Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto5312.05.201410

5379-2014 (045)

Turku 2011 -säätiön tilinpäätös ja tilannekatsaus

Tiivistelmä:

Turku 2011 -säätiö on antanut Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolle selvityksensä vuoden 2013 tilinpäätöksestä sekä tilannekatsauksen säätiön ja opetus- ja kulttuuriministeriön neuvotteluista.

Khkon § 53

Konserniohjausjohtaja Laura Klami:

Asian tausta

Kaupunginvaltuusto on 23.4.2007 § 61 päättänyt perustaa Turku 2011 -säätiön määräajaksi 31.12.2016 saakka. Säätiön säädekirjan ja sääntöjen mukaisena tarkoituksena on edistää ja tukea Turun kaupungin nimeämistä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi sekä toimintaa Euroopan kulttuuripääkaupunkina 2011. Säätiö toteuttaa tarkoitustaan huolehtimalla kulttuuripääkaupunkiohjelmasta, järjestämällä ja koordinoimalla Turun kulttuuripääkaupunkitavoitteita tukevia pitkäaikaisia kansallisia ja kansainvälisiä hankkeita sekä vastaamalla näihin liittyvästä viestinnästä ja muista toiminnoista.

Organisaatiomallin valinnassa muun muassa opetusministeriö on antanut säätiömallia puoltavan lausunnon, jossa on viitattu Helsingin kulttuurikaupunkihankkeen säätiöorganisaatioon. Tämä mainitaan myös valtuuston päätöksessä 23.4.2007 § 61.

Turun kulttuuripääkaupunkihakemuksessa on esitelty neljä kulttuuripääkaupunkitavoitteita toteuttavaa toimenpidekokonaisuutta:

1. toimintaedellytysten kehittäminen

2. infrastruktuurihankkeet

3. pitkäaikaiset kulttuuripääkaupunkihankkeet

4. vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkiohjelma.

Euroopan kulttuuripääkaupunki -hanke on valtakunnallinen hanke, josta useat kaupungin olivat kiinnostuneita. Turku jätti hakemuksen ”Turku palaa”, joka on ollut päätöksien perustana opetusministeriössä, komissiossa ja ministerineuvostossa, jossa lopullinen päätös tehtiin. EU:n parlamentti antoi asiassa lausuntonsa. 

Euroopan kulttuuripääkaupunki on laaja käsite, jonka tarkoituksena on kulttuurin vahvistaminen ja eurooppalaisuuden korostaminen ja hankkeen pitkäaikaiset vaikutukset. Tämän vuoksi Turun kaupungin hakemuksessa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi puhutaan tapahtumista vuoteen 2016 saakka. Hakemuksessa todetaan, että kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeiseen aikaan varaudutaan hakemuksen mukaan organisaation tasolla ja kohdistamalla osa kulttuuripääkaupunkivuodenbudjetista jatkuvuuden ja kestävät vaikutukset varmistamaan työhön vuosina 2012-2016.

Kulttuuripääkaupunkihakemuksen pohjalta silloinen opetusministeriö esitti Turkua Suomen ehdokkaaksi kulttuuripääkaupungiksi, EU hyväksyi esityksen, valtioneuvosto teki periaatepäätöksen 7.2.2008 valtion tuesta Turku 2011 -hankkeelle, ja periaatepäätöksen pohjalta valtioneuvosto teki budjettiesitykset eduskunnalle, joka hyväksyi esitykset.

Säätiön rahoitus ja talouden seuranta

Turku 2011 -säätiön toiminnan lähtökohtana oli kulttuuripääkaupunkihakemuksesta lähtien, että kulttuuripääkaupunkivuoden rahoitus jakaantuu kolmeen osaan. Suunnitelman mukaisesti Turun kaupunki, Suomen valtio sekä muut rahoittajat (yrityselämä, rahastot, säätiöt, EU jne.) maksoivat kukin suunnilleen yhtä suuren osan eli noin kolmanneksen menoista.

Valtioneuvoston periaatepäätöksessä 7.2.2008 kulttuuripääkaupunkivuoden rahoituksesta todetaan, että Turun kulttuuripääkaupunkivuosi on mittava kansalliseen ja eurooppalaiseen yhteistyöhön perustuva hanke, jonka rahoitukseen valtio osallistuu yhdessä Turun kaupungin, muiden kuntien, elinkeinoelämän ja Euroopan unionin kanssa. Turun kaupungin kulttuuripääkaupunkihakemuksen mukaan hankkeen kokonaisrahoitus vuosina 2008–2012 on 55 miljoonaa euroa. Hankkeen kustannukset jaetaan kaupungin, valtion ja muiden rahoittajien kesken. Turun kaupunki on varautunut rahoittamaan hanketta 18 miljoonan euron osuudella. Valtion tuen kokonaismäärä Turun kulttuuripääkaupunkihankkeelle on enintään 18 miljoonaa euroa edellyttäen, että Turun kaupunki sitoutuu samansuuruiseen 18 miljoonan euron osuuteen.

Turku 2011 -säätiön selvityksen mukaan Suomen valtio rahoitti kulttuuripääkaupunkihanketta kaikkiaan 17,3 miljoonalla eurolla, josta 16,5 miljoonaa euroa oli opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista myönnettyä tukea. Muu valtion rahoitus säätiön kautta oli muiden muassa pitkäaikaistyöttömien palkkatukea tai tutkimusrahaa. Sen lisäksi valtio tuki suoraan 2011-ohjelmassa olleita kulttuurihankkeita.

