Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 9 15.02.2011 3

3788-2010 (014, 011)

Turun Seudun Jätehuolto Oy:n omistajaohjaus, toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet

Tiivistelmä: -

Khkon § 9

Talousjohtaja Jukka Laiho ja controller Kim Moisiolinna 13.1.2011:   

Kaupunginhallituksen konsernijaosto kuuli yhtiön tilannekatsauksen 30.11.2010 (§ 95) ja päätti lisäksi, että konsernijaostolle valmistellaan esitys tammikuun loppuun mennessä Turun Seudun Jätehuolto Oy:n omistajaohjauksesta ja tavoitteiden asettamisesta.

Omistajaohjaus ja toiminnalliset tavoitteet

Yhtiö toteaa, että osakaskuntien omistajaohjaus tapahtuu pääosin vahvistamalla yhteisesti valmisteltu jätepolitiikka-asiakirja. Jätepolitiikassa asetetaan jätehuollon yleistavoitteet ja määritellään haluttu palvelutaso.

Asetetut tavoitteet näkyvät soveltuvin osin yhtiön toiminnallisissa tavoitteissa (tuloskortissa) ja näiden toteutumista seurataan normaalisti kaupungin toiminnan ja talouden seurannan yhteydessä. Yhtiön johdon mukaan uudistettu ja ajanmukainen tuloskortti on valmiina vuoden 2012 talousarviokäsittelyyn mennessä.

Myös kuntien välinen jätehuoltoa koskeva osakassopimus jouduttaneen päivittämään jätelain kokonaisuudistuksen astuessa voimaan ehkä vuoden kuluttua. Turun kaupunki suurimpana osakkeenomistajana esittänee muille osakkaille neuvottelua osakassopimuksen päivittämisestä sitten, kun jätelain kokonaisuudistuksen sisällöstä on päätetty.

Talousarvion laadinta ja taloudelliset tavoitteet

Yhtiö kykenee muuttamaan talousarvionsa suunnitteluaikataulun aikaistamista siten, että tavoitteet, kustannusbudjetti ja hinnoittelun periaatteet voidaan käsitellä omistajakunnissa muun budjettivalmistelun yhteydessä eli vuosikellon mukaisesti kuluvana vuonna.

Yhtiön ja kaupungin väliset talousarvioneuvottelut toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden asettamisesta käydään siten, että myös yhtiön hallitus ennättää ottaa kantaa esitettyihin tavoitetasoihin.

Yhtiö on varsin omavarainen (omavaraisuusaste 54,5 % per 31.12.2009) ja taseeltaan vahva. Sekä yhtiön että sen omistajien kannalta on perusteltua, että yhtiön vakavaraisuus on hyvä. Toisaalta ei ole taloudellisesti perusteltua, että yhtiö olisi ylilikvidi tai toiminnan luonteeseen tai syklisyyteen nähden liian vakavarainen.

Tämän vuoksi keskushallinnon talousasiat esittää, että yhtiön omavaraisuusasteen tulisi olla keskimäärin 40 % pitkällä aikavälillä, mutta voisi vaihdella +/- 5 prosenttiyksikköä tavoitearvostaan yhtiön investointitarpeen mukaan. Toisin sanoen yhtiön tulisi sopeuttaa omavaraisuusasteensa taloudellisesti perustellulle tasolle joko osingonjaolla ja/tai rahoittamalla investointinsa enemmälti vieraalla pääomalla kuin tulorahoituksellaan. Vuoden 2009 taseen mukaan yhtiöllä on jakokelpoisia varoja n. 2,1 milj. euroa (vuoden 2009 tilinpäätöksen mukaan).

Asiaa on valmisteltu yhdessä yhtiön toimitusjohtajan kanssa ja edellä olevaan perustuen, esitämme että:

- linjaukset yhtiön omistajaohjauksesta hyväksytään

- yhtiön talouden suunnitteluprosessi yhdenmukaistetaan kaupungin vuosikelloon soveltuvaksi

- tuloskortin tavoite (Omavaraisuusaste, %) tuleville vuosille on keskimäärin 40 % (+/- 5 %) ja yhtiö sopeuttaa vallitsevan taserakenteensa tälle tasolle joko osingonjaolla ja/tai käyttämällä enemmälti vierasta pääomaa investointiensa rahoittamiseen.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää esittää konserniohjeena Turun Seudun Jätehuolto Oy:n hallituksen Turun kaupunkia edustaville jäsenille, että linjaukset yhtiön omistajaohjauksesta hyväksytään,

että yhtiön talouden suunnitteluprosessi yhdenmukaistetaan kaupungin vuosikelloon soveltuvaksi ja,

että tuloskortin tavoite (Omavaraisuusaste, %) tuleville vuosille on keskimäärin 40 % (+/- 5 %) ja yhtiö sopeuttaa vallitsevan taserakenteensa tälle tasolle joko osingonjaolla ja/tai käyttämällä enemmälti vierasta pääomaa investointiensa rahoittamiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Minna Arve ja Kjell Lundahn ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat asian käsittelyn ajaksi.

Esittelijänä toimi apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Jakelu

tiedTurun Seudun Jätehuolto Oy
tiedKeskushallinto, talousasiat
tiedVirtanen Jarkko