Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6012.10.20204

11177-2020 (02 05 00)

Omakotitonttivyöhykkeiden ja -hintojen tarkistaminen vuodelle 2021

Tiivistelmä:

Tarkistetaan omakotitonttien vyöhykehintoja vuodelle 2021 sekä vyöhykerajoja siten, että osia Nummen ja Itäharjun kaupunginosista liitetään omakotitonttien kalleimpaan hintavyöhykkeeseen 1.1.2021 alkaen.

Khkeh § 60

Kaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 2.10.2020:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto on 7.10.2019 § 71 vahvistanut omakotitonttien vyöhykehinnat vuodelle 2020. Vyöhykehinnat päätetään aina loppuvuodesta seuraavalle vuodelle noudatettavaksi. Turun kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää omakotitonttien luovutusperiaatteista ja vyöhykehinnoista.

Vyöhykehintoja käytetään omakotitonttien haku- ja luovutusperiaatteiden mukaisesti hakumenettelyllä ensikertaisesti luovutettavien omakotitonttien luovutuksissa, uusittaessa omakotitonttien vuokrasopimuksia sekä omakotitonttien muodostusosakauppojen yhteydessä. Lisäksi merkittävä käyttökohde ovat olleet jatkuvan haun tonttien, eli tarjous- ja hakukierroksilta luovuttamatta jääneiden tonttien, luovutus samoin kuin vuokratonttien omaksi lunastaminen eräissä tapauksissa.

Vuonna 2021 uusia ensikertaisesti luovutettavia omakotitontteja on suunniteltu luovutettavan Hirvensalosta Illoistenjärvi pohjoinen -nimiseltä asemakaava-alueelta.

Uudet hinnat eivät vaikuta voimassa oleviin vuokrasopimuksiin kuluvan vuokrakauden aikana, koska vuokrat on sidottu elinkustannusindeksin muutoksiin. Omakotitonttien vuokrasopimukset päivitetään vastaamaan kulloinkin voimassa olevia vyöhykehintoja vasta nykyisen vuokrakauden päätyttyä. Voimassa olevan käytännön mukaisesti kaupunki lähettää vuokraoikeuden haltijoille kirjeen noin kolme vuotta ennen vuokrasopimuksen päättymistä ja sen uudistamista tai päättämistä, jotta vuokraoikeuden haltijat voivat varautua vuokraehtojen ja vuokran määrän tarkistamiseen.

Kaupungin omakotitonttien vyöhykehintojen tavoitehintatasona on perinteisesti pidetty n. 80 %:a yleisestä markkinatasosta. Vyöhykkeitä on koko Turun alueella nykyisin viisi kappaletta ja jokaiseen vyöhykkeeseen mahtuu vaihtelevan kokoisia ja mikrosijainniltaan täysin erilaisia tontteja, joten vyöhykehintaa on pidetty kohtuullisena, laajan vyöhykkeen yleistä hintatasoa kuvaavana hinnoitteluperusteena. Kaupungin ensikertaisesti luovuttamista omakotitonteista mikrosijainniltaan selkeästi vyöhykehinnasta poikkeavat tontit luovutetaan tarjousperusteisesti markkinahintaan. Vuokratonttien myyntitilanteissa ominaisuuksiltaan alueen muista tonteista selvästi poikkeavat tontit luovutetaan ulkopuoliseen arviolausuntoon perustuvaan käypään hintaan. Vyöhykehinnoittelulla luovutetaan tontteja, joiden hintatason voidaan olettaa vastaavan kohtuullista käypää hintaa.

Kaupunkiympäristötoimialan tonttipalvelut on laatinut oheisen liitekartan mukaisen esityksen uusista sovellettavista hintavyöhykkeistä, joiden hinnat vaihtelevat keskustan 80 €/m2:sta Paattisten 15 €/m2:iin jakautuen yhteensä viiteen vyöhykkeeseen. Kaikkiin vyöhykkeisiin esitetään 1-3 € korotusta neliöhintaan.

Vyöhykehintojen tarkistamisen yhteydessä esitetään tarkistettavan myös omakotitonttien vyöhykerajoja siten, että osia Nummen ja Itäharjun kaupunginosista liitetään omakotitonttien kalleimpaan hintavyöhykkeeseen. Toteutuneiden vertailukauppojen ja yleisen markkinainformaation perusteella kyseisten alueiden kohtuullisen hintatason voidaan nykyään katsoa pääosin vastaavan kalleimman hintavyöhykkeen tasoa. Näin ollen esitetään, että liitekartan mukaiset osat Nummen ja Itäharjun kaupunginosista liitetään omakotitonttien kalleimpaan hintavyöhykkeeseen, jossa vuoden 2021 vyöhykehinnaksi esitetään 80 €/m2. Uudet rajat on esitetty liitteenä olevalla vyöhykehintakartalla. 

Vyöhykerajoihin on lähivuosina tehty muutoksia liittämällä kalleimpaan hintavyöhykkeeseen vuonna 2015 Pohjola sekä osa Kähärin ja Raunistulan kaupunginosista sekä vuonna 2019 Vasaramäen pientaloalue. Lisäksi vuoden 2020 alusta lukien yhdistettiin keskustasta katsoen neljäs (Lentokenttä, Urusvuori, Saramäki, Metsämäki) ja viides vyöhyke (Yli-Maaria, Moisio, Jäkärlä), minkä jälkeen vyöhykkeitä on ollut jäljellä aiemman kuuden vyöhykkeen sijasta viisi.

Vyöhykehintoja tarkistetaan vuosittain maan arvon kohoamista vastaavasti ja sillä on tarkoitus pitää kaupungin tonttihinnoittelu kohtuullisena mutta samalla myös käypänä markkinahintatasoon nähden.

Liite 1Uusi hintavyöhykekartta

Oheismateriaali 1Voimassa oleva hintavyöhykekartta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Rinne ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 60
Liite 1:Uusi hintavyöhykekartta