Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto1910.03.20143

11353-2012 (065, 021, 029)

Turun kaupungin ja sen tytäryhteisöjen hallinnon ja talouden tarkastuspalvelut Turun kaupunginvaltuuston toimikautta 2013 - 2016 vastaavilta vuosilta + optio valtuustokausia 2017 ja 2018 vastaaville vuosille

Tiivistelmä:

Kuntalain mukaan tarkastuslautakunnan on huolehdittava kunnan ja sen tytäryhteisöjen tarkastuksen yhteensovittamisesta. Tarkastuslautakunta on 6.3.2014 käsitellyt Turun kaupungin ja sen tytäryhteisöjen hallinnon ja talouden tarkastuspalveluita Turun kaupunginvaltuuston toimikautta 2013 - 2016 vastaavilta vuosilta + optio valtuustokausia 2017 ja 2018 vastaaville vuosille ja päättänyt tehdä sopimuksen KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa. Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa.

Khkon § 19

Konserniohjausjohtaja, johtava kaupunginlakimies OTO, Laura Klami 3.3.2014:

Tilintarkastusta koskeva säännöstö

Kuntalain 71 §:n 2. momentin (27.4.2007/519) mukaan tarkastuslautakunnan on huolehdittava kunnan ja sen tytäryhteisöjen tarkastuksen yhteensovittamisesta.

Turun kaupungin konserniohjeiden IV luvun 18. kohdan mukaan kaupunkikonsernissa tilintarkastuspalvelujen koordinointi ja kilpailutus järjestetään keskitetysti tarkastuslautakunnan toimesta. Tytäryhteisön tai säätiön toimielin sitoutuu konserniohjeen hyväksymisellä valitsemaan tilintarkastajakseen vähintään yhden kilpailutuksen voittaneen tilintarkastusyhteisön tai tämän kumppanuusyhteisön tilintarkastajista.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 9 §:n mukaan konsernijaoston tehtävänä on huolehtia muun ohella kaupungin edustajien nimeämisestä strategisiksi yhteisöiksi määritettyjen yhteisöjen hallintoelimiin sekä tilintarkastajan nimeämisestä.

Tilintarkastuksen kilpailutus ja päätökset 

Tarkastuslautakunta on kilpailuttanut Turun kaupunkikonsernin tilintarkastuksen syksyllä 2012. Kilpailutusta varten konserniyhteisöiltä on tiedusteltu muun muassa tarkastuspäivien lukumäärä sekä muita tietoja.

Tarjouspyynnön liitteessä ovat olleet muun ohella tiedot konserniyhteisöistä ja näiden tarkastuspäivistä. Tarjouspyynnössä on edellytetty, että konserniyhteisöjen tilintarkastus on tehtävä kaupungin tilinpäätösaikataulutuksen mukaisesti niin, että tytäryhteisöjen tilinpäätöstiedot ovat tilintarkastajan varmentamina käytettävissä kaupungin konsernitilinpäätöksen laatimista varten.

Tarjouspyynnössä on edellytetty, vaatimus 10 (kohta 6.3.5), että palveluntarjoajan tulee nimetä tarjouslomakkeeseen 4 (liite 7) kullekin konserniyhteisölle ja säätiölle liitteessä 3 esitetyt tilintarkastajan kelpoisuusvaatimukset täyttävä KHT – tilintarkastaja tai KHT-yhteisö. Mikäli säännöt edellyttävät yhteisön valitsemista tilintarkastajaksi, ei varatilintarkastajaa tarvitse nimetä. Mikäli sääntöjen mukaan on yhteisö valittava tilintarkastajaksi, tulee tarjoajan nimetä päävastuullinen tilintarkastaja (tarjouslomake 4, liite 7). Tarjoaja on esittänyt kaikkien tarjouspyynnössä mainittujen tytäryhteisöjen ja säätiöiden tarkastajaksi KHT yhteisö KPMG Oy Ab:ta. Päävastuulliseksi ehdotetut tarkastajat on ilmoitettu tarjouslomakkeessa.

Tarjouspyynnössä todetaan, että kaupungin tytäryhteisöissä ja säätiöissä ja niiden määrissä voi tarjouksen kohteena olevan ajanjakson kuluessa tapahtua muutoksia esimerkiksi yhtiöiden tai säätiöiden perustamisen, fuusioitumisen, purkamisen tai muun syyn johdosta. Lähtökohtana on, että mahdollisesti perustettavien uusien tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajaksi nimetään tämän tarjouskilpailun perusteella ja tämän tarjouskilpailun ehdoin. Muutokset eivät vaikuta tilintarkastuksen päivähintoihin.

