Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto425.01.20161

4397-2015 (653, 642)

Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampushankkeen eteenpäin vieminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 4

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, johtava kaupunginlakimies Laura Klami, konserniohjauksesta vastaava controller Kim Moisiolinna ja vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 21.1.2016:

Valtuuston päätös AMK kampuksesta 

Kaupunginvaltuusto päätti 1.6.2015 § 90 Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kampuskokonaisuuden hyväksymisestä. Kaupunginvaltuusto päätti:

- että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kampuskokonaisuuden periaateratkaisu; Kupittaan kampuksen uudisrakennus, Medisiina D ja ICT–cityn tilojen vuokraus sekä olemassa olevien tilojen käytön tehostaminen hyväksytään,

- että Kupittaan kampuksen uudisrakennuksen hankesuunnitelma hyväksytään ja toteutetaan kiinteistöosakeyhtiömuotoisesti,

- että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n esitys investointirahaston purkamisesta hyväksytään vuoteen 2017 mennessä siten, että Turun ammattikorkeakoulu Oy ostaa 4,5 M€:lla Kiinteistöosakeyhtiö Asemankulman osakkeet, 3,0 M€:lla Koneteknologiakeskuksen kiinteistön ja sijoittaa loput 2,5 M€:a  Kupittaan kampuksen uudisrakennukseen,

- että Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman osakkeet myydään Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle 4,5 M€:n kauppahintaan liitteen 5 mukaisilla ehdoilla,

- että kiinteistö 853-21-2-34 (Koneteknologiakeskus, os. Lemminkäisenkatu 28) myydään Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle 3 M€:n kauppahintaan liitteen 6 mukaisilla ehdoilla,

- kiinteistötoimialan toimialajohtaja valtuutetaan tekemään edellä mainittuihin kauppakirjoihin vähäisiä muutoksia

- että Turun kaupunki vastaa toissijaisesti Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle siirtyvien ICT-cityn vuokrasopimusten velvoitteista (kerrokset 1 -3 ja toimistotilat kerroksessa 4),

- että Turun ammattikorkeakoulu Oy oikeutetaan luopumaan Ruiskatu 8 tilojensa vuokrauksesta 1.6.2018 lukien ja Sepänkatu 1 tilojen vuokrauksesta 1.6.2019 lukien.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Turun ammattikorkeakoulu Oy:ltä vapautuvien kiinteistöjen jatkokäyttöä koskevat linjaukset valmistelussa ohjeellisena noudatettavaksi,

- että valtiolta lahjoituksena saatu Ruiskatu 8 -kiinteistö jatkaa perus- ja keskiasteen koulukäytössä ja,

- että valtiolta lahjoituksena saaduista Sepänkatu 1 ja 2 -kiinteistöjen myynneistä saatavat myyntituotot kohdistetaan Ruiskatu 8 -kiinteistön koulukäytön edellyttämiin muutostöihin.

AMK:n Kampushankkeen toteutuksen kuvaus

Turun AMK Oy:n hallitus on käsitellyt hankkeen toteuttamista kokouksessaan 11.1.2016. Yhtiö esittää, että hanke toteutetaan osittain poiketen valtuuston 1.6.2015 tekemästä päätöksestä. Muutokset koskevat lähinnä toteuttavan kiinteistöyhtiön omistusta ja investoinnin totuttamistapaa.

AMK Oy:n hallitus esittää, että hanke toteutetaan kokonaisuudessa vuokrahankkeena siten, että yhtiö vuokraa Kampus-kokonaisuuden tilat Turun teknologiakiinteistöt Oy:ltä ja Turun AMK Oy sijoittaa Turun teknologiakiinteistöt Oy:n vaihtovelkakirjalainoihin Kampus-hankkeen tarvitseman pääoman ja tulisi samalla yhtiön omistajaksi kun aiemmassa esityksessä AMK Oy olisi omistanut suoraan kiinteistöyhtiötä, joka olisi rakennuttanut uuden Kampuksen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös asiassa

Kaupunginhallitus käsitteli 17.12.2015 (§ 551) kokouksessaan Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä asiassa "Valtion luopuminen Turun kaupungille luovutettujen kiinteistöjen palautusvelvollisuudesta" ja merkitsi tiedoksi ministeriön tekemän päätöksen.

