Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6930.11.20201

5076-2020 (10 00 02)

Vireillä olevan asemakaavan 3/2017 "Luostarinkatu 5" mukaisen tontin tontinluovutuskilpailun voittajan valitseminen (Luostarinkatu 5)

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on järjestänyt tontinluovutuskilpailun, jonka pohjana ovat olleet kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymä asemakaavaluonnos sekä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksymä kilpailuohjelma. Kilpailu on ollut suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnattu avoin kilpailu asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja alueelle sijoittuvan asuinkerrostalotontin rakennuttajan tai rakentajan valitsemiseksi. Kilpailu on ratkaistu ehdotusten laatuarvioinnin ja hintatarjouksien pohjalta. Voittajaksi ehdotetaan nimimerkillä "Villa Yttrium" kisaan osallistunutta kilpailuehdotusta, joka on kokonaispisteiltään saanut parhaan arvosanan kilpailussa.

Khkeh § 69

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Essi Korpela ja kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 25.11.2020:

Turun kaupunki on järjestänyt suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnatun tontinluovutuskilpailun osoitteessa Luostarinkatu 5 sijaitsevan asuinkerrostalotontin rakennuttajan tai rakentajan valitsemiseksi.

Kilpailun tavoitteena oli löytää arkkitehtonisesti korkeatasoinen, paikkaan sitoutuva, kestävä kokonaisuus maaston, maiseman ja olemassa olevan kaupunkiympäristön ehdoilla toteutettavasta asuinrakennussuunnitelmasta. Suunnitelman pohjalta alueen lopullinen asemakaavaehdotuksen laadinta etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaniksi valitun suunnittelu- ja toteutusryhmän kesken. Järjestetyn kilpailun pohjana ovat olleet kaupunkiympäristölautakunnan 20.8.2019 § 324 hyväksymä asemakaavaluonnos ”Luostarinkatu 5” (3/2017) sekä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston 25.5.2020 § 28 hyväksymä kilpailuohjelma.

Luostarinkatu 5 tontinluovutuskilpailuun saatiin määräaikaan eli perjantaihin 2.10.2020 klo 12:00 mennessä kymmenen ehdotusta, joiden nimimerkit ovat ”Belvedere”, ”Huvilarivi”, ”Terrazze”, ”Viiste”, ”Torni ja townhouse”, ”Portinvartija”, ”Frames”, ”Villa Yttrium”, ”Paviljongen” ja ”Gradatio”.

Kilpailuehdotusten arvioinnin on suorittanut arviointiryhmä, johon kuuluvat:

Tonttipäällikkö Timo Laiho, DI, kaupunkiympäristötoimiala, ryhmän pj.

Kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, arkkitehti, kaupunkiympäristötoimiala

Hankepäällikkö Mika Rajala, arkkitehti, kaupunkiympäristötoimiala

Kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo, arkkitehti, kaupunkiympäristötoimiala

Maankäyttöinsinööri Essi Korpela, DI, kaupunkiympäristötoimiala, ryhmän sihteeri

Kilpailu on ratkaistu ehdotusten laatuarvioinnin ja hintatarjouksien pohjalta. Kilpailuehdotuksien laatu ja hinta on arvioitu kilpailuohjelmassa esitetyn mukaisesti ja molemmat osa-alueet on pisteytetty (liite 1).

Kilpailuehdotuksen hintaosan pisteet on laskettu seuraavasti:

Kilpailuehdotuksen laatupisteet on laskettu toimitetun materiaalin perusteella seuraavasti:

Kilpailuohjelman mukaisesti kokonaispisteytyksessä laadun painoarvo on 55 % ja hinnan painoarvo on 45 %. Kilpailun voittajaksi ehdotetaan tehdyn pisteytyksen perusteella kokonaispistemäärällisesti parhaat pisteet saanutta kilpailutyötä. Ehdotuskohtaiset arvostelut ja laatupisteet löytyvät arviointipöytäkirjasta (liite 2).

Kilpailussa on painotettu innovatiivista ja arkkitehtonisesti korkeatasoista kokonaisratkaisua. Arvostelussa on pidetty kokonaisratkaisun ansioita tärkeämpänä kuin yksityiskohtien virheettömyyttä. Arvioinnissa on kiinnitetty huomiota siihen, että kilpailun tuloksena Luostarinkatu 5:een rakentuisi korkeatasoinen asuinkerrostalorakennus, joka ottaa huomioon ympäröivät rakennukset ja täydentää kaupunkikuvaa onnistuneesti.

Arviointiryhmä esittää yksimielisesti, että kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää ”Luostarinkatu 5” tontinluovutuskilpailuun osallistuneen kilpailutyön ”Villa Yttrium” kilpailun voittajaksi, joka on saanut parhaimmat kokonaispisteet eli 95 pistettä.

Kilpailuehdotuksien tekijöiden nimikuoret avataan vasta sitten, kun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto on hyväksynyt voittajaehdotuksen.

Voittaneen työn pohjalta Turun kaupungin on määrä laatia yhteistyössä voittaneen tahon kanssa asemakaavaehdotus, joka viedään hyväksyttäväksi kaupunginvaltuustoon. Jatkoneuvottelut voittajan kanssa aloitetaan 2021 kevään aikana. Jatkoneuvottelut sekä suunnitelmien tarkistaminen saatetaan valmiiksi siten, että asemakaavaehdotus on lausunnoilla ja nähtävillä vuoden 2021 aikana. Ellei jatkoneuvotteluissa tai suunnitelmien tarkistamisessa päästä yhteisymmärrykseen määräaikaan 31.8.2021 mennessä, yhteistyö päättyy voittajan kanssa ilman erillistä irtisanomista. Jatkoneuvotteluissa ja varsinaisen asemakaavan laatimisessa tulee huomioida arviointipöytäkirjaan sisältyvä lausunto jatkotyöskentelystä.

Kaupungin tavoitteena on luovuttaa kilpailun kohdetontti tontinluovutuskilpailun voittajalle yhden (1) vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta. Tontinluovutussopimuksen ehdot hyväksytään erikseen hallintosäännön mukaisin toimivaltuuksin.

Liite 1Kokonaispisteytystaulukko

Liite 2Arviointipöytäkirja ja laatuarviointitaulukot

Liite 3”Belvedere”

Liite 4"Huvilarivi”

Liite 5”Terrazze”

Liite 6”Viiste”

Liite 7”Torni ja townhouse”

Liite 8”Portinvartija”

Liite 9”Frames”

Liite 10"Villa Yttrium”

Liite 11”Paviljongen”

Liite 12”Gradatio”

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo.

Jakelu

aoArjasmaa Oy
aoAura Rakennus Oy
aoHartela Länsi-Suomi Oy
aoPohjola Rakennus Oy Suomi
aoRakennustoimisto Milan UMJ Oy
aoReale Oy
aoSL Rakennuttaja Oy
aoTUPA architecture Oy
aoXXXXX
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Khkeh § 69
Liite 1:Kokonaispisteytystaulukko
Liite 2:Arviointipöytäkirja ja laatuarviointitaulukot
Liite 3:"Belvedere"
Liite 4:"Huvilarivi"
Liite 5:"Terrazze"
Liite 6:"Viiste"
Liite 7:"Torni ja townhouse"
Liite 8:"Portinvartija"
Liite 9:"Frames"
Liite 10:"Villa Yttrium"
Liite 11:"Paviljongen"
Liite 12:"Gradatio"