Turun kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen Turun kaupungin tilintarkastuksesta 6.5.2013 § 104. Päätöksessä tarkastuslautakunta päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2013 - 2016 valitaan KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2017 - 2018 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.9.2016 mennessä, että valtuusto oikeuttaa tarkastuslautakunnan kaupungin puolesta solmimaan kaupungin ja valitun tilintarkastajan välillä tehtävän tilintarkastusta koskevan sopimuksen. Tarkastuslautakunta esitti edelleen valtuustolle päätöksessä todettavaksi, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tähän tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja. Tarkastuslautakunta esitti edelleen valtuustolle päätöksessä todettavaksi, että hankintayksiköitä tai muita yhteisöjä sitovat sopimukset eivät synny hankintapäätöksen tiedoksiannolla vaan vasta erikseen tehtävillä kirjallisilla sopimuksilla. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun ehdokas tai tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi (odotusaika). Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä tarkastuslautakunnan ehdotuksen.

Valtuuston päätöksestä valitettiin markkinaoikeuteen.

Tarkastuslautakunta päätti 6.6.2013 § 38 merkitä tiedokseen kaupunginvaltuuston 6.5.2013 § 104 päätöksen Turun kaupungin tilintarkastajan valitsemisesta. Tarkastuslautakunta päätti hyväksyä sopimusluonnoksen Turun kaupungin hallinnon ja talouden tarkastuspalveluiden väliaikaisesta hoitamisesta Turun kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta. Tarkastuslautakunta päätti laatia sopimuksen Turun kaupungin hallinnon ja talouden tarkastuspalveluiden väliaikaisesta hoitamisesta Turun kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa.

Markkinaoikeus on 18.12.2013 hylännyt valituksen, joka koskee Turun kaupungin ja sen tytäryhteisöjen ja säätiöiden hallinnon ja talouden tarkastuspalveluita Turun kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta. Markkinaoikeuden päätöksestä ei ole valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Tarkastuslautakunta on 6.3.2014 käsitellyt Turun kaupungin ja sen tytäryhteisöjen hallinnon ja talouden tarkastuspalveluita Turun kaupunginvaltuuston toimikautta 2013 - 2016 vastaavilta vuosilta + optio valtuustokausia 2017 ja 2018 vastaaville vuosille ja päättänyt tehdä sopimuksen Turun kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa.

Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta tarjouskilpailun mukaisesti.

Turun ammattikorkeakoulu Oy ja Turun Kaupunginteatteri Oy toiminta on siirretty perustetuille yhtiöille kilpailutuksen jälkeen.Myös näiden yhtiöiden tulee tehdä sopimus tarkastuspalveluiden hoitamisesta KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa tarjouskilpailun mukaisin ehdoin siten, että vastuullinen tilintarkastaja on JHTT, KHT Pertti Keskinen ja yhtiöt määrittelevät osaltaan tarkastuspäivien tarpeellisen lukumäärän ja muut tarvitsemansa palvelut ennen sopimuksen tekemistä.

Liite 1Tarjouspyyntö ja tarjous liitteineen

Liite 2Tilintarkastajien lista

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Turun kaupungin tytäryhteisön tulee noudattaa konserniohjeiden periaatetta kilpailutuksen voittaneen tilintarkastajan valinnasta. Tarkastuspalveluiden hoitamisesta tulee tehdä sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta tarjouskilpailun mukaisesti.

Lisäksi konsernijaosto päättää nimetä tytäryhteisöjen vastuulliset tilintarkastajat liitteenä 2 olevan listan mukaisesti.

Edelleen konsernijaosto päättää, että Turun ammattikorkeakoulu Oy:n ja Turun Kaupunginteatteri Oy:n tulee tehdä sopimus tarkastuspalveluiden hoitamisesta KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston toimikautta 2013–2016 vastaavilta vuosilta tarjouskilpailun mukaisin ehdoin siten, että konsernijaoston nimeämä vastuullinen tilintarkastaja on JHTT, KHT Pertti Keskinen ja yhtiöt määrittelevät osaltaan tarkastuspäivien tarpeellisen lukumäärän ja muut tarvitsemansa palvelut ennen sopimuksen tekemistä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKPMG Julkishallinnon palvelut Oy
noudStrategiset yhtiöt ja säätiöt


Liitteet:

Khkon § 19
Liite 1:Tarjouspyyntö ja tarjous liitteineen
Liite 2:Tilintarkastajien lista