Turun kaupunki on osoittanut opetus- ja kulttuuriministeriölle 3.7.2015 kaupunginjohtajan allekirjoittaman anomuksen, jossa (s. 7) todetaan muun ohella seuraavaa:

”AMK tulee toimimaan vuokralaisena pääosassa tämän tilaratkaisun tiloja ja linjaus on myös yleinen muissa Suomen ammattikorkeakouluissa. Kupittaan kampuksen uudisrakennushanke käynnistetään kuitenkin AMK Oy:n toimesta siten, että AMK Oy ostaa ICT-cityn päädyssä olevan tontin omistavan Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman koko osakekannan ja käynnistää hankkeen jatkovalmistelun. Lisäksi se ostaa Koneteknologiakeskuksen kiinteistön. AMK tekee hankinnat Turun kaupungin sille keräämän investointirahaston avulla.”

Opetus- ja kulttuuriministeri on 3.12.2015 antanut myönteisen ratkaisunsa asiassa.

Turun AMK on tiedustellut ministeriöltä, onko suunnitelluilla päätöksillä vaikutusta ministeriön päätökseen. Ministeriöstä saadun vastauksen mukaan Kampushankeen toteuttamiselle edellä esitetyllä tavalla ei ole estettä. Tästä huolimatta kaupunki lähettää hanketta koskevat muutokset tiedoksi ministeriölle.

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen tiedustelu omistajan ennakkonäkemyksen saamiseksi

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus on 11.1.2016 pitämässään kokouksessa päättänyt esittää kaupungille muutoksia kampus-hankkeen toteuttamiseen liittyen ja pyytänyt esittämistään toimenpiteistä omistajan ennakkonäkemystä.

Toimenpiteet, joihin Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus pyytää omistajan ennakkonäkemystä ovat seuraavat:

1) Turun kaupunki esittää pääomistajan kantanaan, että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kampuksesta kaupunginvaltuustossa 1.6.2015 § 90 tehtyä päätöstä voidaan tulkita tässä esityksessä kuvatulla tavalla.

2) Turun kaupunki esittää pääomistajan kantanaan, että se sitoutuu esitetyn suorahankintamenettelyn toteuttamiseen.

3) Turku purkaa investointirahastossa olevat loput 5 M€ Turun ammattikorkeakoululle

4) Turun kaupunki velvoittaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:tä sijoittamaan tarvittavan määrän, kuitenkin enintään 18 M€, Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n vaihtovelkakirjalainaan.

5) Turun kaupunki myy KOy Kupittaan Asemankulman Turun Teknologiakiinteistöt Oy:lle.

6) Turun kaupunki myy Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle Turun teknologiakiinteistöt Oy:n omistusta siten, että se mahdollistaa esitetyn enimmäissijoituksen tekemisen sekä tuo ammattikorkeakoululle paikan Turun teknologiakiinteistöt Oy:n hallitukseen.

Turun ammattikorkeakoulu Oy on esittänyt perusteluinaan muun muassa tavoitteen siitä, että uudiskohteen tiloista tulee sujuva kulku ICT-taloon ja että Turun ammattikorkeakoulu Oy toimii tiloissa vuokralaisena. Tämän yhtiö on katsonut tarkoittavan käytännössä sitä, että on tarkoituksenmukaisinta tehdä suorahankinta ICT-talon omistavalta Turun Teknologiakiinteistöt Oy:ltä.

Turun kaupungin kannanotot

Kuntalain (410/2015) 6 §:n 1 momentin mukaan yhteisö, jossa kunnalla on kirjanpitolain (1336/1997) 1 luvun 5 §:ssä tarkoitettu määräysvalta, on kunnan tytäryhteisö. Kunta tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin.

Turun ammattikorkeakoulu Oy on Turun kaupungin strateginen tytäryhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 91 %. Turun Teknologiakiinteistöt Oy on Turun kaupungin strateginen osakkuusyhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 48,21 %.

