Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 3 15.02.2011 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 12 01.03.2011 1

642-2011 (710)

Oy Turku Energia-Åbo Energi Ab konserniohjepyyntö seudullisesta energiaratkaisusta

Tiivistelmä:

Turku Energian esityksessä olevat oheismateriaaliksi liitetyt asiakirjat ovat salaisia julkisuuslain 24 § 1 momentin 20 kohdan nojalla, koska ne sisältävät liikesalaisuuksia. Varsinainen esittelyteksti ei pidä sisällään julkisuuslain nojalla salattavia asioita ja on siten julkinen.

Khkon § 3

Johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 11.2.2011:

Oy Turku Energia- Åbo Energi Ab on pyytänyt Turun kaupungin konserniohjeiden mukaisesti Turun kaupunginhallituksen konsernijaostolta ennakkonäkemystä Turun seudulle suunnitellusta energiaratkaisusta. Ennakkonäkemystä pyydetään:

1.     Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:tä (TSME) koskevaan osakassopimukseen.

2.     Sopimuksiin Kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungeilta.

Konserniohjepyyntö on toimitettu kaupungille 10.2.12011. Kaupungin kantaa yhtiön pyyntöön ei ole valmisteltu vaan asia tuodaan kaupunginhallituksen konsernijaostolle tiedoksi ja lähetekeskustelua varten.

Oheismateriaali 1Sopimus kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Naantali

Oheismateriaali 2Sopimus kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Raisio

Oheismateriaali 3Sopimus kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Kaarina

Oheismateriaali 4Turun seudun energiaratkaisut

Oheismateriaali 5Turun Seudun Maakaasu ja Energiatuotanto Oy:tä koskeva osakassopimus

Oheismateriaali 6Pyyntö Turun kaupungin konserniohjeiden mukaiseksi ennakkonäkemykseksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä Oy Turku Energia- Åbo Energi Ab:n konserniohjepyynnön tiedoksi ja käy asiasta lähetekeskustelun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Toimitusjohtaja Risto Vaittinen oli kokouksessa paikalla esittelemässä Turku Energia Oy:n konserniohjepyynnön sisältöä.

Esittelijänä toimi apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Khkon § 12

Johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 24.2.2011:

Turku Energian esityksessä olevat oheismateriaaliksi liitetyt asiakirjat ovat salaisia julkisuuslain 24 § 1 momentin 20 kohdan nojalla, koska ne sisältävät liikesalaisuuksia. Varsinainen esittelyteksti ei pidä sisällään julkisuuslain nojalla salattavia asioita ja on siten julkinen.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 24.2.2011:

Kaupunginvaltuusto on 9.3.2009 § 78 hyväksynyt valtuustokauden 2009-2012 ohjelmarakenteen. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti Turun kaupungin valtuustoryhmien välisen sopimuksen tavoitteet ja toimenpiteet toimeenpannaan Turku-sopimuksella.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 5.10.2009, § 220 Turku-sopimuksen osana Turun kaupungin omistajapolitiikan vuosille 2009 – 2013. Asiakirjan yleisten periaatteiden mukaan omistamiseen sidotun pääoman tehokkaan käytön ja kohdentamisen tulee olla yhtä tärkeää kuin käyttötalouden hallinta. Omaisuuden käytön tehokkuutta tulisi arvioida eri toimintamallien vaihtoehtoiskustannusten avulla. Lisäksi yhtiöomistuksista saatavan ja kaupungille tuloutettavan tuoton tulisi vastata vähintään rahamarkkinoiden riskitöntä tuottoa lisättynä toimialan liiketoimintariskillä.

Omistajapolitiikan mukaan kaupungin energialiiketoiminta perustuu Turku Energia Oy:n strategian mukaiseen kasvuhakuisuuteen, johon pyritään yritysostoilla ja yhteistyöjärjestelyillä.

Strategisina valintoina kaupunginvaltuusto on hyväksynyt, että Turku Energia Oy:tä vahvistetaan alueellisena toimijana tarvittaessa hakeutumalla yhteistyöhön strategialtaan yhteensopivien vahvojen kumppaneiden kanssa. Lisäksi Turku Energian tulee kehittää EU:n ilmastotavoitteiden ja Suomen hallitusohjelman ilmasto- ja energiastrategian mukaisesti kannattavaa, uusiutuvaa ja päästötöntä energiatuotantoa.

Turku Energia on pyytänyt Turun kaupungin ennakkonäkemystä Turun seudulle suunnitellusta energiaratkaisusta ja siihen liittyvistä Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:tä koskevasta osakassopimuksesta sekä sopimuksista kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungeilta.

Käytettävissä olevan valmistelumateriaalin perusteella muodostuneen ennakkonäkemyksen mukaan energiaratkaisun yhteydessä hyväksyttävä osakassopimus ja vuokrasopimukset turvaavat kaupunginvaltuuston edellyttämällä tavalla yhtiöön sidotun pääoman tehokkaan käytön arvioituna eri lämmöntuotannon toimintamallien vaihtoehtoiskustannusten avulla. Lisäksi esitettävän ratkaisu turvaa yhtiölle asetetun tuloutettavan tuottotavoitteen myös tulevaisuudessa.

