Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto9906.10.20145

6819-2014 (014)

Turun Satama Oy:n selvitys yhtiön toiminnan ja talouden kehitysnäkymistä

Tiivistelmä: -

Khkon § 99

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen:

Konsernijaosto on 16.6.2014 § 64 päättänyt, että Turun Satama Oy:n tulee esittää talousarviomateriaalin palautuspäivään 15.9.2014 mennessä muun ohella selvityksensä yhtiön toiminnan ja talouden kehitysnäkymistä, mukaan lukien liikevaihdon kehityksestä.

Turun Satama Oy on lähettänyt konserniojaostolle asiasta 15.9.2014 päivätyn selvityksen.

Johtaja Jukka Laiho ja controller Kim Moisiolinna 25.9.2014:

Selvityksessä Turun Satama Oy (Yhtiö) kuvaa varsin kattavasti toimintaympäristönsä, viiteryhmänsä sekä omaa taloudellista kehitystään. Yleisesti voitaneen todeta, että sataman toimintaympäristö on ollut vaikea ja rahtimäärät valtakunnallisesti laskussa johtuen ulkomaankaupan taloustilanteesta ja rakennemuutoksesta. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että jotkut satamat ovat selviytyneet tilanteesta paremmin. Esimerkiksi Yhtiön selvityksen (liite 1 taulukko Lounais-Suomen satamien liikevaihdon kehitys 2000 - 2013) mukaan Turun Satama Oy oli viiteryhmänsä ainoa, jonka liikevaihto vuonna 2013 alitti vuoden 2000 tason absoluuttisesti.

Tuloutuksen osalta tavoitteena koko sataman yhtiöittämisprosessin aikana on ollut, että tuloutustaso ei ainakaan laske yhtiöittämisen seurauksena. Ennen yhtiöittämistä Satamaliikelaitos tuloutti kaupungille korkoa sidotulle pääomalle noin 6,0 milj. euroa vuodessa.

Vuoden 2014 aikana kaupunki saa yhtiöltä antolainojen korkoina yhteensä 1.142.000 euroa (rahoituserien tuotto), joka ei sisällä vvk- lainan maksamatta jäänyttä korkoa. Kokonaistuloutus muodostuisi siis seuraavasti vuonna 2014:

Yhtiön vuokrat maa-alueista KITO:lle                           1,6 m€

KITO:lle siirtyneet maanvuokravuokratulot                   1,4 m€

Antolainan (4%) vuonna 2014 maksettava korko         1,1 m€

yhteensä                                                                       4,1 m€

Lisätuloutuksen tarve                                                   1,9 m€

yhteensä                                                                       6,0 m€

Näin ollen puuttuva osa tuloutuksesta on n. 1,9 milj. euroa. Yhtiö on esittänyt että: ” Vaihtoehtoisesti kaupunki voi nostaa osinkoa. Kuluvana vuonna yhtiön tuloksesta on tarkoitus maksaa rahoituserien (antolainojen ja osinkotulojen) tuottoa kaupungille yhteensä 3,3 milj. euroa.”

Ongelmana on kuitenkin, että pääsääntöisesti osinkoja voidaan maksaa Yhtiön kertyneistä voittovaroista, joita Yhtiöllä oli tilanteessa 31.12.2013 yhteensä 1.059.417 euroa eli vähemmän kuin tarvittavan lisätuloutuksen määrä. Tämän vuoksi lisätuloutuksen jakaminen osinkona muodostuu haastavaksi viimeistään vuoden 2015 keväällä, jos kaikki voittovarat on jo maksettu ennakko-osinkona ulos syksyllä 2014.

Sen sijaan Yhtiöllä on muuta omaa pääomaa sijoitetun vapaan pääoman rahastossa 25.141.530 euroa, jota voidaan jakaa osakkeenomistajille pääoman palautuksena. Pääoman palautus kirjataan kaupungin rahoituslaskelmaan tulona ja se parantaa kaupungin rahoitusasemaa, mutta sillä ei ole tulosvaikutusta.

Edellä esitettyyn viitaten on tarkoituksenmukaista, että Turun Satama Oy:n palauttaa pääomanpalautuksena kaupungille sen määrän, joka jää saamatta vvk – lainan korkona siten, että minimivaatimuksena oleva kuuden (6) milj. euron kokonaistuloutus saavutetaan. Yhteenvetona voi todeta, että kokonaistuloutuksesta n. 4,1 milj. euroa on kaupungin kannalta tulosvaikutteista ja 1,9 milj. euroa kirjataan suoraan rahoituslaskelmaan ja edelleen taseeseen.

Oheismateriaali 1Turun Satama Oy:n selvitys toiminnan ja talouden kehitysnäkymistä liitteineen (salainen JulkL 24 §:n 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsee Turun Satama Oy:n selvityksen tiedoksi.

Samalla konsernijaosto päättää,

että Turun Satama Oy:n lisätuloutus hoidetaan ensisijaisesti pääomanpalautuksena ja toissijaisesti osinkoina siten, että asetettu kuuden (6) milj. euron kokonaistuloutustavoite täyttyy vuosittain ja

että Turun Satama Oy:n hallitukselle annetaan konserniohje kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous, jossa päätetään 1,9 milj. euron pääomanpalautuksesta kaupungille vuoden 2014 aikana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun Satama Oy:n toimitusjohtaja Christian Ramberg.

Jakelu

tiedTurun Satama Oy