Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2022.03.20213

3470-2021 (11.00, 11 03 00, 00 01 02)

Ilmastosuunnitelman arviointi- ja päivitysprosessi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään päätettäväksi Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessin käynnistäminen ja toteutus yhteisen eurooppalaisen kaupunkien ilmastosuunnitelmajärjestelmän (Eu-ropean Covenant of Mayors for Climate and Energy) mukaisesti. Arviointi- ja päivitystyön tavoitteena on vahvistaa ilmastosuunnitelman tavoitteita, toimenpiteitä ja vaikuttavuutta siten, että Ilmastosuunnitelmassa vuosille 2025 ja 2029 edelleen asetetut tavoitteet saavutetaan.

Khkeh § 20

Ilmastojohtaja Risto Veivo 12.3.2021:

Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 hyväksyi kaupunginvaltuusto yksimielisesti 11.6.2018 § 142. Valtuuston päätöksen mukaisesti suunnitelma ohjaa sitovasti sekä toimialoja että konserniyhteisöjä. Ilmastosuunnitelmasta päättää ja sen toteuttamista seuraa vuosittain kaupunginvaltuusto. Turun Ilmastoraportti 2019 käsiteltiin valtuustossa 24.8.2020 (§ 127). Suunnitelman tavoitteita arvioidaan ja tarkistetaan perusteellisemmin valtuustokausittain. Tällöin seurataan välitavoitteiden 2021 - 2025 - 2029 toteutuminen, raportoidaan tuloksista EU:n yhteisen ilmastotyömallin mukaisesti ja päivitetään suunnitelmaa tarvittaessa valtuuston päätöksellä.

Hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto ohjaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa. Ilmastosuunnitelman toimeenpanosta raportoidaan jaostolle vähintään kaksi kertaa vuodessa. Kaupunkikehitysjaostolle esitetään nyt käynnistettäväksi Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessi yhteisen eurooppalaisen kaupunkien ilmastosuunnitelmajärjestelmän (European Covenant of Mayors for Climate and Energy) ja Ilmastosuunnitelman luvun 1.3 Toimeenpano ja seuranta mukaisesti.

Arviointi- ja päivitystyön tavoitteena on vahvistaa ilmastosuunnitelman tavoitteita, toimenpiteitä ja vaikuttavuutta siten, että Ilmastosuunnitelmassa vuosille 2025 ja 2029 asetetut tavoitteet saavutetaan. Samalla määritetään myös kehityspolkua edelleen kohti vuotta 2035 (vahvistuva ilmastopositiivisuus). Arvioinnin tulokset ja ilmastosuunnitelman päivitysehdotus esitetään kaupunginvaltuustolle viimeistään 30.4.2022 mennessä, jotta kaupunginvaltuusto voi käsitellä arvioinnin tulokset sekä ilmastosuunnitelman sisältämien analyysien, tavoitteiden ja toimenpiteiden päivitysehdotuksen niin, että päivitetty suunnitelma ehtii vaikuttavasti ohjaamaan ilmastopolitiikan toimeenpanoa valtuustokauden 2021-2025 aikana. Aikataulussa ja työn sisällössä huomioidaan pormestariohjelman linjaukset sekä kaupunkistrategian päivityksen aikataulu.

Arviointityö sisältää ainakin seuraavat osa-alueet:

1. Ilmastonmuutoksen hillintä

a. Ilmastosuunnitelman perus- ja seurantavuosien päästölaskennan päivitys ja ennusteet alueellisella kulutuspohjaisella laskennalla sekä EU SECAP-laskennalla.

b. Toteutuneen kehityksen analyysi suhteessa tavoiteuraan sekä skenaarion/tavoiteuran tarkastelu vuosien 2025 ja 2029 tavoitteisiin ja skenaario vuoteen 2035 (ilmastopositiivisuuden vahvistaminen).

c. Ilmastonmuutoksen hillintätoimien sekä niitä ohjaavien tavoitteiden analyysi suhteessa päästökehitykseen ja ennusteeseen.

d. Täydentävien ja/tai tarkennettavien tavoitteiden ja korjaavien toimien määrittely ja vaikutusarviot (energia, liikkuminen, yhdyskuntarakenne, ilmastovastuu, hiilinielut ja kompensaatiot sekä mahdolliset uudet kohteet/teemat).

e. Vuosien 2025 ja 2029 tavoitteiden saavutettavuuden osoittaminen sekä polku vahvistuvaan ilmastopositiivisuuteen (2035).

2. Ilmastonmuutokseen varautuminen

a. Ilmastonmuutoksen riskien, haavoittuvuuksien ja vaikutusten analyysi.

b. Sopeutumisen tilannekatsaus.

c. Sopeutumistavoitteiden määrittäminen.

d. Sopeutumistoimien tarkentaminen ja täydentäminen.

3. Ilmastosuunnitelman tavoite, strategia ja visio sekä toimeenpano

a. Ilmastosuunnitelman tarkastelu suhteessa pormestariohjelmaan ja kaupunkistrategian päivitykseen sekä alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön muutokseen.

b. Vaikuttavuus kestävään kehitykseen (kestävä hyvinvointi, kilpailukyky ja kiertotalous, osallistuminen ja tasa-arvo sekä luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen).

c. Yhteiskehittäminen yritysten ja yhteisöjen kanssa, kansalaisten osallistuminen ja ilmastoviestintä sekä ilmastotieto ja osaaminen.

d. Ilmastojohtaminen, konserniohjaus, investoinnit ja rahoitus sekä kehityshankkeet.

Ilmastosuunnitelman arviointi- ja päivitystyöstä vastaa konsernihallinnon ilmasto- ja ympäristöpolitiikkayksikkö. Työtä varten asetetaan asiantuntijaryhmä, joka koostuu sekä kaupungin sisäisistä, että ulkopuolisista asiantuntijoista ja työn tueksi hankitaan asiantuntijapalvelua. Ilmastopolitiikkaa ja -johtamista vertaisarvioidaan Tampereen ja Lahden kaupunkien kanssa kevään 2021 aikana osana Kuntaliiton järjestämää Ilmastojohtamisen valmennusta. Arviointi- ja päivitysprosessi on esitelty oheismateriaalissa 1.

Oheismateriaali 1Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessin kuvaus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessi käynnistetään ja toteutetaan edellä kuvatun mukaisesti siten, että ilmastosuunnitelman tavoitteita, toimenpiteitä ja vaikuttavuutta voidaan vahvistaa Ilmastosuunnitelmassa vuosille 2025 ja 2029 asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Prosessi toteutetaan ja raportoidaan yhteisen eurooppalaisen kaupunkien ilmastosuunnitelmajärjestelmän mukaisesti 30.4.2022 mennessä (EU Covenant of Mayors for Climate and Energy).

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavasti muutettuna:

"Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessi käynnistetään ja toteutetaan edellä kuvatun mukaisesti siten, että ilmastosuunnitelman tavoitteita, toimenpiteitä ja vaikuttavuutta voidaan vahvistaa Ilmastosuunnitelmassa vuosille 2025 ja 2029 asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Prosessi toteutetaan ja raportoidaan yhteisen eurooppalaisen kaupunkien ilmastosuunnitelmajärjestelmän mukaisesti (EU Covenant of Mayors for Climate and Energy) ja arvioinnin tulokset sekä ilmastosuunnitelman päivitysehdotus esitetään kaupunginvaltuustolle viimeistään 30.4.2022 mennessä."

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä ilmastojohtaja Risto Veivo ja erityisasiantuntija Miika Meretoja.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, ilmasto- ja ympäristöpolitiikka