Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2322.03.20216

1849-2021 (10 00 02)

Sataman kaupunginosan korttelin 20 AL-1 korttelialueen myyminen sen vuokaramiehelle Pohjola Rakennus Suomi Oy:lle, osoite Nosturinkatu 6

Tiivistelmä:

Kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että kaupunki myy Sataman kaupunginosan korttelin Satama-20 AL-1 käyttötarkoitukseen osoitetun alueen, joka on määräala tontista 853-61-7-34 (Satama),2.550.000 euron kauppahinnalla sen vuokramiehelle Pohjola Rakennus Suomi Oy:lle omaan, perustetun, perustettavien yhtiöiden tai osoittamansa tonttirahasto/tonttirahastojen lukuun.

Khkeh § 23

Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 12.3.2021:

Sataman kaupunginosan Herttuankulman asemakaava sai lainvoiman 7.7.2018. Asemakaavan yhteydessä kaupungin ja alueen maanomistajien välillä tehtiin maankäyttösopimuksia, joilla katu- ja puistoalueita sekä asuinkerrostalotontteja siirtyi kaupungin omistukseen.

Pohjola Rakennus Suomi Oy on 8.2.2021 anonut saada ostaa kaupungilta vuokraamansa AL-1 käyttötarkoitukseen osoitetun alueen korttelista Satama-20. Pohjola Rakennus Suomi Oy on tehnyt Kiinteistö Oy Satamakeskuksen kanssa esisopimuksen, jolla muu osa korttelista Satama-20 siirtyy Pohjola Rakennus Suomi Oy:n omistukseen 1.7.2021.

Satama-20 kortteliin on tehty poikkeamispäätös (kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja 30.12.2020 § 118). Poikkeamispäätöksellä korttelin rakennusten massoittelua muutetaan siten, että pysäköintilaitoksesta luovutaan (LPA-1) ja pysäköintilaitoksen sijaan korttelin pysäköinti sijoitetaan koko korttelin suuruisen pihakannen alle. Pysäköintilaitoksen sijoittamisen pihakannen alle mahdollistaa ns. 3D kiinteistönmuodostus. Jotta pysäköintilaitoksen alue on mahdollista muodostaa omaksi 3D-kiinteistöksi, tulee koko korttelin Pohjola-20 omistus olla yhdellä omistajalla.

Koska Pohjola Rakennus Suomi Oy hallitsee kohdetta jo maanvuokrasopimuksen nojalla ja 3D-kiinteistönmuodostuksen edellytyksenä on, että kaikki korttelinosat ovat samalla omistajalla, kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että korttelin Satama-20 asuin- ja liikerakennusten korttelialue (AL-1) myydään Pohjola Rakennus Suomi Oy:lle. Alue on määräala tontista 853-61-7-34 (satama).

Kauppahintana käytetään 425 €/k-m2 eli se on yhteensä 2.550.000 euroa (6000 k-m2 x 425 €/k-m2 = 2.550.000). Myyntihinta on kuntalain 130 §:n mukaisesti puolueettoman arvioijan (FinCap Kiinteistövarainhoito Oy) laatiman 11.9.2020 päivätyn arviokirjan perusteella markkinaperusteinen.

Kaupunginhallituksen 14.9.2020 § 389 tekemän, asunto- ja maapolitiikan periaatteiden täytäntöönpanoa koskevan päätöksen perusteella tontteja voidaan luovuttaa myös myymällä ennen 15.6.2020 voimassa olleilta Linnakaupungin asemakaava-alueilta, joihin Herttuankulman kaava-alue kuuluu. Kaupunginhallituksen täytäntöönpanopäätöksen esitystekstissä edellä mainittua linjausta on perusteltu seuraavasti:

”Linnakaupungin asemakaavoitusta on tehty eri vaiheissa koko 2010-luvun ajan. Alueella on voimassa merkittäviä asemakaava-alueita (Harppuunakortteli, Herttuankulma, Kirstinpuisto), joiden toteutus ja asuntojen rakentaminen on jo käynnissä. Herttuankulman ja Kirstinpuiston asemakaavoitus on toteutettu yhteistyöhankkeina. Kaupunki omistaa yhä sekä Herttuankulman että Kirstinpuiston asemakaavojen alueilla merkittävää tonttivarantoa, joiden luovuttamisesta toteuttajille vaiheittain on neuvoteltu yhteistyöhankkeiden aikana. Osaa alueita koskevat yhteistyösopimuksen mukaiset kirjaukset tonttien luovuttamisesta rakentamisen edistyessä. Osaan alueita kohdistuu vielä myös vanhoja vuokraoikeuksia eikä näiden alueiden luovuttaminen kolmansille kaupungin toimesta ole mahdollista ennen vuokrasopimuksen päättymistä. Edellä kuvatut alueet sijoittuvat kaupunginvaltuuston huhtikuussa tekemän päätöksen jälkeen kuitenkin kiistatta raitiotiehen perustuvien joukkoliikenteen laatukäytävien välittömille vaikutusalueille. Tonttien myynnillä näiltä alueilta on merkittävä vaikutus kaupungin vuosittaiseen myyntitulotavoitteeseen.”

Pohjola Rakennus Suomi Oy on ilmoittanut hyväksyvänsä esitetyn kauppahinnan ja tämän esityksen liitteenä olevat kauppaehdot.

Edellä kuvatuista syistä kaupunkikehitysjaostolle esitetään liitteenä 1 olevan kauppakirjan hyväksymistä.

Liite 1Kauppakirja

Oheismateriaali 1Arviokirja (salassa pidettävä, JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Oheismateriaali 2Herttuankulma myyntiesitykset

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Toivari, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Sarlund, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Perho ja Maaskola.

Lindforsin tekemän hylkyehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lundén.

Lindforsin hylkyehdotuksen perustelut:

"Vuokraustoiminnan jatkaminen on kaupungille kannattavaa. Jos kiinteistökauppa halutaan tehdä, kaupungin näkökulmasta kauppa kannattaa tehdä lähempänä lähelle suunniteltavan joukkoliikenneratkaisun valmistumista, koska kaupungin saama myyntituotto tulee tuolloin olemaan pohjaesitystä parempi.

Turun kaupunginvaltuusto päätti 15.6.2020, että "Turun kaupunki ei pääsääntöisesti luovuta myymällä maa-alueiden omistusoikeutta Aurajoen rannoilta, Vanhasta kaupungista ja Ruissalosta sekä raitiotiehen perustuvien joukkoliikenteen laatukäytävien välittömiltä vaikutusalueilta". Vaikka kaupunginhallituksen 14.9.2020 toimeenpanopäätös vielä mahdollistaisi kaupan, on syytä huomioida, että pohjaesityksen valmistelun myöhäisen ajankohdan vuoksi pohjaesitys ei enää näytä toteuttavan valtuuston päätöksen henkeä."

Jakelu

aoPohjola Rakennus Oy Suomi
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Khkeh § 23
Liite 1:Kauppakirja