Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto4324.05.20216

5812-2021 (00 01 05, 10 00 00)

Mooriankunnas -nimisen maankäytön strategisen hankkeen nimeäminen ja tavoitteiden asettaminen

Tiivistelmä:

Mooriankunnas -niminen kehityskohde on sisällöltään huomattavaa strategista merkitystä omaava hanke. Kohteesta kehitetään alueellisesti merkittävä palveluiden ja asumisen keskittymä, jossa strategisena erityistavoitteena on välimuotoisen asumisen merkittävä sijoittuminen alueelle. Tavoitteiden pohjalta tullaan käynnistämään aikataulullisesti priorisoiden alueen asemakaavanmuutos useiden toimijoiden ja maanomistajien yhteistyön tukemana.

Khkeh § 43

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi 16.5.2021:

Taustaa

Turun keskustan suuralueeseen kuuluva Kurjenmäen kaupunginosa on strategisesti hyvin merkittävällä tavalla sijaitseva alue Turussa. Sijainnin keskeisiä elementtejä ovat läheinen kytkeytyminen kahteen kärkihankealueeseen eli Turun keskustan kehittämiseen ja Turun Tiedepuisto -hankkeeseen. Välittömään läheisyyteen asettuvat myös laaja sairaala-alue, jatkuvasti kehittyvä kaupallinen keskittymä, vilkas Kupittaan liikuntapaikka-alue sekä keskeiset joukkoliikenneakselit. Alue on hyvin saavutettavissa keskustan ja tiedepuiston suunnasta jalan ja pyöräillen, mutta sijaitsee samanaikaisesti olemassa olevan ja tulevaisuudessa kehittyvän joukkoliikennejärjestelmän pääreittien ja palvelulinjojen äärellä.

Kaupungin kannalta hankkeen strategista merkitystä korostaa mahdollisuus edistää merkittävässä määrin optimaalisesti palvelujen ääreen sijoittuvaa välimuotoista asumista, mitä voi pitää tällä hetkellä yhtenä keskeisimmästä hyvinvointitoimialan kehityshankkeista.

Mooriankunnaksen hankkeella on selkeä yhtymäpinta Turun kaupunkistrategiaan ja strategisiin ohjelmiin. Välimuotoisella asumisella esimerkiksi tuetaan strategisissa ohjelmissa kuvattuja tavoitteita sujuvasta arjesta ja aktiivisesta elämäntavasta luomalla edellytyksiä omatoimiselle aktiivisuudelle. Kaupunkirakenteen näkökulmasta hanke tukee yleiskaavoituksen kehityskuvaksi valittua kasvukäytävät -mallia, jossa kaupungin kasvua ohjataan keskeisimpien joukkoliikenneakseleiden varteen.

Näiden lähtökohtaominaisuuksien ansiosta alueen kehittämisellä on saavutettavissa erityisiä toiminnallisia hyötyjä kaupunkirakenteen ja asumispalvelujen kestävässä muutoksessa.

Välimuotoisen asumisen konsepti

Välimuotoisella asumisella tarkoitetaan asumista, joka jää kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen väliin. Välimuotoisen asumisen ratkaisuja ovat esimerkiksi yhteisöllinen senioriasuminen, tuettu asuminen, palveluasuminen ja perhehoito.

Yhteistä välimuotoisen asumisen ratkaisuille on se, että asuminen ja palvelut on erotettu toisistaan. Välimuotoisessa asumisessa asukkailla on mahdollisuus yhteiseen toimintaan, jolloin yksinäisyys ja turvattomuus vähenevät. Lisäksi asunnossa ja lähiympäristössä on kiinnitetty huomiota esteettömyyteen sekä ikäystävällisyyteen.

Välimuotoisella asumisella ei ole vakiintunutta kansallista määritelmää. Ympäristöministeriön vuonna 2020 julkaistussa Ikääntyneiden välimuotoisen asumisen tilanne ja tulevaisuuden tarpeet –raportissa välimuotoisen asumista on määritelty seuraavasti:

