Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto10403.11.20141

10939-2014 (011)

Forum Marinum -säätiön pyyntö omistajan ennakkonäkemyksestä toimitusjohtajan valintaan

Tiivistelmä:

Forum Marinumin toimitusjohtaja Jaakko Tikka on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.7.2015. Uuden toimitusjohtajan haku käynnistettiin elokuussa 2014. Hallitus päätti 7.10.2014 valita hakijoista ansioituneimmaksi arvioidun kommodori evp. Tapani Maijalan. Forum Marinum kuuluu kaupungin strategisiin yhteisöihin, joiden on tiedusteltava konsernijaoston ennakkonäkemystä. Uuden toimitusjohtajan on suunniteltu aloittavan tehtävässä 1.7.2015.

Khkon § 104

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 28.10.2014:

Forum Marinum -säätiön hallitus pyytää Turun kaupungin konserniohjeiden mukaista omistajan ennakkonäkemystä toimitusjohtajan ottamisesta.

Forum Marinum on kaupungin strategisiin yhteisöihin kuuluva säätiö. Yhtiön hallitus on 3.10.2014 § 4 tehnyt päätöksen kommodori evp. Tapio Maijalan valinnasta säätiön toimitusjohtajaksi 1.7.2015 alkaen.

Turun kaupungin konserniohjeiden (Kh 8.2.2010 § 98) II luvun omistajan ennakkonäkemyksen hankkimista koskevan kohdan alakohdan 13) mukaan tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön on tiedusteltava omistajan ennakkokäsitystä hyvissä ajoin ennen tytäryhteisön toimitusjohtajan tai vastaavan toimihenkilön ottamista.

Forum Marinum-säätiön tarkoituksena on Suomen lounaisrannikon, Saaristomeren ja Itämeren merellisen kulttuuriperinteen vaaliminen ja säilyttäminen. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö toimii merenkulun valtakunnallisena erikoismuseona sekä sotahistoriallisena erikoismuseona, jonka tehtävänä on Merivoimien historian säilyttäminen.

Säätiö järjestää erilaisia merenkulkuun, satamatoimintaan sekä laivan- ja veneenrakennukseen liittyviä näyttelyitä, kokouksia, konferensseja ja koulutusta, tukee muiden järjestämiä tilaisuuksia sekä toimii erilaisten merellisten tapahtumien koordinaattorina. Merikeskus Forum Marinumin toiminnassa ovat mukana myös opetusministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä oikeusministeriön rikosseuraamuslaitos.

Nykyinen toimitusjohtaja Jaakko Tikka on esittänyt säätiön hallitukselle, että hänen työsuhteensa päättyisi 1.7.2015. Säätiön sääntöjen 12 § mukaan hallitus palkkaa säätiölle asiamiehen ja muut toimihenkilöt sekä päättää heidän tehtävistään, palkkauksesta ja muista työehdoista.

Forum Marinum – säätiön hallitus on käsitellyt toimitusjohtajan hakuprosessia kokouksessaan 20.3.2014 § 8.  Hakuilmoituksen mukaan Merikeskus Forum Marinumille haettiin toimitusjohtajaa, joka toimii museonjohtajana ja säätiön asiamiehenä. Hakijoilta edellytettiin ylempää korkeakoulututkintoa, molempien kotimaisten kielten ja englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa sekä hyvää käytännön kokemusta asiantuntijaorganisaation johtamisesta, taloussuunnittelusta ja yleisöpalvelusta.

Lisäksi mainittiin tehtävän menestyksellisen hoitamisen edellyttävän perehtyneisyyttä merenkulkualaan ja alusten huoltoon ja tehtävän vastaanottamiseen mennessä valittavalta vaaditaan perehtyneisyyttä museon edustamaan toimialaan sekä museologian perusopinnot tai museoalan työkokemusta.

Toimitusjohtajan tehtävää haki yksitoista henkilöä. Säätiön hallituksen nimeämä valitsijatyöryhmä, johon kuuluivat hallituksen pj. Maija Perho, varapj. Keijo Ketonen ja työvaliokunnan pj. Jouko K. Lehmusto arvioi hakijoita hakemusasiakirjojen perusteella toimitusjohtajan tehtävässä olennaisiksi arvioitujen seikkojen suhteen, ja kutsui haastatteluun kolme ansioituneimmaksi arvioimaansa hakijaa. Haastatelluista Tapio Maijalalla todettiin olevan parhaat edellytykset johtaa ja kehittää tulevaisuudessa Merikeskus Forum Marinumia.  Valitsijaryhmä perusteli hänen esittämistään uudeksi toimitusjohtajaksi seuraaviin kriteerein:

- erittäin vankka ja monipuolinen johtajakokemus

- kokenut toiminnan ja talouden suunnittelija sekä henkilöstön johtaja.

- monipuolinen kokemus kansainvälisestä ja kotimaisesta verkottumisesta

- säätiön ylläpitämien museoitten toimialojen, merenkulun sekä meripuolustuksen laaja perehtyneisyys.

Ennen tehtävän vastaanottamista Tapio Maijalan tulee osoittaa museologian perusopintojen suorittaminen.

Tehtävää hakeneiden palkkatoivomukset vaihtelivat 4300–5500 euron välillä.

Forum Marinum -säätiön hallituksen puheenjohtaja Maija Perho on kutsuttu kokoukseen selvittämään asiaa.

Liite 1Luonnos toimitusjohtajan sopimukseksi (salainen JulkL 24 §:n 20 kohta)

Liite 2Tapio Maijalan ansioluettelo (salainen JulkL 24 §:n 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Forum Marinum -säätiölle omistajan ennakkonäkemyksenä, että yhtiö voi esityksensä mukaisesti nimittää Tapio Maijalan toimitusjohtajaksi.

Toimitusjohtajan kanssa käytävien neuvottelujen pohjana on liitteen mukainen sopimus.

Kaupunginjohtaja oikeutetaan antamaan omistajan ennakkokäsitykset toimitusjohtajan sopimuksen ehdoista siten, että ehdot ovat linjassa Turun kaupungin konserniyhteisöjen sopimusten kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Forum Marinum -säätiön hallituksen puheenjohtaja Maija Perho.

Jakelu

tiedForum Marinum -säätiö
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Khkon § 104
Liite 1:Luonnos toimitusjohtajan sopimukseksi (salainen JulkL 24 §:n 20 kohta)
Liite 2:Tapio Maijalan ansioluettelo (salainen JulkL 24 §:n 20 kohta)