Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto12024.11.20148

11846-2014 (034)

Luottolimiittilainan myöntäminen Turun Palvelutilat Oy:lle

Tiivistelmä: -

Khkon § 120

Konsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä, johtaja Jukka Laiho, strateginen tilojen ohjaus vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 19.11.2014: 

Tilahankkeiden toteuttamisen toimintamalli konserniyhtiöiden kanssa

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2014 talousarviossa päättänyt mm. Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen asumisen yksiköt (tehostettu palveluasuminen) toteuttamisen vuokrahankkeena. Turun kaupungilla on laaja konsernirakenne ja tätä on nähty tarkoituksenmukaisena hyödyntää tilainvestointien toteutuksessa, mm. Uudistamisohjelma 2:ssa päätettiin, että Raunistulan ja Tallimäen kentän päiväkotien toteuttaminen voidaan tehdä Turun Palvelutilat Oy:n kanssa.

Osasta konserniyhtiöiden kanssa toteutettavaksi päätetyistä tai kaavailluista hankkeista ei ole valmista hankesuunnitelmaa vaan tarkoitus on, että hankesuunnitelma valmistellaan yhteisesti konserniyhtiön ja Turun kaupungin kanssa. Hankkeiden toteuttajiksi kaavaillut konserniyhtiöt ovat monissa tilanteissa ko. hanketta varten perustettuja ja ne tarvitsevat rahoitusta hankkeen hankesuunnittelua ja toteuttamista varten.

Toimintaperiaatteena hankkeiden aloitusvaiheessa nähdään tarkoituksenmukaiseksi, että kaupunki myöntää hanketta valmistelevalle konserniyhtiölle limiittilainan, jolla katetaan hankkeen valmistelukustannukset hankesuunnitelman hyväksymiseen saakka (sisältäen mahdollisen ARA-hakemuksen jättämiseen liittyvät selvitykset) ja mahdollisen hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen kohteen rakentamisaikaiseen rahoitukseen.

Hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen, mikäli hanke toteutetaan, voidaan kustannukset kohdistaa toteutettavaksi päätetylle hankkeelle ja siirtää siten vuokraan. Tilanteessa, jossa hanke ei käynnisty Kaupungista johtumattomasta syystä, kaupunki maksaa konserniyhtiölle sille hankkeen valmistelusta aiheutuneet kustannukset.

Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon hankkeen suunnittelun rahoitus (Turun Palvelutilat Oy, hallituksen puheenjohtaja Johannes Malmi)

Kaupungin talousarviossa 2014 on Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon hanke (tehostettu palveluasuminen) merkitty toteutettavaksi vuokrahankkeena. Kaupunginhallitus hyväksyi hankkeen tarveselvityksen 24.6.2014 (§289) ja samassa yhteydessä päätettiin, että vanhuspalvelun tehostetun palveluasumisen ensimmäisen vaiheen valmistelua jatketaan Hila- ja Murkionkatu -vaihtoehtojen pohjalta yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n tytäryhtiön, Turun Palvelutilat Oy:n kanssa siten, että hankkeen tulisi valmistua 2017. Hyväksytyn tarveselvityksen mukaan hankkeiden yhteenlaskettu arvo oli tarveselvityksen mukaan noin 38 M€.

Turun Palvelutilat Oy on hakenut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA) erityisryhmien investointiavustusta Kuralankatu 2:ssa sijaitsevaan kiinteistöön, eli niin sanottuun Hilan kiinteistöön sekä Murkionkatu 10:een. Kohteisiin voidaan toteuttaa noin 120 -paikkainen tehostetun palveluasumisen yksiköt. Hankesuunnitelmat ko. hankkeista on tarkoitus saattaa päätöksentekoon lakuvuonna 2015, jotta niille voidaan saada kaupungin hyväksyntä ennen ARA-käsittelyä.

Turun Palvelutilat Oy esittää tarvitsevansa rahoitukseen hankkeiden hankesuunnitteluun ja jatkosuunnitteluun sekä tonttihankintaan.

Rahoitussuunnitelman mukaan kunkin kohteen hankesuunnittelu- ja sitä seuraavan kehitysvaiheen kustannukset ovat 250.000 €, eli yhteensä 500.000 €. Näistä hankesuunnitteluvaiheelle esitetään rahoitussuunnitelmassa kohdistettavan yhteensä 150.000 €.

Hankekokonaisuuden valmistelu etenee siten, että hankkeiden hankesuunnitelmat tuodaan päätöksentekoon ja mikäli hanke päätetään toteuttaa, sisällytetään hankesuunnittelukustannukset hankkeen toteutuskustannuksiin. Mikäli hanke päätetään olla toteuttamatta, kaupunki sitoutuu maksamaan hankesuunnitteluvaiheen kustannukset Turun Palvelutilat Oy:lle.

Hankesuunnitelman hyväksyntää seuraavassa kehitysvaiheessa muodostuvat kustannukset sisällytetään kunkin hankkeen kustannuksiin. Kehitysvaiheessa Turun Palvelutilat Oy tarvitsee rahoitusta suunnittelukustannusten lisäksi toteutettavaksi valittujen kohteiden tonttien ostoon ja rakennusvaiheen käynnistämiseen. Lainoitus näihin tullaan päättämään erikseen.

Kaupunginhallituksen konsernijaostolle esitetään, että

- Turun Palvelutilat Oy:lle myönnetään 500.000 euron limiittilaina Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon hankkeiden valmisteluun. Tätä lainaa saa käyttää ennen hankesuunnitelman hyväksymistä 150.000 €

- Talous- ja strategiaryhmän johtaja valtuutetaan päättämään lainan ehdoista ja että päätökset pannaan täytäntöön heti.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää myöntää Turun Palvelutilat Oy:lle 500.000 euron limiittilaina vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon hankkeiden valmisteluun, siten että lainaa saa käyttää ennen hankesuunnitelman hyväksymistä 150.000 €.

Lisäksi talous- ja strategiaryhmän johtaja valtuutetaan päättämään lainan ehdoista.

Tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvLaiho Jukka