Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 5 15.02.2011 4

405-2011 (010)

Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön sääntöjen muuttaminen

Tiivistelmä: -

Khkon § 5

Kaupunginlakimies Jukka Jyrkinen 3.2.2011:

Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiö (Stiftelsen för fiskeri- och sjöfartsutbildning, jälj. säätiö) pyytää 3.1.2011 päivätyllä kirjeellä säätiön perustajien kannanottoa säätiön sääntömuutokseen. Turun kaupunki on yksi säätiön perustajista. Säätiön ko. kirjeen liitteenä ovat sekä säätiön voimassa olevat säännöt että ehdotetut uudet säännöt. Keskeisenä asiana sääntömuutoksessa on säätiön tarkoituksen muuttaminen. Säätiö muuttuisi koulutuksen järjestäjästä koulutuksen tukijaksi eli koulutussäätiö muuttuisi koulutuksen edistämissäätiöksi. Kysymyksessä olevan sääntömuutoksen yhteydessä tulisi lisäksi toteutettavaksi joitakin lähinnä teknisiä muutoksia sääntöihin, kuten säätiön peruspääoman muuttaminen markoista euroiksi.

Säätiön tosiasiallinen tilanne tällä hetkellä on se, ettei säätiö enää 1.1.2011 lukien ole harjoittanut koulutustoimintaa, vaan opetus- ja kulttuuriministeriö on peruuttanut säätiön koulutuksenjärjestämisluvat ko. ajankohdasta lukien. Koulutuksen järjestäminen on siirtynyt Peimarin koulutuskuntayhtymälle 1.1.2011 lukien. Säätiön tosiasiallinen tarkoitus on siis käytännössä jo muuttunut ehdotettujen uusien sääntöjen mukaiseksi.

Säätiön perustajilta on jo aikaisemmin pyydetty kannanottoa siltä osin, kun kysymys on säätiön omaisuuden ja koulutuksenjärjestämislupien siirrosta Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitoksen koulutuskuntayhtymälle (nyk. Peimarin koulutuskuntayhtymä). Turun kaupunginhallitus on 7.6.2010 § 357 päättänyt, ettei sillä ole huomautettavaa esitettyyn säätiön omaisuuden ja koulutuksenjärjestämislupien siirtoon. Näin Turun kaupunki on jo tosiasiallisesti hyväksynyt säätiön tarkoituksen muuttamisen. Käsitykseni mukaan nyt, kun säätiön koulutuksenjärjestämisluvat on jo peruutettu, asiassa otettava kaupungin kannanotto on lähinnä muodollinen. Käsitykseni mukaan Turun kaupungilla ei ole aihetta vastustaa nyt käsiteltävänä olevaa säätiön sääntömuutosta.

Säätiön voimassa olevien sääntöjen 12 §:n mukaan (ja myös ehdotettujen uusien sääntöjen mukaan) säätiön sääntöjä voidaan muuttaa, jos vähintään kolme neljäsosaa säätiön hallituksen jäsenistä hyväksyy muutoksen. Ennen sääntöjen muuttamisesta tehtävää päätöstä hallituksen on varattava säätiön perustajille tilaisuus lausunnon antamiseen asiassa. Nyt on kysymys viimeksi mainitusta. Päätösvalta asiassa on kuitenkin säätiön hallituksella.

Säätiön hallitukseen kuuluu yhdeksän jäsentä, joista kaksi on Turun kaupungin valitsemaa. Turun kaupungin oikeus hallituksen jäsenten valintaan perustuu säätiön sääntöihin (5 §).  Kolme neljäsosaa yhdeksästä hallituksen jäsenestä tarkoittaa seitsemää hallituksen jäsentä. Turun kaupunki ottaa lopullisen kannan säätiön sääntömuutosasiassa näiden valitsemiensa hallituksen jäsenten välityksellä.

Säätiön hallitus päättänee sääntöjen muuttamisesta kokouksessaan 28.2.2011. Samassa kokouksessa hallitus tehnee myös päätöksiä avustusten jakoperiaatteista ja haettavaksi julistamisesta (säätiön uuden tarkoituksen mukainen toiminta). Tarkemmin hallituksen ko. kokouksessa käsiteltävät asiat selviävät kokouksen esityslistasta, joka saamani ilmoituksen mukaan lähtee hallituksen jäsenille 18.2.2011.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 9 §:n mukaan konsernijaoston tehtävänä on muun muassa huolehtia niiden säätiöiden omistajaohjauksesta ja valvonnasta, joissa kaupungilla on sääntöihin perustuva oikeus nimittää hallituksen jäseniä. Mainittujen säätiöiden osalta konsernijaosto päättää kaupunginhallituksen hyväksymiä konserniohjeita noudattaen omistajan puhevallan käyttämisestä ja kaupungin kannanotoista kokouksissa käsiteltäviin merkittäviin asioihin ja ohjeiden antamisesta kaupunkia näissä yhteisöissä edustaville henkilöille. Katson, että konsernijaosto on toimivaltainen käsittelemään tämän säätiön sääntöjen muuttamista koskevan asian, koska kaupunginhallitus on jo tehnyt säätiön toiminnan tarkoituksen kannalta merkittävän linjaratkaisun edellä mainitulla päätöksellään 7.6.2010 § 357.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päättänee todeta lausuntonaan, ettei Turun kaupungilla ole huomautettavaa Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiön (Stiftelsen för fiskeri- och sjöfartsutbildning) 3.1.2011 päivätyssä lausuntopyynnössä esitettyyn säätiön sääntöjen muuttamiseen.

Liite 1Säätiön vanhat ja uudet säännöt

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijosto päättää ilmoittaa Kalatalouden ja merenkulun koulutussäätiölle, ettei Turun kaupungilla ole huomautettavaa sääntömuutoksen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Esittelijänä toimi apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Jakelu

tiedKalatalouden ja merenkulun koulutussäätiö
tiedKeskushallinto, lakiasiat


Liitteet:

Khkon § 5
Liite 1:Säätiön vanhat ja uudet säännöt