Turun ammattikorkeakoulu Oy on sitoutunut pitkäaikaisin sopimuksin useiden Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n omistamassa ICT-talossa sijaitsevien tilojen vuokraukseen. Turun kaupunki on antanut toissijaisen sitoumuksen eräiden Turun ammattikorkeakoulu Oy:n ICT-talon vuokrasopimusten velvoitteista.

Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman osakkeiden myynti Turun Teknologiakiinteistöt Oy:lle aikaisemmasta valtuuston päätöksestä poiketen, on tarpeen saattaa asia kaupunginhallituksen päätettäväksi sekä ilmoittaa opetus- ja kulttuuriministeriölle tästä muutoksesta.

Kaupungin kanta omistajan ennakkonäkemykseksi esitetään vastaavin kohdin mitä AMK on esittänyt yllä:

1) Turun ammattikorkeakoulu Oy:n nyt esittämä järjestely poikkeaa kaupunginvaltuuston 1.6.2015 § 90 tekemästä päätöksestä. Keskeisimpänä muutoksena ovat vuokrahankinnan toteuttaminen ammattikorkeakoulun suorahankintana Turun Teknologiakiinteistöt Oy:ltä sekä Kiinteistö Oy Kupittaan Asemakulman myynti Turun Teknologiakiinteistöt Oy:lle eikä Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle, kuten valtuuston päätöksessä on esitetty.

Kaupunginvaltuuston hyväksyessä 1.6.2015 kampus-järjestelyn kuvattiin toteutus- ja rahoitusjärjestelyä seuraavasti:

Toteutusmuoto ja rahoitus 

Turun ammattikorkeakoulu Oy tulee toimimaan vuokralaisena pääosassa tämän tilaratkaisun tiloja ja linjaus on myös yleinen muissa Suomen ammattikorkeakouluissa. Kuntaliiton vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan Suomen ammattikorkeakoulujen käytössä olevista tiloista yhteensä noin 80 % oli vuokratiloja. ICT-city sekä Medisiina D ovat tiloja, joissa AMK tulee toimimaan vuokralla. Uudisrakennuksen tiloista osan on tarkoitus tulla AMK:n omistukseen (osakehallinta).

Kupittaan kampuksen uudisrakennushanke esitetään käynnistettäväksi AMK Oy:n toimesta siten, että AMK Oy ostaa ICT–cityn päädyssä olevan tontin omistavan Kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman koko osakekannan investointirahaston varoilla ja käynnistää hankkeen jatkovalmistelun. Rahaston sääntöjen mukaan rahaston käytöstä tekee päätöksen kaupunginhallitus Turun ammattikorkeakoulu Oy:n esityksestä.

AMK:n uudisrakennushankkeen laajuus on noin 14.800 krs-m2, eli alle tontin 17.800 krs-m2:n rakennusoikeuden. AMK:n oman arvion mukaan tilatarve voi pienentyä jatkosuunnittelussa vielä noin 1.500 m2:n verran, jolloin hankkeen koko jää tontin rakennusoikeutta selvästi pienemmäksi. Tontin rakennusoikeuden tehokkaammaksi hyödyntämiseksi AMK Oy hankkii kohteen toteutukseen kumppanin, jonka kanssa kohde suunnitellaan ja rakennetaan. Tarkoituksena on, että kumppani toteuttaa kohteeseen riskillään muita hanketta tukevia tiloja, kuten toimistoja. Uudisrakennushankkeen käynnistämistä varten hankitaan vastuullinen rakennuttajakonsultti, joka vastaa suunnittelun ohjauksesta ja hankinnoista. 