Esitettävä energiaratkaisu perustuu täysin kaupunginvaltuuston päätökseen yhtiön alueellisesta vahvistamisesta liittoutumalla strategialtaan yhteensopivan vahvan teollisen kumppanin ja ympäristökuntien kanssa. Ratkaisu myös tukee Turku Energian kannattavan, uusiutuvan ja päästöttömän energiatuotannon kasvattamista.

Omistajapolitiikan lisäksi kaupunginvaltuusto päätti 26.10.2009 § 239 hyväksyä Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman vuosille 2009 – 2013. Ohjelman yleisenä periaatteena kaupunginvaltuusto päätti, että Turku lisää uusiutuvan energian käyttöä kaukolämmön tuotannossaan siten, että vähintään 50 % kaukolämmöstä tuotetaan uusiutuvilla vuoteen 2020 mennessä

Ilmasto- ja ympäristöohjelman mukaan e nergiankulutus ja liikenne ovat Turussa huomattavasti merkittävimmät kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajat kuin Turun seudun energianhankintaratkaisut. Turku Energian jo tekemien linjauksien mukaisesti lämmönhankinnassa kuitenkin lisätään uusiutuvien energia-lähteiden käyttöä mm. Orikedon lämpökeskuksen laajennuksella, toisen hakelämpökeskuksen rakentamisella sekä jäteveden lämpöä hyödyntävän Kakolan lämpöpumppulaitoksen laajennuksella. Sähkön hankinnassa pyritään lisäämään osakkuusyhtiöiden sähköntuotantoa. Tuulisähkön osuutta lisätään Hyötytuuli Oy:n uusien tuulivoimahankkeiden kautta mm. Raahessa ja Porissa. Vesivoimaa hankitaan edelleen Svartisenin osakkuusvesivoimalaitoksesta.

Lisäksi kaupunginvaltuuston hyväksymän ohjelman mukaan TSME:llä on suunnitteilla CFB monipolttoainelaitos sähkön ja lämmön yhteistuotantoon vuoteen 2017 mennessä, mikäli maakaasua ei alueelle saada.

Nyt esitettävä energiaratkaisu tukee kaupunginvaltuuston asettamia tavoitteita kasvihuonepäästöjen alentamiseksi. Energiaratkaisun avulla kaukolämmöntuotannon aiheuttamat kasvihuonepäästöt tulevat alenemaan vuoden 2007 kulutusperusteisesta 26 % kokonaispäästöjen osuudesta selvästi alle 10 %.iin kokonaispäästöistä ja polttoainevalinnasta riippuen jopa lähelle hiilineutraalia tuotantoa. Kaikissa tapauksissa ratkaisulla tullaan saavuttamaan selvästi kaupunginvaltuuston asettama tavoite, jonka mukaan vähintään 50 % kaukolämmöstä tuotetaan uusiutuvilla vuoteen 2020 mennessä.

Edellä mainituilla perusteilla Turku Energian pyytämänä ennakkonäkemyksenä voi todeta, että Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:tä koskeva osakassopimus sekä sopimukset Kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungeilta ovat Turun kaupunginvaltuuston Turku-sopimuksessa hyväksymien linjausten mukaisia.

Oheismateriaali 1Sopimus kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Naantali

Oheismateriaali 2Sopimus kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Raisio

Oheismateriaali 3Sopimus kaukolämpöverkkojen vuokraamisesta Kaarina

Oheismateriaali 4Turun seudun energiaratkaisut

Oheismateriaali 5Turun Seudun Maakaasu ja Energiatuotanto Oy:tä koskeva osakassopimus

Oheismateriaali 6Pyyntö Turun kaupungin konserniohjeiden mukaiseksi ennakkonäkemykseksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Katson, että asia on kokonaisuutena niin merkittävä, että se tulee siirtää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Energiaratkaisun eri vaihtoehtojen ja laskelmien analysointi on edelleen valmistelussa ja arviot tulevat osaksi asian esittelyä, kun asia viedään kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston käsiteltäväksi. Mallinnuksissa otetaan kantaa vaihtoehtojen ympäristöllisiin vaikutuksiin ja taloudellisuuteen.

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää merkitä valmistelutilanteen tiedokseen ja siirtää asian merkittävyyden vuoksi Oy Turku Energia- Åbo Energia Ab:n konserniohjepyynnön kaupunginhallitukselle.

Lisäksi konsernijaosto toteaa kantanaan, että Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:tä koskevan osakassopimuksen sekä Kaukolämpöverkkojen vuokraamista Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungeilta koskevien sopimusten hyväksyminen on kaupunginvaltuuston päättämien linjausten mukaista.

PäätösKaupunginhallituksen konsernijaosto päätti merkitä valmistelutilanteen tiedokseen ja siirtää asian merkittävyyden vuoksi Oy Turku Energia- Åbo Energia Ab:n konserniohjepyynnön kaupunginhallitukselle.

Puheenjohtaja Katri Sarlund Samuli Lintulan kannattamana ehdotti, että päätöksestä poistetaan seuraava kappale:

"Lisäksi konsernijaosto toteaa kantanaan, että Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:tä koskevan osakassopimuksen sekä Kaukolämpöverkkojen vuokraamista Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungeilta koskevien sopimusten hyväksyminen on kaupunginvaltuuston päättämien linjausten mukaista".

Päätös asiassa tehtiin äänin 5-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät: Kjell Lundahn, Petja Raaska, Mia Ilola, Pirkko Keskinen ja Minna Arve.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tpvRandell Aleksi