Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto6503.09.20123

1944-2011 (015, 011, 001)

Turun ammattikorkeakoulun yhtiöittäminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 65

Kaupunginlakimies Laura Klami 30.8.2012:

Aikaisemmat päätökset

Kaupunginhallitus hyväksyi 6.9.2010 § 468 Turun ammattikorkeakoulun strategisen suunnitelman. Suunnitelman mukaan ” Turun AMK:n ylläpitäjänä Tuhrun kaupunki selvittää ja tekee päätökset mahdollisesta Turun AMK:n ylläpitomuodon muuttamisesta vuoden 2012 loppuun mennessä.” Kaupunginvaltuuston 29.11.2010 § 224 hyväksymän Turun kaupungin vuoden 2011 talous-arvion ja vuosien 2011-2014 taloussuunnitelman mukaan ”selvitetään ammattikorkeakoulun ylläpitomuodon vaihtoehdot”. Kaupungin-hallitus päätti 10.1.2011 § 18 tarkentaa aiemmin tekemäänsä vuoden 2011 talousarvion täytäntöönpanopäätöstä. Em. kaupunginhallituksen päätöksen mukaan kaupunginhallitus asetti ylläpitomuotoa valmistelevan työryhmän 21.2.2011.

Työryhmän 14.4.2011 päivättyä selvitystä Turun ammattikorkeakoulun ylläpitomuotojen vaihtoehdoista käsiteltiin kaupunginhallituksessa 6.6.2011 § 279. Kaupunginhallitus päätti, että työryhmä jatkaa valmistelua osakeyhtiömallin pohjalta. Loppuraportin piti olla valmis 2011 loppuun mennessä, mutta kaupunginhallitus antoi 24.10.2011 § 491 työryhmälle jatkoaikaa vuoden 2012 loppuun saakka opetus- ja kulttuuriministeriössä vireillä olevan lainsäädäntöuudistuksen sisällyttämiseksi loppuraporttiin.

Kaupunginhallitus päätti 2.4.2012 § 163, että Turun ammattikorkeakoulun yhtiöittämissuunnitelma hyväksytään, perustettavan osakeyhtiön osakepääoma määritellään vuoden 2013 talousarvion käsittelyn yhteydessä siten, että yhtiön rahoitus on riittävä AMK-toiminnan siirtämistä edeltävään toimintaan,

valmistelun jatkaminen annetaan tähänastisesta valmistelusta vastanneen työryhmän tehtäväksi ja

yhtiön aloitusvaiheen omistajana on Turun kaupunki, jonka lisäksi Salon kaupungilta tiedustellaan halukkuutta tulla yhtiön osakkaaksi aloitusvaiheessa.

Ylläpitomallin kehittämisestä vastaavaan apulaiskaupunginjohtaja Lehmuston johtamaan työryhmään ovat kuuluneet apulaiskaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen (vpj.), rehtori Juha Kettunen, talous-arviopäällikkö Heikki Silpola, henkilöstölakimies Elise Honkala, kaupunginlakimies Laura Klami, tilajohtaja Mikko Lehtinen, pääluottamusmies Tapsa Ruusunen (JYTY ry), pääluottamusmies Sirpa Suomi (JUKO ry) sekä erityisasiantuntija Outi Laikko, joka toimi työryhmän sihteerinä 14.4.2011 päivätyn raportin antamiseen asti. Lisäksi työryhmän työhön ovat osallistuneet asiantuntijoina vararehtorit Lampelo ja Mertanen.

Yhtiöittämissuunnitelma

Ammattikorkeakoulun yhtiöittämisestä on tehty yhtiöittämissuunnitelma, jonka ovat laatineet kaupunginlakimies Laura Klami, henkilöstölakimies Elise Honkala, controller Mervi Raita sekä kaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen. Yhtiöittämissuunnitelmaa on käsitelty työryhmässä, yhteistyötoimikunnassa sekä kaupunginhallituksessa 2.4.2012 § 163.