Uudisrakennus toteutetaan kiinteistöosakeyhtiö Kupittaan Asemakulman tai valitun kumppanin kanssa muodostettavan uuden kiinteistöyhtiön taseeseen. AMK:n käyttöön tulevat tilat tulevat muodostamaan oman kokonaisuutensa, jossa AMK Oy on osa-omistajana hankkeeseen sijoitettavalla rahamäärällä (vähintään 7 M€). AMK Oy:n käyttöön tulevien tilojen kustannusarvio on noin 46,5 M€ (sis. tontti). Tilojen omistus tulee siirrettäväksi pääosin ulkoiselle taholle, jolloin AMK toimii niissä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. Nämä vuokrattaviksi tulevat tilat on tarkoitus myydä jo ennen rakentamisen aloittamista, kun hankkeen kokonaiskustannukset ovat tiedossa ja vuokrasopimus kohteesta on solmittavissa.

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n oli tarkoitus myydä urakkakilpailutuksen jälkeen valtaosa uuden kampusrakennuksen tiloista ulkopuoliselle taholle jääden niihin itse vuokralle.

Hankkeeseen oli tarkoitus käyttää osa investointirahastosta sekä mahdollisesti myös kassavaroja. Nämä oli tarkoitus kohdistaa yhden AMK omistukseen tulevan osakehuoneiston rakentamiseen.

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kohdalla pääoman sijoittaminen, omistaminen ja mahdolliset vuokrasäästöt toteutuvat yhtiön nyt esittämässä mallissa aiempaan verrattuna eri tavalla, koska Turun ammattikorkeakoulu Oy ei omistaisi Kiinteistö Oy Kupittaan Asemankulman vaan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n osakkeita. Turun ammattikorkeakoulu Oy:n esittämä järjestely toteutuisi Turun ammattikorkeakoulu Oy:n tekemän pääomasijoituksen (vaihtovelkakirjalaina, enintään 18 M€) kautta.

Lopputulos on järjestelyssä erilainen kuin valtuuston päätöksen 1.6.2015 § 90 mukainen järjestely, mutta Turun kaupunkikonsernin kannalta järjestelyn valinnassa merkityksellistä on ennen kaikkea se, onko järjestely Turun kaupunkikonsernin kokonaisedun mukainen.

2) Suorahankintamenettelystä: Hankintalain 27 §:n 2 kohdan mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä, taiteellisesta tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan. Teknisenä syynä valitulle etenemistavalle on esitetty, että on tarkoituksenmukaista tehdä uudesta rakennuksesta ICT-taloon sujuva kulku sisäkautta.

Suorahankintailmoitukseen tulee hankintayksikön nimen ja yhteystietojen lisäksi ainakin kuvaus hankinnan kohteesta, tiedot suorahankintaperusteesta ja yrityksestä, jonka hyväksi päätös on tehty. Oikeuskäytännön mukaan sen, joka haluaa vedota hankintalain suorahankintaa koskeviin säännöksiin, tehtävänä on näyttää toteen, että olosuhteet, joiden johdosta poikkeus on perusteltu, ovat olemassa.

Turun kaupunki toteaa, että hankintalain 6 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitettuna hankintayksikkönä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n tulee perustella suorahankinnan edellytysten olemassaolo. Perusteluna järjestelylle on tiiviin teknisen yhteyden muodostaminen jo käytössä olevien ICT-talon tilojen kanssa ja synergiahyötyjen saavuttaminen. Uusi Kampus tulee toteuttaa teknisesti kiinteästi olemassa olevan ICT-talon kanssa yhteyteen, jotta rakennuksissa sijaitsevien yhteisten tilojen käyttö ja yhteiset toiminnot palvelevat kiinteästi molempia rakennuksia. Rakennusten tulee liittyä elimellisesti toisiinsa, minkä vuoksi Kampus voidaan toteuttaa vain Koy Asemankulman omistamalle tontille.

3) Kaupunki on purkanut AMK investointirahastoa Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön vuonna 2014 viisi miljoonaa euroa ja vuonna 2016 viisi miljoonaa euroa eli yhteensä 10 milj. euroa. Purkamatta on siten yhteensä 15 milj. euron rahastosta 5 milj. euroa, joka voidaan osana tätä järjestelyä sijoittaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön vuonna 2016 ja muuttaa vuoden 2016 talousarviota tältä osin. Järjestelyn jälkeen Ammattikorkeakoulun investointirahasto olisi kokonaisuudessaan käytetty rahaston sääntöjen mukaiseen tarkoitukseen.

