkinen ilmoittivat olevansa esteellisiä, eivätkä osallistuneet asian käsittelyyn.

Jakelu

tiedTurku Science Park Oy Ab