Henkilöstö

Liikkeen luovutusta koskevia periaatteita on käsitelty Turun kaupungin yhteistyötoimikunnassa liittyen kaupungin omien toimintojen yhtiöittämiseen (Kh 4.10.2010 § 516). Näitä periaatteita tulee noudattaa myös ammattikorkeakoulun yhtiöittämisessä. Lisäksi Turun ammattikorkeakoulun yhteistyöryhmä on käsitellyt ammattikorkeakoulun järjestämistä osakeyhtiömuotoiseksi 5.5.2011. Turun kaupungin yhteistyötoimikunta on käsitellyt asiaa 20.4.2011, 18.5.2011 ja 21.2.2012. Opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole vielä ohjeistanut henkilöstön siirtoa koskevia kohtia tarkemmin. Se on kuitenkin todennut, että siirrot toteutetaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa noudattaen turvaamalla päätoimisen henkilöstön asema.

Päätöksentekotasot

Yhtiöittämistä koskevat päätökset tekee kaupunginhallitus ja valtuusto.

Yhtiöittämistä koskeva päätöksenteko on tarkoitus toteuttaa kaksivaiheisesti, jolloin kaupunginvaltuusto päättää yhtiön perustamisesta ja hyväksyy perustamisasiakirjat, joita ovat yhtiöjärjestys ja perustamissopimus. Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää yhtiölle perustettaessa maksettavasta osakepääomasta. Kaupunginhallitus tekee täytäntöönpanopäätöksen ja nimeää yhtiön väliaikaisen toimeenpanevan hallituksen.

Valmisteluvaiheen yhtiölle tulisi valita väliaikainen toimitusjohtaja mahdollisimman hyvissä ajoin. Lopullisen toimitusjohtajan rekrytointi tulee aloittaa kun uuden ammattikorkeakoululain sisältö on päätetty korkeakoulujen hallinnon ja johtamisen osalta vuoden 2013 aikana. Toimitusjohtajan nimittää ja toimitusjohtajasopimuksen hyväksyy yhtiö sen jälkeen kun Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolta on pyydetty omistajan ennakkokäsitys.

Toisessa päätöksenteon vaiheessa kaupunginhallituksen konsernijaosto kärsittelee osaltaan liiketoiminnan siirtoon tai luovutukseen liittyvät asiakirjat ja antaa omistajan ennakkonäkemyksen yhtiön hallitukselle yhtiön ja henkilöstöjärjestöjen välille solmittavasta henkilöstösopimuksesta. Kaupunginhallitus päättää liiketoiminnan siirrosta tai luovutuksesta ja hyväksyy siihen liittyvät asiakirjat.

Yhtiön omistusrakenne

Yhtiöllä tulisi ainakin aluksi olla kuntaomistus. Turun kaupungin lisäksi omistajana voisi olla Salon kaupunki.

Tässä vaiheessa on suunniteltu, että ammattikorkeakoulun osakepääoma alkuvaiheessa 500.000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää perustettavien ammattikorkeakouluyhtiöiden olevan vakavaraisia. Ministeriöiltä ei ole tiedusteltu, mikä sen näkemyksen mukaan on vakavarainen. Yhtiön vakavaraisuus voidaan järjestää myös luottolimiittisopimuksin, kuten on menetelty tuottajaliikelaitosten yhtiöittämisessä.

Neuvottelut Salon kaupungin kanssa

Turun kaupungin edustajat ovat käyneet neuvotteluja Salon kaupungin kanssa. Lähtökohtana Turun kaupungilla on neuvotteluissa ollut, että Salon osuus perustettavassa yhtiössä olisi alle 10 prosenttia ja kiinteistöjä ei käytetä apporttina. Neuvottelut ovat vielä avoinna.

Liite 1Yhtiöjärjestys

Oheismateriaali 1AMK yhtiöittämisen esittely              

Oheismateriaali 2Yhtiöittämissuunnitelma (Ei julkisuuteen)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKonsernijaosto merkitsee yhtiöittämissuunnitelman ja valmistelun vaiheen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.


Liitteet:

Khkon § 65
Liite 1:Yhtiöjärjestys