”Välimuotoisella asumisella tarkoitetaan sellaista ikäspesifiä asumista, joka sijoittuu itsenäisen tavallisen asumisen sekä tehostetun palveluasumisen väliin. Välimuotoiseen asumiseen sisältyy usein jonkinlainen yhteisöllinen elementti suunnitteluvaiheesta lähtien. Tila- ja varusteratkaisujen osalta näihin liittyvät esteettömyyden lisäksi turvallisuuden ja yhteisöllisyyden näkökulmat sekä yhteistilat. Yhteiset keittiöt tai saunat ovat esimerkkejä keskeisistä tilaratkaisuista. Näissä käsitteet laajenevat lähiympäristöön erityisesti ”palvelu/yhteisökortteleiden”, ”esteettömien ympäristöjen” tai ”seniorikeskusten” tai muiden vastaavien kautta. Turvallisuuden ja yhteisöllisyyden näkökulmat vastaavat suoraan yksinäisyyden haasteeseen, johon vastaaminen näyttää olevan erilaisia välimuotoisen asumisen kohteita yhdistävä tekijä.”

Turun kaupungissa välimuotoisen asumisen konseptissa huomioidaan palvelumuodon tunnuspiirteet. Ohjaavia määreitä ovat mm. asumisen:

Mooriankunnaksen hankkeeseen on alusta asti liitettävissä välimuotoista asumista tukevat piirteet – olennaisimpana itsenäiseen asumiseen liittyvien monipuolisten arjen palveluiden vaivaton saavutettavuus. Olennaisia piirteitä ovat tiivis kaupunkirakenne, viihtyisät, turvalliset ja yhteisöllisyyttä tukevat julkiset sekä puolijulkiset ja -yksityiset tilaratkaisut erityisen lyhyine etäisyyksineen sekä läpimenevä esteettömyys.

Prosessi

Alueelta on pitkään noussut useiden toimijoiden ja maanomistajien tarpeita toimintansa ja alueen kehittämiseksi. Nyt toimijat ovat koonneet ajatuksensa yhteiseksi aloitteeksi alueen kehittämisen vauhdittamiseksi. Aloitteen asemakaavanmuutoksen laatimisesta ovat tehneet yksityiset maanomistajat Kiinteistö Oy Turun Kurjenkulma, SL Rakennuttaja Oy, Asunto Oy Turun Sato-Koto, TVT Asunnot Oy, Turun Urheiluliiton säätiö sr ja Kesko Oyj. Kaavahankkeella tavoitellaan täydennysrakentamista Kaskentien ja Kupittaan Citymarketin väliselle alueelle, kaupallisen palvelutarjonnan rikastuttamista etenkin kehittyvän verkkokaupan kasvavien vaatimusten mukaisesti sekä välimuotoisen asumisen mahdollistamista uutena asumismuotona.

Aloitteen tueksi on laadittu viitesuunnitelma, jonka laadinnan ohjauksessa myös kaupunki on ollut oasallisena. Viitesuunnitelma, joka on laadittu Schauman Arkkitehdit Oy:n toimesta, ei sido tulevan asemakaavanmuutoksen sisältöä, mutta osoittaa kehittämisen tavoitesuuntaa.

Kehittäminen edellyttää alueen asemakaavan uudistamista. Asemakaavanmuutoksen laadinta onkin keskeinen osa hanketta. Asemakaavoitusvaiheessa määrittyy myös hankealueen täsmällinen rajaus.

Kaupunkikehitysjaoston hankkeen tavoitepäätöksen jälkeen tulee osapuolten kesken tehtäväksi kaavanlaadinta- tai yhteistyösopimus. Asemakaavanmuutos tulee sopimuksen mukaisesti laadittavaksi yhteistyössä toimijoiden kanssa yhteisin aikataulutavoittein. Kaavoitushankkeen käynnistymisen yhteydessä laadittavassa osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa määritellään asemakaavan tavoitteet.

Kaupunkiympäristötoimialan toimesta on jo laadittu asemakaavoituksen esiselvitys. Esiselvityksessä on arvioitu alustavalla tasolla alueen kaavataloutta ja kannattavuutta. Tehdyn selvityksen perusteella on toimialajohtajan päätöspöytäkirjassa todettu, että kaavahanke on tarkoituksenmukainen ja se kannattaa käynnistää. Esiselvityksessä kuvattu hankkeen aluerajaus on sama kuin kaavoitusaloitteessa.

Hanke on voimassa olevan Turun yleiskaava 2020:n sekä valmisteilla olevan Turun yleiskaava 2029 ehdotuksen mukainen. Hanke ei ole riippuvainen Kupittaan siirtolapuutarhaa koskevasta yleiskaavaratkaisusta eikä nykyinen siirtolapuutarha-alue kuulu hankealueeseen. Kaskentien varren nykyisen liikekorttelirivistön uudistamismahdollisuudet ja kunkin kiinteistön osallistumismahdollisuudet asemakaavanmuutoshankkeeseen varmistetaan kaavoitusvaiheessa.

