Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6530.11.20203

10156-2020 (10 03 02)

Museon kokoelmakeskuksen tarveselvitys

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään Museon kokoelmakeskus -hankkeen tarveselvityksen hyväksymistä ja sitä, että jaosto puoltaa hankkeen toteuttamista vuokrahankkeena.

Khkeh § 65

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen ja toimitilapäällikkö Minna Juselius 16.11.2020:

Museon säilytys-, työskentely- ja toimistotiloista on laadittu tarveselvitys yhteistyössä vapaa-aikatoimialan, kaupunkiympäristötoimialan ja tilapalvelukeskuksen kanssa. Tarveselvitysprosessin aikana hankkeen nimeksi täsmentyi museon kokoelmakeskus.

Tarveselvityksen kuvaus

Turun museokeskus kokoaa yhteen Turun kaupungin omistamat museot. Se toimii myös alueellisena keskusmuseona, Varsinais-Suomen alueellisena vastuumuseona, jatkaen entisen Turun maakuntamuseon toimintaa alueellisella taidemuseotehtävällä täydennettynä. Museokeskuksen toiminta-ajatuksena on huolehtia kulttuuri- ja taideperinnön säilymisestä ja välittämisestä nykyisille sekä tuleville sukupolville Varsinais-Suomen alueella. Museokeskus kokoaa ja ylläpitää esine-, valokuva-, arkisto- ja taidekokoelmia sekä tukee kulttuuriympäristön säilymistä. Konservointiyksikkö vastaa kokoelmien turvallisesta säilyttämisestä kaupungin tarjoamien resurssien puitteissa. Museokeskuksen kokoelmat ovat laajat, monipuoliset ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat. Kokoelmien säilyttämisvastuu ulottuu pitkälle tulevaisuuteen.

Nykytilanteessa museokeskuksen kokoelmat on hajasijoitettu useaan eri tilaan eri puolille kaupunkia. Osa tiloista on ahtaita, olosuhteiltaan ja turvallisuusjärjestelmiltään riskialttiita ja osaan tiloista kohdistuu merkittäviä käyttötarkoituksen muutospaineita.

Laadittu tarveselvitys keskittyy kokoelmien säilytystilojen ja toiminnallisten tavoitteiden lisäksi museon toimisto- ja työskentelytilatarpeisiin. Tilantarve on yhteensä noin 7 500 brm2 pitäen sisällään 15 362 hyllymetriä ja 745 m2 vapaata lattiapinta-alaa. Käsittely- toimisto- ja asiakaspalvelutilojen osuus on noin 3 000 m2. Lisäksi nyt määritellyn tilatarpeen lisäksi tulisi tontilla olla säilytystiloille noin 2 000 m2:n laajennusmahdollisuus.

Tarveselvitys on esitetty liitteessä 1.

Museon tilahaasteiden ratkaisemiseksi on teoriassa tunnistettu kolme vaihtoehtoa:

Kaupunki voi osoittaa Museon kokoelmakeskukselle tontin Yli-Maarian alueelta. Museokeskuksen toiminnan näkökulmasta sijainti lähempää Turun linnaa olisi kuitenkin toivottava. Tarveselvityksessä on määritelty, että kokoelmakeskuksen tulisi sijaita kymmenen kilometrin säteellä Turun Linnasta.

Uuteen paikkaan keskitetty kokoelmakeskus mahdollistaa olemassa olevin kiinteistöjen kehittämisen. Amiraalistonkadun raitiovaunuhallien ja Kalastajankadun kiinteistöjen myynnistä arvioidaan yhteensä saatavan noin 5-10 M€:n tulot.

Uudishankevaihtoehdon teoreettisen tilaohjelman pohjalta laskettu kustannusarvio on 19 966 000 € (alv 0%). Tämän lisäksi kustannuksia muodostuu siirtohyllyjärjestelmästä, noin 1,4 M €:a.  

Museolle aiheutuvat vuokrakustannukset uudishankevaihtoehdossa ovat noin 20€/m2, 145 000€/kk ja 1,74 M€ /vuosi.

