Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 7 15.02.2011 6

1815-2011 (70, 011)

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n nimeäminen strategiseksi yhtiöksi

Tiivistelmä: -

Khkon § 7

Talousasiat, talousjohtaja Jukka Laiho ja controller Kim Moisiolinna 14.02.2011:   

 

Kaupunginvaltuusto päätti 29.3.2010 (§ 65) Kupittaa hankkeen toteutuksesta. Lisäksi asia on ollut Kaupunginhallituksen käsiteltävänä 15.3.2010 (§ 160) ja 21.6.2010 (§ 382).

 

Hankkeen toteuttajana on Turun Teknologiakiinteistöt Oy (jäljempänä TTK Oy), josta kaupunki omistaa 49,9 %. Kaupungin rahoitusvastuu yhtiölle myönnetyistä osakaslainoista (vaihtovelkakirjalaina 28,65 milj. euroa ja ns. juniorilaina 10 milj. euroa) vastaa kuitenkin n. 64 % yhtiön muusta, kuin vieraan pääoman rahoituksesta, minkä vuoksi kaupungin taloudellinen vastuu on suurempi mitä pelkän omistusosuuden perusteella aiheutuu.

 

TTK Oy on 7.2.2011 tehnyt osakassopimuksen mukaiset kiinteistökaupat ja kaupunki on omalta osaltaan myöntänyt päätetyt antolainat yhtiön pankkitilille. Kaupungin panostus yhteensä yhtiölle myönnetyistä antolainoista on siten 38,65 milj. euroa. Tästä summasta on kauppahintoina saatu takaisin kaupungille 5,8M€ euroa ja kaupunkikonsernille 16 M€ euroa (TSCP Kiinteistöt Oy:n myynnit) euroa. Nettomääräisesti kaupunkikonsernin lisäpääomitus TTK Oy:lle on siten n. 22 M€ euroa.

 

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n omistuksesta irtautuminen (exit) on otettu huomioon yhtiön osakassopimuksessa sekä myös omistajan taholta kaupungin vuosien 2013 – 2014 taloussuunnitelmassa, missä yhtiön osakkeiden myyntituloksi on kirjattu 60 milj. euroa ja siitä käyttötalouden myyntivoitoksi 15 milj. euroa vuosille 2013 ja 2014.

 

Kaupungin taloudelliset panostukset TTK Oy:öön ovat merkittävät ja irtautuminen yhtiön omistuksesta taloussuunnitelmakauden lopulla on toteuduttava, jotta taloussuunnitelma toteutuisi. Tämän vuoksi tulisi TTK Oy katsoa kaupungin strategiseksi yhtiöksi ja ottaa mukaan kaupungin normaaliin toiminnan ja talouden seurantaan. Lisäksi yhtiöllä on merkittävä rooli Kupittaan Science Park alueen kehittämisessä ja kaupungin elinkeinopoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa.

 

Yhtiön toiminnan ja talouden seuranta tulisi aloittaa jatkuvuuden varmistamiseksi välittömästi, vaikka sitovia toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita ei vielä valtuustotasolla ole asetettu. Lopullinen tuloskortti tuodaan konsernijaoston käsittelyyn, kun se on ensin käsitelty Kaupunginjohtajan asettamassa omistajaohjausta valmistelevassa ohjausryhmässä.

 

Liitteenä olevassa korttiluonnoksessa on huomioitu lähinnä yhtiön rahoitusrakenteesta johtuva taloudellinen vastuu. Toiminnalliset tavoitteet vahvistetaan omistajaohjausta valmistelevassa johtoryhmässä, itse yhtiön sekä tilakeskuksen näkemykset huomioiden.

Edellä olevaan perustuen, esitämme että:

 

-Turun Teknologiakiinteistöt Oy nimetään kaupungin strategiseksi yhtiöksi ja seuranta aloitetaan välittömästi osana kaupungin normaalia toiminnan ja talouden seurantaa

 

 

Liite 1                                 Turun teknologiakiinteistö Oy:n tuloskorttiluonnos

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että Turun Teknologiakiinteistöt Oy nimetään kaupungin strategiseksi yhtiöksi ja seuranta aloitetaan välittömästi osana kaupungin normaalia toiminnan ja talouden seurantaa. Yhtiö asetetaan kaupunginjohtajan valvontavastuulle.

Lisäksi kaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että yhtiön lopullinen tuloskortti tuodaan hyväksyttäväksi konsernijaoston kokoukseen, kun se on ensin käsitelty omistajaohjausta valmistelevassa johtoryhmässä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tuomas Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Sihteerinä toimi apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto.

Esittelijänä toimi apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Jakelu

tiedTurun Teknologiakeskus Oy
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Khkon § 7
Liite 1:Turun teknologiakiinteistö Oy:n tuloskortti