Kaupungin omistuksessa olevien hankkeen myötä muodostuvien kohteiden luovutuksesta päätetään erikseen myöhemmin aikaisintaan asemakaavan luonnosvaiheen jälkeen.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto 19.5.2021 § 186

Sosiaali- ja terveyslautakunta on antanut lausuntonsa kaupunkikehitysjaostolle Mooriankunnas -rakennushankkeesta 19.5.2021 § 186.

Lausunnossa todetaan, että Mooriankunnas -hanke edistää erinomaisesti Tu-run kaupungin hyvinvointitoimialan tavoitteita välimuotoisen asumisen laajen-tamisesta ja hanketta on perusteltua viedä eteenpäin edellä kuvatut seikat huomioiden. Alueen keskeinen sijainti ja siihen liittyvät palvelut sekä suunniteltavien rakennusten laajuus tukevat välimuotoisen asumisen palvelu-/hybridikortteli ajattelua, mikä tulee hyödyntää Mooriankunnas-hankkeessa. Välimuotoisen asumisen ratkaisujen ja siihen läheisesti liittyvän alueen ja sen palvelujen suunnittelussa tulee kuulla Turun kaupungin vanhuspalvelujen ja ikäihmisten parissa toimivien tahojen, mm. vanhusneuvoston näkemyksiä, jotta alue ja sinne suunniteltavat palvelut tukevat mahdollisimman kattavasti turkulaisten ikäihmisten tarpeita. Hankkeen suunnittelun etenemisessä tulee huomioida, että Kurjenmäkikodin asukkaille turvataan katkeamaton hoito uudessa, tulevassa tehostetun palveluasumisen yksikössä.

Edelleen lausutaan, että Mooriankunnas-hanke toteuttaa erinomaisesti välimuotoisen asumisen konseptia yhtenä osana Turun kaupungin vanhuspalvelujen palvelurakennetta. Hankkeen edetessä tulee selvittää, kuinka iso osa alueen asunnoista on kohdennettavissa välimuotoiseen asumiseen, jonka jälkeen Turun kaupungin vanhuspalveluissa voidaan tehdä tarvittavat muutokset palvelurakenteen suunnitelmiin.

Mooriankunnaksen välimuotoisen asumisen tavoitekonseptia on esitelty lähetekeskusteluna vanhusneuvostolle 19.5.2021.

Mooriankunnaksen strategisen maankäytön hankkeelle asetettavat tavoitteet

Toimivalta

Hallintosäännön 35 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto nimeää maankäytön strategisen hankkeen ja päättää maankäytön strategisten hankkeiden tavoitteista.

Hallintosäännön 48 §:n mukaisesti kaupunkiympäristölautakunta päättää asemakaavan tavoitteista. Asemakaavoituksen tavoitteet ovat strategisia tavoitteita yksityiskohtaisempia, maankäyttö- ja rakennuslain menettelyihin liittyviä asioita. Mooriankunnaksen tulevan asemakaavanmuutoshankkeen yhteydessä voidaan lautakuntatasolla asettaa tavoitteita kaavoitusaikataulusta, rakentamisen tavasta, määrästä ja korkeudesta, viheralueista, liikenteestä, suhteesta kulttuuriympäristön arvoihin, vaikutusarvioinneista ja vuorovaikutuksesta, joita koskevat asiat joka tapauksessa tulevat kuulumaan asemakaavoitusvaiheessa ratkaistaviin asioihin. Asemakaavoitusvaiheessa määritellään täsmällinen kaava-alueen rajaus, arvioidaan maakuntakaavan- ja yleiskaavanmukaisuus sekä laaditaan asiaan liittyvät tarvittavat selvitykset. Tarvittavat maankäyttösopimukset neuvotellaan ja laaditaan normaalien menettelyjen mukaisesti.

Asemakaavoituksen käynnistäminen kuuluu kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan toimivaltaan.

Liite 1Likimääräinen karttarajaus ja ote viitesuunnitelmasta

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää nimetä Mooriankunnas-nimisen strategisen maankäytön hankkeen ja hyväksyy edellä kuvatut Mooriankunnaksen kehittämisen tavoitteet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Khkeh § 43
Liite 1:Likimääräinen karttarajaus ja ote viitesuunnitelmasta