Turun kaupungin rahoitus hankkeelle oli 17,8 miljoonaa euroa, josta 17,21 miljoonaa kulki säätiön budjetin kautta ja muu rahoitus maksettiin suorana tukena lähinnä kaupungin itse hallinnoimille 2011-ohjelman hankkeille.

Turku 2011 – säätiö on todennut, että opetus- ja kulttuuriministeriö on voinut seurata säätiön taloutta muun muassa vuosittain toimitetun tilinpäätösmateriaalin avulla. Opetus- ja kulttuuriministeriö on ollut edustettuna säätiön hallituksessa, lisäksi Turku 2011 -säätiön hallituksessa ovat edustettuina myös ulkoasiainministeriö ja kauppa- ja teollisuusministeriö. 

Turku 2011 – säätiön kirjanpito

Turku 2011 –säätiö on antanut selvitystä kirjanpidon järjestämisestä. Turku 2011 –säätiön tilintarkastaja on tilintarkastusyhteisö PricewaterhouseCoopers Oy. Kirjanpitotilien määrittelyssä on käytetty asiantuntijaa ja säätiö on pitänyt kirjanpitoa huolellisesti ja raportoinut opetus- ja kulttuuriministeriölle pyydetyllä tavalla.

Turku 2011 -säätiön selvityksen mukaanTurun kaupungin avustukset on kirjattu tuloksi samana vuonna, kun ne on maksettu ja kirjattu Turun kaupungin tilinpäätöksessä kuluksi. Myös valtion avustukset on tuloutettu maksuperusteisesti, koska se kuvaa parhaiten säätiön talousprosessia. Valtion avustukset on käytetty hyväksyttäviä kuluja vastaan avustuspäätösten mukaisena käyttöaikana. Tilinpäätöksissä ja yhteydenpidossa ministeriöön on koko ajan annettu mahdollisimman läpinäkyvä kuva käytetyistä periaatteista.

Säätiön selvitys opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käydyistä neuvotteluista 

Yhteistyö opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa hankkeen aikana oli hyvä. Opetus- ja kulttuuriministeriön edustaja säätiön hallituksessa oli aktiivinen ja rakentava. Ministeriöllä oli käytössään kaikki säätiön hallitus-, tilinpäätös- ja suunnittelumateriaali alusta lähtien. Koskaan ei ollut substantiaalista huomauttamista, ei kirjallisesti eikä suullisesti.

Turku 2011 -säätiön mukaan valtion myöntämä tuki kulttuuripääkaupungille on käytetty valtioneuvoston vuonna 2008 tekemän periaatepäätöksen ja sen perusteella tehtyjen opetus- ja kulttuuriministeriön päätösten mukaisesti.

Turku 2011 -säätiö katsoo, että säätiö on käyttänyt valtionavustukset valtionavustuspäätösten mukaiseen tarkoitukseen. Säätiö on noudattanut valtionavustuspäätösten ehtoja ja antanut opetus- ja kulttuuriministeriölle oikeat tiedot hankkeesta ja kaikesta toiminnastaan. Säätiön näkemyksen mukaan palautettavaa avustusta ei siten ole.

Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksessä myöntää viimeinen erä eduskunnan päättämästä tuesta Turun kulttuuripääkaupunkitoiminnalle 2.12.2011 todetaan: "Opetus- ja kulttuuriministeriö suorittaa vuosina 2008-2011 myöntämiensä avustusten kokonaistarkastelun loppuselvitysten yhteydessä vuoden 2012 lopussa. Tällöin ratkaistaan ministeriön kokonaistuki Turku 2011 -säätiölle Turku- Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011 –hankkeeseen.”

Säätiö jätti loppuraporttinsa opetus- ja kulttuuriministeriölle31.1.2013 opetus- ja kulttuuriministeriön edellyttämällä tavalla. Loppuraportissa Turku 2011-säätiö on todennut, että Turku 2011 -säätiö on hoitanut mittavaa kansalliseen ja eurooppalaiseen yhteistyöhön perustuvaa Turku 2011 hanketta, johon valtio on sitoutunut ja Turku 2011 –säätiö on käyttänyt valtionavustukset valtionavustuspäätösten mukaiseen tarkoitukseen. Turku 2011 –säätiö on noudattanut valtionavustuspäätösten ehtoja  ja antanut opetus- ja kulttuuriministeriölle oikeat tiedot hankkeesta ja kaikesta toiminnastaan.

Ernst & Young Oy on opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta tarkastanut Turku 2011 –säätiön ministeriölle toiminnan loppuraportin Turku – Euroopan kulttuuripääkaupunki -2011 hankkeelle myönnettyjen valtionavustusten käytöstä.

Turku 2011-säätiön näkemyksen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut avustusten käytölle jälkikäteen ehtoja mm. Turun kaupungin rahoitusosuuden käytöstä vuosittain, jotka eivät perustu ministeriön omiin rahoituspäätöksiin.

Asiasta järjestettiin 6.5.2014 kuulemistilaisuus opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Päätös avustuksen takaisinperintää koskevasta kysymyksestä on odotettavissa lähiaikoina.

Oheismateriaali 1Säätiön tilinpäätösasiakirjat

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto merkitsee Turku 2011 – säätiön vuoden 2013 tilinpäätöstiedot sekä selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa selvitti Turku 2011 -säätiön hallituksen puheenjohtaja Minna Arve.