Nykytilojen peruskorjaukset Kalastajankadun kiinteistössä arvioidaan olevan suuruusluokassa 10-15 M€. Tämän lisäksi kustannuksia kohdistuisi myös muihin tiloihin. Merkittävin kustannus muodostuisi Amiraalistonkadun säilytystilojen korvaamisella uusilla tiloilla. Karkean neliöperusteisen arvion mukaan vastaavan tilamäärän rakentamisen kustannustaso olisi noin 2 M€:a. Mikäli päädyttäisiin peruskorjausvaihtoehtoon, tulisi työntekijöille ja mittaville kokoelmille sekä monenlaisille työskentelytiloille osoittaa väliaikaiset tilat peruskorjauksen ajaksi. Tämä nostaa peruskorjausvaihtoehdon kustannuksia huomattavasti.

Kalastajankadun kiinteistön peruskorjaus nostaisi vuokraa nykytilanteeseen nähden vuositasolla noin 500 000 – 800 000 eurolla. Vuosivuokra olisi arviolta noin 1,1 – 1,5 M€:a. Tämän lisäksi vuokrakustannuksia aiheutuisi vielä Amiraalistonkadun korvaavien tilojen vuokrauksesta. Yhteensä tämän vaihtoehdon vuokrakustannukset ovat hyvin lähellä uudistilojen vuokratasoa.

Mahdollisen vuokratilan kustannus- ja vuokra-arviota ei ole tarveselvitysvaiheessa käytettävissä, mutta realistinen arvio vuokratasosta museon kokoelmakeskukselle voidaan olettaa olevan 15-20 €/m2. Vuositasolla vuokravaikutus arvioidaan näin ollen olevan noin 1,4 M€ - 1,8 M€.

Nykytilanteessa Museokeskuksen vuokrakustannukset Kalastajankadun ja Amiraalistonkadun tiloista ovat noin 806 000 €/vuosi. Uuden tilaratkaisun myötä vapaa-aikatoimialan vuokrakustannukset nousevat alustavan arvion mukaan vuositasolla vaihtoehdosta riippuen noin 0,6 M€ - 1 M €:a Huomioitavaa on, että nykytiloissa toiminta ei voi ilman investointeja pitkälle tulevaisuuteen jatkua, vaan vuokramenojen kasvu tulee väistämättä eteen.

Tarveselvityksen johtopäätöksenä esitetään, että museon kokoelmat keskitetään yhteen olosuhteiltaan asianmukaiseen, kooltaan riittävään ja toiminnallisesti sekä taloudellisesti järkevään tilaratkaisuun. Museon toiminnan kannalta tavoitteena on sijoittaa säilytys- ja niihin liittyvät oheis- ja työskentelytilat yhteen kokoelmakeskuksen tilaan, joka sijaitsee alle 10 km:n säteellä Turun Linnasta.

Mahdolliset avustukset

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntää hakemusten perusteella investointiavusta kulttuuritilojen peruskorjaus- ja perustamishankkeisiin. Ministeriö voi käyttää avustuksiin yhteensä noin 5,5 miljoonaa euroa, jos eduskunta myöntää tarkoitukseen määrärahat. Avustuksilla vahvistetaan taiteen ja kulttuurin toimijoiden edellytyksiä siten, että niiden käytössä olevat toimitilat ovat laadukkaita, tarkoituksenmukaisia, esteettömiä, turvallisia ja terveellisiä. Keskeinen tavoite on tukea työllisyyttä lisääviä peruskorjaushankkeita ja muusta käytöstä vapautuvan rakennuskannan muuttamista kulttuurikäyttöön.

Avustukset on tarkoitettu kuntien kulttuuritoimintalaissa tarkoitetun kulttuuritoimintaa varten tarvittavan tilan, museolaissa tarkoitetun museon, teatteri- ja orkesterilaissa tarkoitetun teatterin ja orkesterin sekä valtakunnallisesti merkittävien taitelijatilojen perustamishankkeisiin. Perustamishankkeella tarkoitetaan toiminnallisen kokonaisuuden muodostavaa tilojen rakentamista, hankintaa, peruskorjausta tai niitä vastaavaa toimenpidettä ja mainittuihin toimenpiteisiin liittyvää irtaimen omaisuuden hankintaa

Avustusta voidaan myöntää kunnille, kuntien määräysvallassa oleville yhteisöille, valtionosuuden piirissä olevien museoiden, teattereiden ja orkestereiden ylläpitäjille sekä taitelijatiloja ylläpitäville yhteisöille ja säätiöille.

