Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallituksen konsernijaosto | 128 | 15.12.2014 | 5 |
10177-2014 (041)
Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:tä koskevan talousarviokirjauksen täytäntöönpano
Tiivistelmä: -
Khkon § 128
Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, controller Kim Moisiolinna ja controller Johanna Korpikoski 12.12.2014:
Kaupungin vuoden 2015 talousarviossa on seuraava yhtiötä koskeva kirjaus:
”Arvioidaan uudelleen Rakennustekniikka Oy:n asema markkinoilla sekä valmistellaan toimenpiteet yhtiön toiminnan ja talouden vakauttamiseksi siten, että kaupunki välttää taloussuunnitelmakaudella mahdolliset yhtiön omistaja-arvon alaskirjaukset.”
Lisäksi Kaupunginvaltuusto päätti 17.11.2014 mm. seuraavasta talousarviolausekkeesta: ”Tuotantoyhtiöille vuonna 2012 siirtyneen sopimuskannan mukaisen liikevaihdon kilpailuttamista voidaan siirtää kilpailuttamiskauden 2015-2018 sisällä ja tarvittaessa jatkaa kilpailuttamiskautta vuodelle 2019. Siirto-oikeus koskee sitä osaa liikevaihdosta, jota kaupunki ei ole kyennyt tai kykene tilaamaan vuosisopimuksen mukaisella tasolla suunnitelmien puuttumisesta, töiden jaksotuksesta, kiinteistöluovutuksista, investointien karsinnasta tai muusta tilaajasta johtuvasta syystä.”
Yhtiön ja kaupungin välinen sopimuskanta koostuu pääasiassa kahdesta kokonaisuudesta eli korjausrakentamisesta (noin 10,0 M€) ja kunnossapidosta (noin 9,8 M€) vuonna 2014. Korjausrakentamisen sopimuskantaa ollaan avaamassa avoimeen kilpailutukseen vuoden 2015 aikana siten, että vuonna 2015 yhtiöltä ostetaan noin 6,3 miljoonaa euroa korjausrakentamista. Aiemmista 10 miljoonaa euron ostoista kilpailutetaan siten noin 3,7 miljoonaa euroa. Kunnossapidon sopimuskanta avautuisi kilpailutukseen vasta myöhemmin. Vuonna 2015 yhtiöltä ostetaan kunnossapitoa 9,54 miljoonaa euroa, vuonna 2016 kunnossapitoa ostetaan noin 9,28 miljoonaa euroa ja vuonna 2017 kunnossapitoa ostetaan noin 7,92 miljoonaa euroa. Sopimuksen mukaiset tilaussummat vuoden 2015 alusta sopimuskauden loppuun (vuoden 2018 loppuun) ovat korjausrakentamisessa noin 8,6 miljoonaa euroa ja kunnossapidossa noin 30,7 miljoonaa euroa.
Yhtiön tulisi olla kilpailukykyinen avoimessa markkinatilanteessa, jotta se pystyy säilyttämään asemansa kaupungin tilauskannan osalta. Yhtiön liiketoimintasuunnitelman mukaan liikevoiton ja tilikauden tuloksen tulee olla sellainen, että yhtiö pystyy maksamaan kaupungille liiketoimintakaupan myötä syntyneen velan 8 % koron vuosittain. Tilikaudelta 2013 korkoa ei pystytty maksamaan.
Yhtiöltä on pyydetty selvitystä sen talouden toteumasta, jonka mukaan Turun Seudun Rakennustekniikka Oy:n liikevaihtoennuste per 10.12.2014 jää 950.000 euroa talousarviosta. Yhtiön ja Turun Kiinteistöliikelaitoksen välinen puitesopimus jää yhtiön näkemyksen mukaan noin 1 miljoona euroa vajaaksi.
Liikevaihdon vajauksella on vaikutusta myös yhtiön liiketappioon ja tilikauden tulokseen. Liikevoitto jää 400.000 euroa suunnitellusta ja tilikauden tulos vastaavasti 300.000 euroa suunnitellusta. Yhtiön vaihtovelkakirjalainan koronmaksu ei toteudu kaupungille liikevoittoennusteen jäädessä tappiolliseksi.
Mikäli liikevoittoennusteen 400.000 euron vajaus olisi selitettävissä yksin suunnitellun liikevaihdon toteutumattomuudelle, yhtiön tuotantokatteen tulisi olla noin 40 %. Yhtiön tuloksen heikko taso ei ole siis perusteltavissa yksin liikevaihtoennusteen vajauksella etenkin, kun yhtiön sopimusten mukaisen liikevaihdon taso on ylittynyt aiempina vuosina ollen kumulatiivisesti edelleen yli alkuperäisen sopimustason.
Kokonaisliikevaihdosta tulee puitesopimuksen ulkopuolisista töistä vajaa 12 prosenttia, joka ennusteen mukaan toteutuu suunnitellusti. Ratkaisevaa yhtiön vakavaraisuuden kannalta on, miten puitesopimusten vapautuessa kilpailulle asteittain vuosina 2015 – 2018, pystytään saavuttamaan sellainen liikevoiton taso, jolla turvataan yhtiön omavaraisuus.
Yhtiön tulisikin valmistella kaikki toimenpiteet, jotka turvaavat yhtiön elinkelpoisuuden, vakavaraisuuden, maksuvalmiuden ja kaupungin antolainan koronmaksun. Yhtiön hallituksen tulisi samalla arvioida kriittisesti yhtiön todellinen kilpailukyky ja asema avoimessa markkinatilanteessa yhtiön vanhan sopimuskannan avautuessa vuoden 2015 alusta lukien. Mikäli yhtiön kilpailukykyyn vaikuttavat tekijät muodostavat riskin kannattavan markkinaehtoisen toiminnan jatkamiselle, on hallituksen esitettävä näkemyksensä viipymättä kaupunginhallituksen konsernijaostolle tarvittavien omistajapoliittisten linjausten arvioimiseksi.
Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:
EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa konserniohjeenaan, että yhtiön hallituksen tulee arvioida uudelleen Rakennustekniikka Oy:n asema markkinoilla sekä valmistella toimenpiteet yhtiön toiminnan ja talouden vakauttamiseksi siten, että kaupunki välttää taloussuunnitelmakaudella mahdolliset yhtiön omistaja-arvon alaskirjaukset.
Yhtiön hallituksen tulee jättää arvionsa siten, että jaosto voi ottaa kantaa tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin kokouksessaan 26.1.2015.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Anderssonin seuraavansisältöinen lisäysehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:
Kaupunginhallituksen konsernijaosto esittää kaupunginhallitukselle, että tuotantoyhtiöille siirtyneen sopimuskannan kipailuttaminen tulee ottaa uuteen tarkasteluun, jotta pysytään turvaamaan niin kaupungin kuin kaupungin yhtiöiden kannalta kokonaistaloudellisesti ja -toiminnallisesti järkevä ratkaisu.
Jakelu
tiedTurun Seudun Rakennustekniikka Oy