Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto320.01.20143

673-2014 (011)

Keskitetyt konsernipalvelut

Tiivistelmä:

Turun kaupungin konserniohjeiden mukaan kaupunkikonsernissa voidaan hoitaa toimintoja keskitetysti, jolloin toiminnassa noudatetaan konserniemon asiasta antamaa ohjeistusta. Asiassa esitetään, että keskitettyjen konsernipalveluiden linjaus koskisi kaikkia yhteisöjä, joissa Turun kaupungilla on määräysvalta. Yhtiöiden ja säätiöiden tulee käyttää keskitettyinä konsernipalveluina ensisijaisesti kaupunginhallituksen alaisuudessa toimivien palvelukeskusten palveluita. Lisäksi yhteisöjen, joissa Turun kaupungilla on määräysvalta, tulee käyttää seuraavia muita keskitettyjä konsernipalveluja: dokumenttienhallinta, rahoitus sekä lakipalvelut.

Khkon § 3

Johtaja Tuomas Heikkinen ja kaupunginlakimies Laura Klami:

Keskitettyjen konsernipalveluiden tarkoitus

Keskitetyt konsernipalvelut ovat keskeinen osa konsernimaista toimintatapaa. Turku –konsernin kannalta on kustannustehokkainta ja tarkoituksenmukaisinta, että konsernipalvelut pyritään toimittamaan mahdollisimman keskitetysti. Keskitetyllä toimintamallilla varmistetaan konsernin edun toteutuminen.

Keskitettyjä konsernipalveluita koskeva säännöstö

Turun kaupunginhallituksen johtosäännön (kv 17.12.2012 § 252)  9 §:n 4-kohdan mukaisesti kaupunginhallituksen konsernijaoston tehtävänä on huolehtia keskitetyistä palveluista, joita ei ole annettu kaupunginhallituksen, lauta- tai johtokuntien tehtäväksi sekä konserniohjauksen kehittämisestä ja niiden yhtiöiden, osuuskuntien ja yhdistysten sekä säätiöiden omistajaohjauksesta sekä valvonnasta, joiden osakkaana tai jäsenenä kaupunki on tai joissa kaupungilla on määräysvalta tai yhtiöjärjestykseen tai sääntöihin perustuva oikeus nimittää hallituksen tai muiden toimielimien jäseniä.

Turun kaupungin konserniohjeiden (Kh 8.2.2010 § 98) mukaan kaupunkikonsernissa voidaan hoitaa toimintoja keskitetysti, jolloin toiminnassa noudatetaan konserniemon asiasta antamaa ohjeistusta. Toimintoja voidaan yhdenmukaistaa yhteisellä ohjeistuksella ilman varsinaista keskittämistä.

Konserniohjeiden mukaan kaupunkiemon ohjeistus toimitetaan yhtiöille valvontavastuuhenkilön toimesta. Ohjeistuksen laatimisesta vastaa kunkin toiminnon osalta taho, joka kaupungissa vastaa toiminnon toteuttamisesta.

Konserniohjeiden mukaan kaupunkikonsernissa pyritään yhteisiin linjauksiin mm. seuraavien toimintojen osalta.:

•Hankinnat

•IT-toiminnot

•Rahoitus

•Henkilöstöpolitiikka

Edelleen konserniohjeiden rahoitusta koskevassa kohdassa todetaan, että talouden vastuualue tekee tarvittaessa konserniyhteisöille rahoitustarjouksen, mikäli konsernin sisäinen rahoitus katsotaan kaupungin velkaantumistavoitteiden ja -mahdollisuuksien sekä hinnoittelun puolesta asianmukaiseksi. Mikäli rahoitus päädytään hankkimaan konsernin ulkopuolelta, talouden vastuualue avustaa yhteisöä tarjouspyynnön laatimisessa ja korkoriskin hallinnassa. Tytäryhteisöt voivat tarvittaessa hyödyntää kilpailutettua leasingrahoituksen puitesopimusta käyttöomaisuushankinnoissaan, mikäli rahoituksen hinta on kilpailukykyinen muuhun saatavaan rahoitukseen verrattuna ja mikäli rahoitus voidaan liittää puitesopimukseen ilman kaupungin omavelkaista takausta. Suurten, yli miljoonan euron käyttöomaisuushankintojen rahoitus tulee kilpailuttaa erikseen yllä mainitulla tavalla yhteistyössä talouden vastuualueen kanssa.

