Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 82 14.11.2011 8

12671-2011 (70, 011)

Strategisten yhtiöiden määrittely

Tiivistelmä: -

Khkon § 82

Kaupunginlakimies Laura Klami:

Turun kaupungin konserniohjeessa (Kh 8.2.2010 § 98) on määritelty kohdassa 7. kaupungin toimielinten toimivallanjako sekä yhtiöiden jako strategisiin ja operatiivisiin yhtiöihin.

Strategisissa yhteisöissä yhteiskuntapoliittisilla näkemyksillä on merkittävä rooli yhteisön ohjauksessa ja päätöksenteossa. Muut yhtiöt, eli operatiiviset yhteisöt, toteuttavat omistajan yhtiölle antamaa rajattua tehtävää ja niiden tavoitteena on hoitaa tehtävänsä tehokkaasti ja taloudellisesti kaupunginjohtajan ja liikelaitosten johtokuntien alaisuudessa.

Konserniohjeessa on luettelo strategisista yhtiöistä. Lisäksi kaupunginhallitus on päätöksessään 21.3.2011 § 139 määritellyt Logomo Oy:n strategiseksi yhtiöksi.

Yhtiöissä tapahtuneiden muutosten vuoksi strategisten yhtiöiden listan päivittäminen on aiheellista.

Lisättävät:

Strategisten yhtiöiden listaan on lisättävä yhtiöitetyt liikelaitokset Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy ja Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy. Näiden valvontavastuun tulee olla ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajalla.

Poistettavat:

KOy Lehtolaakso on fuusioitu yhdeksi yhtiöksi TVT Asunnot Oy:n kanssa. Näin ollen KOy Lehtolaakso esitetään poistettavaksi strategisista yhtiöistä.

Kaupunki on lopettanut Pilot Oy:n rahoittamisen ja yhtiön toiminta on vähäistä. Pilot Oy esitetään poistettavaksi strategisista yhtiöistä.

Turku Touring Oy:n valvontavastuuhenkilö apulaiskaupunginjohtaja Jouko Lehmusto on esittänyt, että Turku Touring Oy tulisi poistaa strategisten yhtiöiden listalta. Perusteluna valvontavastuullinen apulaiskaupunginjohtaja on esittänyt, että yhtiö toimii Matkailun palvelukeskusta palvelevana markkinointivälineenä, eikä sillä kuuluisi olla itsenäisiä kaupungin strategiasta johdettuja tavoitteita. Tavoitteet tulisivat asetettaviksi Matkailun palvelukeskukselle, joka vastaa niiden toteuttamisesta ja toteuttaa niitä markkinoinnin osalta Turku Touring Oy:n välityksellä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusTurun kaupungin strategisiksi yhtiöiksi määritellään Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy ja Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy, joiden valvontavastuuhenkilö on ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja.

Strategisista yhtiöistä poistetaan KOy Lehtolaakso, Pilot Oy sekä Turku Touring Oy.

 

 

 

PäätösPäätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta:

Turun kaupungin strategisiksi yhtiöiksi määritellään Turun Seudun Kuntatekniikka Oy sekä perustettavat Turun Seudun Rakennustekniikka Oy ja Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy.

Yhtiöiden toiminnan käynnistämiseen liittyvien määräaikaisten virkamieshallitusten toimikausien loppuun saakka valvontavastuuhenkilönä toimii kaupunginjohtaja.

Yhtiöiden varsinaisten hallituksen aloitettua toimikautensa, yhtiöiden valvontavastuuhenkilönä toimii ympäristötoimea johtava apulaiskaupunginjohtaja.

Strategisista yhtiöistä poistetaan KOy Lehtolaakso ja Pilot Oy.

Jakelu

tpvPursiainen Sari