Valtionavustusta myönnetään pääsääntöisesti hakijan omistamien tilojen korjaamiseen. Mikäli avustusta myönnetään vuokratilojen korjaamiseen, hakijan tulee hallita tiloja vähintään 15 vuoden vuokrasopimuksella. Avustusta haettaessa tulee olla kohteesta laadittu hankesuunnitelma sekä kohteen ylläpitäjän päätös hankkeen rahoittamisesta ja siihen liittyvästä aikataulusta.

Museon kokoelmakeskus -hankkeelle on mahdollista hakea investointiavustusta seuraavissa tapauksissa:

Alustava arvio investointiavustuksen suuruudesta on noin 20% hankkeen kustannuksista. Uudishankkeen tarveselvitysvaiheen kustannusarviosta laskettuna tämä olisi noin 4M€:a. Ministeriöstä saadun tiedon mukaan kokoluokaltaan pienempi hanke voi saada suuremman prosentuaalisen avustuksen, esim. noin 30 %. Avustuksen määrään vaikuttaa kuitenkin moni seikka; mm. muiden hankkeiden ja hakemusten määrä sekä laajemmat taloudelliset vaikutukset eduskunnan avustuksiin käytettäväksi myöntämän kokonaismäärärahan taustalla.

Valtionavustuksen haku tapahtuu kahdessa vaiheessa

Saadut lausunnot

Tilapalvelut pyysi tarveselvityksestä lausunnot kulttuurilautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta.

Kulttuurilautakunta 23.9.2020 § 91:

Kulttuurilautakunta hyväksyi osaltaan Museon kokoelmakeskuksen tarveselvityksen ja esitti, että ratkaisuvaihtoehdoksi valitaan toiminnot yhteen kokoava ratkaisu. Hankkeen yhteydessä Museokeskus voi luopua Kalastajankadun ja Amiraalistonkadun tiloista.

Lausunto oheismateriaalina 1

Kaupunkiympäristölautakunta 29.9.2020 § 331:

Kaupunkiympäristölautakunta totesi lausunnossaan mm. seuraavaa:

Tarveselvityksessä esitetyn mukaisesti museon kokoelmatilojen keskittäminen yhteen paikkaan vapauttaisi kaksi kiinteistöä merkittäviltä osiltaan muuhun käyttöön: osoitteessa Amiraalistonkatu 6 sijaitsevan entisen raitiovaunuhallikiinteistön sekä osoitteessa Kalastajankatu 4 sijaitsevan Museokeskuksen toimitilat. Kummankin kiinteistön nykyinen käyttötarkoitus on määritetty 15.2.2014 voimaan tulleessa Linnanfältin asemakaavassa.

Turun museokeskuksen kokoelmakeskuksen tarveselvitys, jonka sijainti voi toiminnan suljetun luonteen sekä varastotilojen laajuuden vuoksi olla selvästi muualla kuin kaupungin keskusta-alueella. Kokoelmakeskuksen työntekijöiden ja kokoelmakeskuksessa sijaitsevien esineiden kuljetuksen takia sijainnin tulee kuitenkin olla hyvien yhteyksien ja joukkoliikenteen saavutettavissa. Uuteen paikkaan keskitetty museon kokoelmakeskus mahdollistaisi edellä mainittujen olemassa olevin kiinteistöjen kehittämisen ja myymisen.

Amiraalistonkadun raitiovaunuhallien ja Kalastajankadun kiinteistöjen myynnistä arvioidaan yhteensä saatavan noin 5-10 miljoonan euron tulot. Tulonmuodostus riippuu voimakkaasti osoitteessa Kalastajankatu 4:ssä sijaitsevan toimitilakiinteistön kaavallisesta kehittämisestä ja käyttötarkoituksen muutosmahdollisuudesta asuntorakentamiseen.