4) Turun ammattikorkeakoulu Oy voi sijoittaa pääomiaan ja kassavarojaan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n liikkeelle laskemaan vaihtovelkakirjalainaan siten, että Turun Teknologiakiinteistöt Oy käyttäisi saadut pääomat Kiinteistö Oy Kupittaan Asemakulman ostoon sekä kampus-hankkeen rakentamisen rahoittamiseen. Järjestely on syytä tehdä ehdollisena edellyttäen, että suorahankinta tulee lainvoimaiseksi.

5) Kiinteistö Oy Kupittaan Asemakulman myyntiä esitetään Turun Teknologiakiinteistöt Oy:lle osana kokonaisjärjestelyä, jossa Asemakulma toimii kampus-hankkeen toteuttajana ja Turun ammattikorkeakoulu Oy tekee suorahankintana markkinaehtoisen vuokrasopimuksen kohteesta. Turun kaupungin osalta järjestely on ehdollinen sille, että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n esittämä suorahankinta tulee lainvoimaiseksi.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:llä voidaan katsoa olevan edellytykset innovoida kampus-uudishankkeeseen sekä toteuttamisesta jäävän rakennusoikeuden (4.000 kem) rakentamiseen, jolloin kohde olisi kokonaisuudessaan käytössä kampusta tukevalla tavalla.

6) Turun ammattikorkeakoulu Oy pyytää kaupunkia myymään Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n omistusta siten, että se mahdollistaa esitetyn enimmäissijoituksen tekemisen sekä tuo Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle paikan Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n hallitukseen. Kaupunki omistaa 49.902 kappaletta Turun Teknologiakiinteistöjen osaketta, mikä vastaa 48,21 % yhtiön osakepääomasta. 

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke ja suostumuslauseke. Osakkeenomistajalla ja yhtiöllä on oikeus lunastaa muulta omistajalta kuin yhtiöltä toiselle siirtyvä osake riippumatta siirron perusteesta. Yhtiön osakkeen hankkimiseen luovutustoimin muulle kuin jo ennestään yhtiön osakkeita omistavalle vaaditaan yhtiön hallituksen suostumus. Yhtiön osakassopimus sisältää ehtoja, joiden osalta ehdotettu luovutus edellyttäisi laajoja neuvotteluja muiden osakkaiden kanssa.

Turun kaupungin ei ole tässä vaiheessa perusteltua myydä Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n osakkeita Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle. Omistuksen kohdentamien kaupunkikonsernissa ratkaistaan ennen Kampuksen käyttöönottoa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle, ettei Turun kaupungilla ole huomautettavaa siihen, että Turun ammattikorkeakoulu Oy etenee kampus-hankkeen toteuttamisessa ottaen huomioon edellä esitetyt Turun kaupungin kannanotot.

Turun ammattikorkeakoulu Oy voi sijoittaa tarvittavan määrän, kuitenkin enintään 18 M€, Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n liikkeelle laskemaan vaihtovelkakirjalainaan.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto esittää kaupunginhallitukselle,

että loput AMK:n investointirahastosta (5 milj. euroa) sijoitetaan Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön vuonna 2016 ja kaupungin vuoden 2016 talousarviota muutetaan tältä osin (ennakkonäkemyspyynnön kohta 3) ja

että Turun kaupunki myy Kiinteistö Oy Kupittaan Asemakulman osakkeet Turun Teknologiakiinteistöt Oy:lle (ennakkonäkemyspyynnön kohta 5).

että Turun kaupunki ei tässä vaiheessa myy Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n osakkeita Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle, vaan omistuksen kohdentamien kaupunkikonsernissa ratkaistaan ennen Kampuksen käyttöönottoa (ennakkonäkemyspyynnön kohta 6).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon ehdotus, että päätökseen kirjataan ennakkonäkemyspyynnön kohtien 3 ja 5 osalta, että konsernijaosto esittää ne kaupunginhallitukselle edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen, eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
esiKaupunginhallitus