Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8515.09.20142

9447-2014 (011)

Omistajan ennakkonäkemyksen antaminen Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle uuden ammattikorkeakoululain edellyttämistä muutoksista

Tiivistelmä:

Turun Ammattikorkeakoulu Oy on pyytänyt Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolta omistajan ennakkonäkemystä uuden ammattikorkeakoululain edellyttämistä muutoksista yhtiön yhtiöjärjestykseen ja osakassopimukseen. Konsernijaostolle esitetään, että Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n ehdottamat muutokset hyväksytään.

Khkon § 85

Kaupunginlakimies Sini-Maaria Tenhunen 5.9.2014:

Ammattikorkeakoulu-uudistuksen toisen vaiheen lainsäädäntöuudistus on tulossa eduskunnan käsittelyyn syksyllä 2014 ja uuden lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2015. Uusi laki edellyttää tehtäväksi joitakin muutoksia Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n yhtiöjärjestykseen ja osakassopimukseen.

Uudesta laista johtuen valtioneuvosto siirtää päätöksellään nykyisten osakeyhtiöiden ylläpitämien ammattikorkeakoulujen toimiluvat uuden ammattikorkeakoululain mukaisiksi toimiluviksi 1.1.2015 alkaen. Tämä edellyttää, että ammattikorkeakouluosakeyhtiöt toimittavat uuden lain mukaiset ammattikorkeakouluosakeyhtiöiden yhtiöjärjestykset ja osakassopimukset opetus- ja kulttuuriministeriölle niiden lainmukaisuuden tarkistamista varten jo ennen uuden ammattikorkeakoululain voimaantuloa.

Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen jäsen Jari Niemelä ja toimitusjohtaja Sami Savolainen ovat valmistelleet yhtiön hallitukselle lakiesityksen vaatimusten mukaisen yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen, jotka yhtiön hallitus on hyväksynyt 15.8.2014. Hallitus päätti tämän jälkeen lähettää muutokset tarkastettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriöön saatujen ohjeiden mukaisesti. Ministeriöstä saadun palautteen johdosta yhtiöjärjestystä ja osakassopimusta on jouduttu vielä muuttamaan joidenkin kohtien osalta, jotta ne noudattaisivat eduskunnan käsittelyssä olevaa ammattikorkeakoululakia. Kaiken kaikkiaan ehdotetut muutokset perustuvat lakiehdotuksen pykäliin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön antamiin ohjeisiin niiden tulkinnasta. Merkittävimmät muutokset koskevat yhtiön toimialaa, varojenjakoa ja hallituksen kokoonpanoa. Varojenjaosta on erikseen todettu valtion oikeudesta yhtiön varoihin niitä jaettaessa, mikäli valtio on tehnyt yhtiöön pääomasijoituksia. Lauseen kirjaaminen yhtiöjärjestykseen on opetus- ja kulttuuriministeriön antamien ohjeiden mukaan edellytys sille, että yhtiö voi saada mahdollisia valtion pääomasijoituksia tulevina vuosina.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 9 §: n mukaan konsernijaoston tehtävänä on huolehtia omistajan puhevallan käyttämisestä ja kaupungin kannanotoista strategisten yhtiöiden yhtiökokouksissa tai muissa vastaavissa kokouksissa käsiteltäviin merkittäviin asioihin ja ohjeiden antamisesta kaupunkia näissä yhtiöissä ja muissa yhteisöissä edustaville henkilöille. Turun Ammattikorkeakoulu Oy on konsernijaoston päätöksellä 26.11.2012 § 88 määritelty strategiseksi yhtiöksi. Konserniohjeiden mukaisesti kaupungin tytäryhteisön ja osakkuusyhteisön on tiedusteltava omistajan ennakkonäkemystä hyvissä ajoin ennen toimenpiteen toteuttamista muun muassa kun tehdään muutoksia yhtiön yhtiöjärjestykseen tai sopimuksiin yhtiön ja yhtiön osakkeenomistajan välillä. Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus on kutsunut ylimääräisen yhtiökokouksen koolle 17.9.2014 päättämään edellä mainituista muutoksista yhtiön yhtiöjärjestykseen ja osakassopimukseen. Ennen yhtiökokousta konsernijaoston tulee antaa omistajan ennakkonäkemys asiaan liittyen.

Liite 1Yhtiöjärjestys

Liite 2Osakassopimus

Oheismateriaali 1Yhtiöjärjestys muutosmerkinnöin

Oheismateriaali 2Osakassopimus muutosmerkinnöin

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää ilmoittaa Turun Ammattikorkeakoulu Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että yhtiön hallituksen ehdottamat muutokset yhtiöjärjestykseen ja osakassopimukseen voidaan hyväksyä liitteiden 1 ja 2 mukaisina ja että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen ja yhtiöjärjestykseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Samalla konsernijaosto päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Khkon § 85
Liite 1:Yhtiöjärjestys
Liite 2:Osakassopimus