Lausunto oheismateriaalina 2

Esitys etenemisestä

Museon kokoelmakeskuksen tilatarve tulisi tarveselvityksen ja saatujen lausuntojen pohjalta ratkaista keskittämällä toiminnot uuteen paikkaan. Kokoelmakeskuksen ei tarvitse sijaita ydinkeskustassa, mutta sen tulee olla hyvin saavutettavissa ja kuljetusmatkojen minimoimiseksi sijainnin tulisi alle kymmenen kilometrin etäisyydellä Turun Linnasta. Kaupungilla ei ole osoittaa tähän tarkoitukseen tonttia muualta, kuin Yli-Maariasta. Näin ollen potentiaalinen vaihtoehto olisi vuokrata tilat ulkopuoliselta taholta. Vuokratilojen hankintaa puoltaa myös näkemys siitä, että markkinoilta voidaan löytää edullisempi toteutusratkaisu, kuin oma uudisrakennusinvestointi.  

Hyväksytyn (kv 26.2.2018 § 37) tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaan kaikissa hankkeissa laaditaan aina ohjeen mukainen tarveselvitys ja hankesuunnitelma. Päätöksentekotaso ja toimielin määräytyvät tilahankkeen arvon mukaisesti. Perinteisesti tarveselvityksessä määritellään tarve ja ratkaisuvaihtoehdot sekä arvioidaan kustannuksia alustavalla tasolla, kun taas hankesuunnitelmassa täsmennetään teknisiä vaatimuksia, selvitetään tarveselvityksen pohjalta valitun sijoituspaikan ominaisuuksia ja tarkennetaan kustannusarviota. Museon kokoelmakeskuksen tapauksessa tarveselvityksessä on määritelty jo hyvin pitkälle kokoelmakeskuksen olosuhde- ja ominaisuusvaatimuksia ja teknisiä tietoja.

Hankesuunnitelmalla ole paljoakaan lisäarvoa ilman määriteltyä sijoituspaikkaa, jota tulee tutkia tarkemmin. Mikäli hanketta ei päätetä toteuttaa kaupungin hallinnassa olevalle tontille Yli-Maariaan, olisi perusteltua käynnistää vuokratilojen markkinakartoitus ja tämän tulosten pohjalta vuokratarjouskilpailu jo tarveselvityksen pohjalta.  

Vuokratilojen kustannus on tarveselvityksessä karkeasti arvioitu olevan 15–20 €/m2. Tähän vaikuttaa mm. tilassa vaadittavat muutostyöt sekä vuokrasuhteen pituus. Vuosivuokra olisi alustavan arvion mukaan noin 1,4 – 1,8 M€:a.

Vuokrasopimus tulisi tehdä kokoelmakeskuksen toiminnan pysyväisluonteen sekä investointiavustuksen ehtojen vuoksi vähintään 15 vuodeksi. Tilat tulisi saada käyttöön viimeistään vuoden 2024 aikana.

Tilapalvelut voi käynnistää markkinakartoituksen, jonka avulla kartoitetaan potentiaaliset sijoituspaikat ja alustavat kustannusarviot. Kartoituksen tulokset saatetaan kaupunginhallituksen käsittelyyn, joka määrittää lopullisen tarjouskilpailun ehdot ja hyväksyy vuokrasopimusluonnoksen.

Liite 1Turun museokeskuksen kokoelmakeskuksen tarveselvitys

Oheismateriaali 1Kulttuurilautakunnan lausunto

Oheismateriaali 2Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto

Kaupunginjohtaja Minna Arve

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hyväksyä Museon kokoelmakeskus -hankkeen tarveselvityksen ja puoltaa hankkeen toteuttamista vuokrahankkeena.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Toivari, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Sarlund, Weber, Perho, Aaltonen, Azizi ja Maaskola.

Lindforsin seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

"Hyväksytään päätösesitys siten muutettuna, että toteutetaan hanke kaupungin omana investointina tai vaihtoehtoisesti kaupungin 100 % omistaman yhtiön hankkeena.

Perustelut:

"Tiloille on pysyvä tarve, jolloin ne kannattaa pitää kaupungin omassa hallussa. Tämä on kaupungille edullisin ratkaisu, kun mikään kolmas osapuoli ei ole välissä keräämässä voittoa."

Kokouksessa asiaa olivat etäyhteydellä esittelemässä toimitilapäällikkö Minna Juselius ja museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Khkeh § 65
Liite 1:Turun museokeskuksen kokoelmakeskuksen tarveselvitys