Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto7016.06.20147

6833-2014 (014)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n yhtiökokous

Tiivistelmä: -

Khkon § 70

Konserniohjausjohtaja Laura Klami ja controller Kim Moisiolinna 9.6.2014:

Turun kaupungin strategiset yhteisöt

Turun kaupungin strateginen yhteisö on yhtiö tai säätiö, jonka Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto on määritellyt strategiseksi yhteisöksi konserniohjeissa tai päätöksellään erikseen.

Strategisissa yhteisöissä yhteiskuntapoliittisilla näkemyksillä on merkittävä rooli yhteisön ohjauksessa ja päätöksenteossa (Konserniohjeet luku 2, kh 8.2.2010 § 98).

Kaupunginhallituksen johtosäännön 9 §:n (kv 17.12.2012 § 252) mukaisesti konsernijaoston tehtävänä on huolehtia omistajan puhevallan käyttämisestä ja kaupungin kannanotoista strategisten yhtiöiden yhtiökokouksissa tai muissa vastaavissa kokouksissa käsiteltäviin merkittäviin asioihin ja ohjeiden antamisesta kaupunkia näissä yhtiöissä ja muissa yhteisöissä edustaville henkilöille sekä kaupungin edustajien nimeämisestä strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin sekä tilintarkastajan nimeämisestä. Konsernijaoston tehtävänä on myös huolehtia strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden määrittelystä ja seurannasta.

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n yhtiökokous

Turun ammattikorkeakoulu Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakeyhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 91 %. Muut omistajat ovat Salon kaupunki ja Turun yliopisto. Turun ammattikorkeakoulu Oy:n yhtiökokous on pidetty jo 30.5.2014. Yhtiökokouksessa on käsitelty yhtiöjärjestyksessä mainitut yhtiökokouksessa käsiteltäviksi edellytetyt asiat. Yhtiökokouksen pitäminen ennen konsernijaoston käsittelyä johtuu konserniohjauksessa tapahtuneesta aikatauluvirheestä. Uusi yhtiö on erehdyksessä aikataulutettu liian myöhäiseen konsernijaoston kokousajankohtaan. Yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiökokous on pidettävä toukokuun loppuun mennessä. Virheellinen käsittelyjärjestys ei johdu yhtiöstä.

Kaupunginhallituksen konsernijaoston 18.3.2013 § 23 päätöksen mukaan Turun ammattikorkeakoulu Oy kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 10.3.2014 § 19 päättänyt, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta tarjouskilpailun mukaisesti. Lisäksi konsernijaosto on päättänyt nimetä tytäryhteisöjen vastuulliset tilintarkastajat tuolloin tehdyn päätöksen liitteenä 2 olleen listan mukaisesti.

Strategisten yhteisöjen vuosikello ja tuloskortti

Strategisille yhtiöille lähetetyn vuosikellon mukaan strategisten yhtiöiden yhtiökokousasiat käsitellään lyhyesti konsernijaostossa ennen ajankohtaa, johon yhtiö on (yhteistyössä omistajien kanssa) aikatauluttanut yhtiökokouksensa. Jos kyseessä on strateginen yhteisö, yhteisön tulee toimittaa hallituksen hyväksymä ja allekirjoitettu tilinpäätös sekä tilintarkastajan lausunto Turun kaupungille ennen konsernijaoston kokousta, jossa käsitellään yhtiökokousasiaa. Yhtiön tuloskortti käsitellään samassa yhteydessä tilinpäätösasiakirjojen kanssa.

Edelleen vuosikellossa on kerrottu, että yhtiöiden tulee toimittaa konsernijaostolle hyvissä ajoin ennen yhtiökokousasian käsittelyä lyhyt katsaus yhtiön päättyneeseen tilikauteen. Katsauksessa tulee esittää tilinpäätöstä koskevat keskeiset kohdat, esimerkiksi:

- yhtiön toiminnan keskeiset asiat, ovatko tavoitteet toteutuneet (tuloskortin toiminnalliset tavoitteet)

- tilikauden tulos (tuloskortin taloudelliset tavoitteet lyhyesti)

- mikäli tilinpäätöksessä on jotain erityistä (olennaiset poikkeamat tuloskortin tavoitteista)

Koska toiminta yhtiömuodossa on käynnistynyt vasta tänä vuonna, ei tuloskorttia vielä ole.

Hallituksen jäsen

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 16.12.2013 § 121 päättänyt muun ohella, että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukseen nimetään seuraavat henkilöt vuodelle 2014:

Jouko Lehmusto, puheenjohtaja

Pekka Sundman, jäsen

Laura Klami, jäsen

Lisäksi konsernijaosto on päättänyt, että kaupunginjohtaja oikeutetaan käymään tarpeelliset neuvottelut Salon kaupungin ja Turun yliopiston kanssa näiden edustajista sekä oikeutetaan täydentämään hallitusta tarvittaessa elinkeinoelämän edustajilla ajalla 1.1.2014 - 31.12.2014.

Laura Klami eroaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksesta. Eron ajankohta kesällä 2014 on sovittavissa riippuen kokousaikatauluista. Klamin tilalle on valittava uusi jäsen. Hallitusta tulisi täydentää aikaisemman konsernijaoston päätöksen mukaisesti. Täydentäminen tehdään kesän 2014 aikana ylimääräisessä yhtiökokouksessa, jossa ei tule käsiteltäväksi muita asioita. Uusi ammattikorkeakoululaki tulee voimaan vuoden 2015 alussa, jolloin tulee arvioitavaksi myös yhtiön hallituksen kokoonpano.

Toimitusjohtaja Sami Savolainen ja hallituksen puheenjohtaja Jouko Lehmusto on kutsuttu konsernijaoston kokoukseen.

Oheismateriaali 1Yhtiökokouksen esityslista liitteineen Turun ammattikorkeakoulu Oy (ei julkisuuteen)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsee Turun ammattikorkeakoulu Oy:n yhtiökokousasian tiedoksi.

Edelleen konsernijaosto päättää, että yksinomaan hallituksen täydentämiseksi kesällä 2014 järjestettävää ylimääräisen yhtiökokouksen asiaa ei ole tarpeellista saattaa konsernijaoston käsiteltäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä toimitusjohtaja Sami Savolainen ja hallituksen puheenjohtaja Jouko K. Lehmusto.

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat