Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto4621.06.20213

6606-2021 (10 03 02)

Kurjenmäkikotien korvaavien tilojen tarveselvitys

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle tuodaan hyväksyttäväksi Kurjenmäkikotien korvaavien tilojen tarveselvitys.

Khkeh § 46

Konsernihallinto, tilapalvelut, tilacontroller Johanna Aarnio 10.6.2021:

Kurjenmäkikotien korvaavien tilojen tilatarveselvitys on laadittu yhteistyössä hyvinvointitoimialan ja tilapalveluiden kanssa. Tarveselvitys on valmistunut 20.5.2021.

Tausta ja tilatarve

Ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelman lähtökohtana oleva tehostettu palveluasuminen, joka sisältää aina sekä asumisen että palvelut. Palveluasumiseen kuuluvat yksityisyys (oma asunto) ja yhteisöllisyys. Tämän lisäksi vanhuspalvelulaki ja laatusuositusten mukainen ympärivuorokautisen hoidon sisäinen palvelurakenne edellyttää ympärivuorokautiselle hoidolle tiloja, jotka täyttävät kodinomaisen tehostetun palveluasumisen kriteerit.

Vanhuspalvelulain, laatusuositusten ja tuotantosuunnitelmien pohjalta laadittiin Vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon tarveselvitys, joka hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 24.6.2014 (§289). Sen lähtökohtana oli Ympärivuorokautisen hoidon sisäisen palvelurakenteen kehittäminen laatusuositusten linjausten suuntaan, joka edellyttää vanhainkotihoidon ja pitkäaikaissairaanhoidon toimintamallin kehittämistä tehostetuksi palveluasumiseksi.

Tilojen osalta tuotantosuunnitelman edellyttämät muutostarpeet huomioiden, esitettiin ratkaisuvaihtoehdoksi kolmivaiheista ympärivuorokautisen hoidon tilojen uudelleen järjestelyä. Ensimmäinen ja toinen vaihe toteutettiin Kulkurin valssiin (Kuralankatu 2) ja Vuokkokotiin (Murkionkatu 10). Kolmantena vaiheena vanhuspalvelun ympärivuorokautisen hoidon tarveselvityksessä esitettiin Kurjenmäkikotien I ja II peruskorjausta ja laajentamista, jotta asukaspaikkojen määrä ei vähene.

Kurjenmäkikodit I ja II sijaitsevat Kurjenmäen sairaala-alueella osoitteessa Kurjenmäenkatu 4. Alue, jossa Kurjenmäkikodit sijaitsevat, kuuluu Mooriankunnas-nimiseen asemakaava-alueeseen. Sen osalta on nähtävissä, että nykyiset Kurjenmäkikodit sijaitsevat keskeisellä paikalla kaava-aluetta. Koska Kurjenmäkikodit vaativat joka tapauksessa täydellisen peruskorjauksen ja laajennusosan, on tarkoituksenmukaista sijoittaa Kurjenmäkikotien korvaavat tilat uudisrakennushankkeena toisaalle.

Kurjenmäkikoti I:ssä (sairaalarak. 41) on tällä hetkellä 80 paikkainen toimintakyvyn tuki- ja arviointiyksikkö. Kurjenmäkikoti II:ssä (sairaalarak. 42) on pitkäaikaissairaanhoidon yksikkö, jossa on 80 asukaspaikkaa.

Kurjenmäkien toimintaa, eikä asukaspaikkamäärää, ole tarkoitus jatkossa muuttaa korvaavien tilojen myötä. Edelleen on 80 paikkainen toimintakyvyn tuki- ja arviointiyksikkö sekä 80 paikkainen pitkäaikaishoidon yksikkö. Laitosmuotoinen hoito kuitenkin puretaan pitkäaikaishoidon osalta ja on jatkossa tehostettua palveluasumista, kuten Kulkurin valssissa ja Vuokkokodissa.

Uuteen kokonaisuuteen on tulossa yhteensä 8 ryhmäkotia siten, että 4 ryhmäkotia on toimintakyvyn tuki- ja arviointiyksikön puolella ja 4 pitkäaikaishoidon puolelle. Jokaisessa ryhmäkodissa on 20 asukaspaikkaa, yhteensä 160 asukaspaikkaa. Henkilöstömäärä nousee nykyisestä 135:stä 150:een.

Esityksenä on, että Kurjenmäkikotien korvaavat tilat tullaan ratkaisemaan Kulkurin valssin yhteyteen toteutettavalla laajennuksella. Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvitys ja tilaohjelma on tehty tästä näkökulmasta. Mikäli Kurjenmäkikotien korvaava tila sijoitettaisiin jonnekin muualle, tulee tilaohjelma joiltain osin tarkastella uudelleen. Nyt esitetyssä tilaratkaisussa voidaan joltain osin hyödyntää nykyisen Kulkurin valssin tiloja, jotka tulee huomioida tilaohjelmassa, mikäli korvaava tila sijoitetaan muualle ja näin ollen tilamäärä tulee kasvamaan nyt esitetystä. 

Tontilla, jolla nykyinen Kulkurin valssi sijaitsee (853-13-39-6), on kaavamuutostyö alkamassa. Tavoitteena on tontin käyttötarkoituksen muuttaminen ja rakennusoikeuden määrän lisääminen. Tavoitteena on kaavan hyväksyminen vuonna 2022.

Kustannukset

Kurjenmäkikotien korvaavan tilan huoneistoala kokonaisuudessaan on noin 10.800 m2 (sis. väestönsuojatilat, kiinteistöhoitotilat sekä tekniset tilat) ja bruttoala on noin 11.200 brm2. Kustannusennuste on n. 30,4–33,8 M€.

Vuokra hyvinvointitoimialalle sisäisen voimassa olevan vuokrajärjestelmän mukaan on noin 3,0 M€/vuosi. Vuokra on arvioitu korkeamman investointikustannusennusteen mukaan. Koska ulkoisen vuokranantajan hinnoittelu ei ole tiedossa, on laskelmassa käytetty olettamana samaa tuotto-odotusta kuin kaupungin omistamissa kohteissa. Sisäisen vuokran lisäksi toimialan maksettaviksi tulevat kustannukset vedestä, jätevedestä ja sähköstä. Hoitovuokra sisältää kohteen lämmityksen, käytön ja huollon, ulkoalueiden hoidon ja jätehuollon.

Nykyisten Kurjenmäkikotien rakennusten neliöt ovat yhteensä 5 986 mja vuosivuokra noin 867 772.

Uudessa yksikössä henkilöstömäärä on noin 150 ja henkilöstökulut n. 6,3 M€/vuosi.

Ensikertaisen kalustamisen kustannukset on arvioitu olevan n. 500.000 €.

Kaikki edellä esitetyt neliöt, kustannukset ja vuokrat tarkentuvat hankesuunnittelun myötä.

Saadut lausunnot

Tilapalvelut pyysi sosiaali- ja terveyslautakunnalta sekä kaupunkiympäristölautakunnalta lausunnon Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksestä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta (9.6.2021 § 234) päätti osaltaan hyväksyä 20.5.2021 valmistuneen Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksen.

Kaupunkiympäristölautakunta (8.6. § 218) päätti osaltaan hyväksyä Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvityksen ja päätti todeta tilapalveluille lausuntonaan, että

Eteneminen

Tilapalvelut saattaa tarveselvityksen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeistuksen mukaisesti. Tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen on tarkoitus siirtyä hankesuunnitteluvaiheeseen. Hankesuunnitelma tulisi laatia yhteistyössä TVT Asunnot Oy:n kanssa.

Liite 1Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvitys

Oheismateriaali 1PowerPoint-esitys hankkeesta

Kansliapäällikkö, kaupunginjohtajan varahenkilö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyy liitteenä 1 olevan Kurjenmäkikotien korvaavien tilojen tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

"Lisäksi jaosto edellyttää, että jatkosuunnittelussa huomioidaan asukkaille viihtyisän piha- ja ulkoilualueen toteuttaminen."

Sarlundin Sundqvistin kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä tilacontroller Johanna Aarnio.

Jakelu

tiedHyvinvointi
tpvKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Khkeh § 46
Liite 1:Kurjenmäkikotien korvaavan tilan tilatarveselvitys