Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8115.09.20144

4039-2014 (041)

Strategisten yhteisöjen sekä palvelukeskuksien toiminnan ja talouden seuranta tilanteessa 31.7.2014

Tiivistelmä: -

Khkon § 81

Controller Kim Moisiolinna ja järjestelmäasiantuntija Oskari Heinämäki 11.9.2014:

Turun kaupungin strateginen yhteisö on yhtiö tai säätiö, jonka Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto on määritellyt strategiseksi yhteisöksi konserniohjeissa tai päätöksellään erikseen. Konsernijaoston tehtävänä on huolehtia strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittelystä ja seurannasta.

Toiminnan ja talouden seuranta tapahtuu strategisten yhtiöiden osalta 2. osavuosikatsauksen yhteydessä, koska yhteisöjen tuloskortit (pl. tuotantoyhtiöt) ovat jo mukana osavuosikatsauksessa omana osionaan (liite 1). Liitteeseen 2 on eriytetty tuotantoyhtiöiden tuloskortit ei-julkiseksi osioksi, koska kilpailutusvaiheen aikana on perusteltua, että yhtiöiden taloudellisia tavoitteita ei ole tarkoituksenmukaista antaa julkisuuteen.

Seurattavien yhteisöjen suuren lukumäärän vuoksi yhteisökohtaiset lyhyet kommentit on koottu omalle liitteelleen (liite 2 – yhteisökohtaiset huomiot).

Yleisenä huomiona voidaan todeta, että seurattavien yhteisöjen toiminta ja talous on toteutumassa pääosin asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Merkittävimmistä poikkeamista voitaneen mainita Oy Turku Energian toiminnan laajuuden supistuminen johtuen alkuvuoden sääolosuhteista sekä tuotantoyhtiöiden haasteet tilaajan mahdollisesti vähentäessä ostojaan tuotantoyhtiöiltä vuoden 2014 aikana.

Turun kaupunginhallituksen johtosäännön 9 §:n 4-kohdan mukaisesti kau-punginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on huolehtia keskitetyistä palve-luista, joita ei ole annettu kaupunginhallituksen, lauta- tai johtokuntien tehtä-väksi. Toiminnan ja talouden tavoitteiden ja seurannan väline on palvelukes-kuksen tuloskortti. Vuoden 2014 toiminnan ja talouden tavoitteet ja niiden seurannan sisältävät tuloskortit on koottu liitteelle 4 sekä tarkemmat arviot poikkeamista esitykseen liitteelle 5.

Palvelukeskusten osalta haasteita tuovat talousarviomuutoksen (Kv 7.4.2014 § 39) myötä kohdistetut sopeutukset, joita ei näillä näkymin tulla kokonaan saavuttamaan. Palvelukeskuksen ovat pyrkineet vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen kehittämällä ja sopeuttamalla toimintojaan esimerkiksi hinnoittelu- ja tuotteistamisprosessien yhtenäistämisen ja kehittämisen kautta.

Liite 1Osavuosikatsaus 2 – strategiset yhteisöt - tuloskortit

Liite 2Osavuosikatsaus 2 – tuotantoyhtiöt, salainen JulkL 24 §:n 20 kohta

Liite 3Koonti – yhteisökohtaiset kommentit

Liite 4Palvelukeskuksien tuloskortit

Liite 5Palvelukeskuksien poikkeamat -ppt

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä strategisten yhteisöjen sekä palvelukeskusten tuloskortit tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Khkon § 81
Liite 1:Osavuosikatsaus 2 - strategiset yhteisöt - tuloskortit
Liite 2:Osavuosikatsaus 2 - tuotantoyhtiöt, salainen JulkL 24 §:n 20 kohta
Liite 3:Koonti - yhteisökohtaiset kommentit
Liite 4:Palvelukeskuksien tuloskortit
Liite 5:Palvelukeskuksien poikkeamat -ppt