Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto 61 29.09.2009 1

11910-2009 (039)

Tytäryhtiöiden konsernitilien muutokset

Tiivistelmä: -

Khkon § 61

Rahoituspäällikkö Kari Pentti 28.9.2009:

 

Kaupungilla on tällä hetkellä konsernitilipalvelu kolmen pääpankin kanssa eli Sampo Pankin, Nordea Pankin ja Turun Seudun Osuuspankin (TOP) kanssa. Maksuliikenne on hajautunut melko tasaisesti näiden kolmen pankin kesken. Ohjeistaessaan tytäryhtiöitä aiemmin keskushallinto on edellyttänyt, että tytäryhtiöllä on pankkitili tai useita pankkitilejä joissakin näissä kolmessa pankissa. Tytäryhtiöiden pankkitileistä valtaosa on liitetty konsernitilijärjestelmään.

 

Kaupunki on kilpailuttanut pankkipalvelut uudelleen ja on keskittämässä kaupungin lähtevän maksuliikenteen (palkat, ostoreskontra, toimeentulotuet ym.) yhteen pankkiin (TOP) ja saapuvan maksuliikenteen kahteen pankkiin (TOP ja Sampo Pankki) Kilpailutuksen perusteella solmittu sopimus on voimassa 30.4.2013 asti. Pankkipalveluiden kilpailutus ei varsinaisesti koskenut tytäryhtiöitä, mutta kaupunki pyysi ko. pankeilta option tytäryhtiön maksuliikenteen hinnoittelusta. Kaupunki ei ole asettanut saatuja tarjouksia tältä osin paremmuusjärjestykseen. Keskushallinto on toimittanut tytäryhtiöiden käyttöön näitä hinnastoja, mutta jokaisen tytäryhtiön tulee ottaa se käyttöön yhtiökohtaisesti ko. pankin kanssa. Tarvittaessa hinnastoja on saatavissa lisää keskushallinnosta.

 

Kaupungin ja tytäryhtiöiden välinen maksuliikenne on myös merkittävää. Tämän takia on tärkeää, että kun kaupunki maksaa tytäryhtiöille lähtevän maksusuorituksen, niin tytäryhtiöllä on pankkitili samassa pankissa kaupungin kanssa, jolloin vältytään turhilta arvopäivämenetyksiltä. Tytäryhtiöiden limiittien kannalta on myös tärkeää, että tytäryhtiöllä ja kaupungilla on tili saman pankkiryhmän pankissa, näin vältytään turhilta katteiden siirroilta pankkiryhmästä toiseen. Jatkossa tytäryhtiöiden maksuliikenne tulisi keskittää kahteen pankkiin eli TOP ja Sampo Pankki. Muissa pankeissa tulisi pitää pankkitilejä vain erityisen syyn takia esim. lainanhoidon, leasingrahoituksen, vakuushallinnan tai muun erityisen syyn takia. Keskushallinto arvioi tämä jälkeen konsernitilipalvelun tarpeellisuutta muissa pankkiryhmissä.

 

Edellä olevaan viitaten kaupungin tulisi antaa tytäryhtiöille konserniohje, että

 

tytäryhtiöt keskittävät lähtevän ja saapuvan maksuliikenteen siten, että jokaisella tytäryhtiöllä on vähintään yksi pankkitili Turun Seudun Osuuspankissa (TOP) ja tarvittaessa myös muita pankkitilejä Sampo Pankissa siten, että yhtiön pääpankkitilit liitetään kaupungin konsernitilijärjestelmään. Muissa pankeissa voidaan pitää pankkitilejä vain erityisen syyn takia.

 

tytäryhtiö tekee sopimuksen ao. pankkien kanssa kaupungin kilpailuttaman hinnan perusteella.

 

tytäryhtiöiden tulisi pyrkiä siihen, että pankkitilien muutokset on huomioitu yhtiöiden laskutuksessa viimeistään 31.12.2009 mennessä.

 

keskushallinto ohjeistaa tytäryhtiöitä muissa yksityiskohdissa.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 29.9.2009:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijosto päättää, että tytäryhtiöille joilla on konsernitilisopimus annettaan konserniohje, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

noudEskelin Pysäköintilaitos Oy
noudKiinteistö Oy Lehtolaakso
noudKiinteistö Oy Paasmaja
noudKiinteistö Oy Turun Monitoimihalli
noudKiinteistö Oy Turun Puistovalkama
noudKiinteistöosakeyhtiö Kupittaan jäähalli
noudKoneteknologiakeskus Turku Oy
noudMyllykoti Oy
noudOy Turku Energia - Åbo Energi Ab
noudOy Turkuhalli-Åbohallen Ab
noudPilot Turku
noudTurku Science Park Oy
noudTurun Kaupunkiliikenne Oy
noudTurun seudun puhdistamo Oy
noudTurun Seudun Vesi Oy
noudTurun Tekstiilihuolto Oy
noudTVT Asunnot Oy
noudVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy