Kauppakirja

 

Myyjä:

Turun kaupunki

Y-tunnus: 0204819-8

(jäljempänä ”myyjä”)

 

Ostaja:

Kiinteistö Oy Turun Montana   (jäljempänä ”Montana”),

Y-tunnus: 2961133-1

c/o Lehto Asunnot Oy
Voimatie 6 B
90440 Kempele

 

Lehto Asunnot Oy       (jäljempänä ”Perustettavat yhtiöt”)

perustettujen tai perustettavien yhtiöiden lukuun tai osoittamansa tonttirahasto/tonttirahastojen lukuun

Y-tunnus: 0189229-0

Voimatie 6 B
90440 Kempele

 

Toteuttaja:

Lehto Asunnot Oy      (jäljempänä ”Toteuttaja”)

Y-tunnus: 0189229-0

Voimatie 6 B
90440 Kempele

 

 

Kaupan kohde:

 

Turun kaupungin Sataman kaupunginosan 16. korttelin tontin 2 (853-61-16-2) määräala. Määräala on 7.7.2018 lainvoimaiseksi asemakaavassa osoitettu asuin- ja liikekorttelin Satama-25 osaksi. Määräalan pinta-ala on noin 1920 m2 ja sen laskennallinen rakennusoikeus 5787 k-m2.

 

7.11.2018 hyväksytyssä tonttijaossa määräala on osoitettu tontin Satama-25-1 osaksi. Määräalan osoite on Malin Trällinkuja 2 ja se on osoitettu kartalla M320/30.9.2020.

 

Kauppahinta:   

 

Kaksimiljoonaa seitsemänsataaneljäkymmentäkahdeksantuhatta kahdeksansataakaksikymmentäviisi (2.748.825) euroa.

 

Muut kaupan ehdot:

 

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

1. Kauppahinnan maksaminen

 

Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan myyjän ilmoittamalle tilille ennen kauppakirjan allekirjoittamista ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa määräalan heti omistukseensa ja hallintaansa tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

Määräala myydään vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

3. Käyttöoikeudet, rasitteet ja rasitukset

 

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin mukaan määräalan omaisuuteen ei kohdistu lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin merkittyjä rasituksia tai rajoituksia, eikä uusia asioita ole vireillä.

 

Kaupan kohteena olevaan määräalaan kohdistuu 5.3.1999 allekirjoitettu tonttia Satama-16-2 koskeva maanvuokraoikeus, joka poistuu myytävän määräalan osalta tämän kauppakirjan 4. kohdan maanvuokrasopimuksen tarkistuksella.

 

4. Maanvuokra-alueen tarkistus ja Kaupungin hallintaan palautuva alue

 

Lehto Asunnot Oy omistaa vuokraoikeuden, jonka laitostunnus on 853-514-3-0-L23. Vuokra-alue käsittää Turun kaupungin omistaman Sataman kaupunginosan korttelin 16 tontin 2.

 

Kaupunki ja Lehto Asunnot Oy sopivat tämän kauppakirjan allekirjoituksin, että vuokra-aluetta tarkistetaan siten, että Lehto Asunnot Oy hallintaan jää vuokra-alueesta ainoastaan tontista Satama-16-2 tonttiin Satama-25-2 osoitettu 1132 m2:n suuruinen alue.

 

Vuokra-alueen vuosivuokra tarkistetaan pinta-ala perusteisesti siten, että perusvuokran laskennassa käytetään pinta-alana 1132 neliömetriä.

 

Vuokramies on velvollinen poistamaan kaupungin hallintaan palautuvalta alueelta vuokra-alueelta sinne rakentamansa ja sijoittamansa rakennelmat, laitokset ja laitteet sekä muun omaisuutensa sekä siistimään vuokra-alueen 6 kuukauden kuluessa tämän sopimustarkistuksen allekirjoittamisesta. Muussa tapauksessa kaupunki on oikeutettu poistamaan kaupungille palautuvalta alueelta siellä olevan vuokramiehen omistaman omaisuuden ja siistimään alueen sekä perimään näistä toimenpiteistä aiheutuvat kustannukset vuokramieheltä.

 

5. Verot, maksut ja vastuu vahingoista

 

Toteuttaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kohteen lainhuudatuksesta sekä varainsiirtoverosta.

 

Kaupantekovuodelta määräalan osalta määrättävästä kiinteistöverosta vastaa Myyjä.

6. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Ostajat ovat tutustuneet määräalan alueeseen ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin ja maankäyttömääräyksiin.

 

7. Rakentamiskelpoisuus

 

Toteuttaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten ja muiden tutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämien hankkeiden rakenteellisten ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä sekä rakentamiskelpoisuuden muusta yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

 

Mikäli toteuttajan rakennushanke edellyttää maanalaisten johtojen siirtämistä, toteuttaja vastaa kustannuksellaan johtojen siirtämisestä. Toteuttaja on velvollinen hyväksyttämään siirtosuunnitelmat johtojen omistajalla sekä sopimaan johtojen omistajan kanssa siirtotoimenpiteiden suorittamisesta.

8. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja määräalan pihatason korkeuserosta johtuen joko penger- ja leikkausluiskan ulottamista määräalalle, määräalanomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

9. Rasiteoikeudet

 

Ostajat ovat velvollisia korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen määräalalle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Määräalan omistajalle korvataan em. toimenpiteestä mahdollisesti aiheutuvat suorannaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin ostajia enempää kuulematta.

 

10. Pintavedet

 

Ostajien tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä määräalan rajoittuvilta puistoalueilta tai muilta alueilta ja jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, määräalalle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

11. Lämpö- ja porakaivot

 

Määräalan omistajat ovat velvollisia huolehtimaan siitä, että niillä on kaikki maaperään porattavan lämpö- tai porakaivon sijoittamiseen tarvittavat viranomaisluvat ja että niiden sijoittamisessa noudatetaan lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

12. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Turun Vesihuolto Oy:llä tai kaupungilla on oikeus periä määräalanomistajilta voimassa olevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen. Lisäksi Turun Vesihuolto Oy:llä on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Kaupunki perii määräalanomistajilta vahvistetun taksan mukaisen vuotuisen hulevesimaksun.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana määräalan kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistukset.

 

Ostajat vastaavat määräalan kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös määräalan katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

13. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korvaamaan ja korjaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevalle alueelle.

 

14. Kiinteistön käyttö

 

Kiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa ja vaadittaessa aidattava viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

15. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 7 – 14 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

16. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

17. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 § mukaisesti Myyjä ilmoittaa, että määräala kohde on viimeksi ollut vuokrattuna teollisuus- ja varastokäyttöön. Kaupungin taholta ei ole tutkittu onko määräalalla ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli Myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, Toteuttaja laatii määräalan maaperän kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Toteuttajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, että VNa 214/2007 alemman ohjearvon alittavista (nk. kynnysarvomaiden) haitta-ainepitoisuuksista aiheutuvia toimenpiteitä tai kustannuksia ei pidetä tässä tarkoitettuna pilaantuneen maaperän puhdistamisena. Toteuttajan on otettava kynnysarvomaat huomioon kaikessa maarakentamisessa. Toteuttaja vastaa kynnysarvomaiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvista kustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa Toteuttaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä toteuttajan määräalalla toteuttamalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu Toteuttajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista Toteuttaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä määräalan rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä Toteuttajalla mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

18. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä kauppakirjaa on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi myyjälle, yksi ostajalle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle

 

Turussa, _________kuun __. päivänä 2020

 

Myyjä

 

Ostaja

 

Aika ja paikka edellä mainitut.

 

Julkisen kaupanvahvistajan todistus