Aikaisemmat päätökset 

Konsernijaosto käsitteli aikaisemmin 5.12.2011 § 93 kysymystä keskitetyistä konsernipalveluista ja päätti ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä muun ohella, että Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy ja Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy käyttävät seuraavia keskitettyjä konsernipalveluja: taloushallinto, rahoitus, IT, dokumenttienhallinta, lakipalvelut, palvelussuhdeneuvonta sekä hankinta- ja logistiikkapalvelut.

Aikaisempi päätös ei ole ollut riittävän kattava, joten sitä on tarpeellista täsmentää.

Täsmennetty keskitettyjen konsernipalveluiden linjaus

Keskitettyjen konsernipalveluiden linjauksen tulee koskea kaikkia yhteisöjä, joissa Turun kaupungilla on määräysvalta. Yhtiöiden ja säätiöiden tulee käyttää keskitettyinä konsernipalveluina ensisijaisesti kaupunginhallituksen alaisuudessa toimivien palvelukeskusten palveluita. Tällaisia palvelukeskuksia ovat Talouspalvelukeskus, IT-palvelut, Hankinta- ja logistiikkakeskus, Henkilöstöasianpalvelukeskus, Turun Työterveystalo.

Konsernihallinto voi järjestää palvelut itse, tai tarvittaessa välittää asiantuntijapalveluita osoittamaltaan taholta. Konsernihallinto voi myös määritellä tukipalvelut yhtiöiden itsensä ostettaviksi.

Keskitetyllä mallilla tuotetaan palvelut erikseen määritettävien tuotekuvausten ja hinnoittelumallien mukaisesti. Yhteisöjen tulee lisäksi käyttää niitä yhteishankintasopimuksia, joiden kilpailutuksessa on huomioitu yhtiöiden volyymitarpeet. Hankinta- ja logistiikkakeskus ilmoittaa näistä sopimuksista yhteisöille.

Konsernijaostolle esitetään että yhteisöt, joissa Turun kaupungilla on määräysvalta tulee tiedustella omistajan ennakkonäkemystä, mikäli ne aikovat siirtyä pois kaupungin niille tuottamien palveluiden piiristä.

Lisäksi yhteisöjen, joissa Turun kaupungilla on määräysvalta, tulee tiedustella omistajan ennakkonäkemystä viestinnän ja markkinoinnin linjaratkaisuista.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin omistajapolitiikan keinot ja johtamisvälineet

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKonsernijaosto päättää että yhteisöt, joissa Turun kaupungilla on määräysvalta tulee tiedustella omistajan ennakkonäkemystä, mikäli ne aikovat siirtyä pois kaupungin niille tuottamien palveluiden piiristä.

Konsernijaosto päättää että yhteisöt käyttävät keskitettyjä konsernipalveluja, joita tuottavat seuraavat palvelukeskukset:

Talouspalvelukeskus, IT-palvelut, Hankinta- ja logistiikkakeskus, Henkilöstöasianpalvelukeskus, Työterveystalo.

Lisäksi yhteisöjen, joissa Turun kaupungilla on määräysvalta, tulee tiedustella omistajan ennakkonäkemystä viestinnän ja markkinoinnin linjaratkaisuista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

noudStrategiset yhtiöt ja säätiöt
tiedHankinta- ja logistiikkakeskus
tiedHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedIT-palvelut
tiedTalouspalvelukeskus
tiedTurun Työterveystalo