Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto5114.09.20205

9980-2020 (10 00 01)

"Puutarhakatu 55" asemakaavanmuutosehdotuksen 6/2016 edellyttämä maankäyttösopimus

Tiivistelmä:

IX kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jossa IX kaupunginosan korttelin 10 tontin 13 käyttötarkoitus muutetaan teollisuuskäyttötarkoituksesta asuinkerrostaloalueeksi. Kaupungin ja tontinomistajan IF Vakuutus Oyj:n välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla tontinomistaja osallistuu asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Khkeh § 51

Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, maankäytönsuunnittelija, Juha Lipponen 9.9.2020:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 11.8.2020 § 262 esittää kaupunginhallitukselle, että ”Puutarhakatu 55” asemakaavanmuutosehdotus 6/2016 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginvaltuuston 15.6.2020 § 98 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntarakennekustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos. Koska tämän kaavan maankäyttösopimusneuvottelut on aloitettu ja käytännössä myös käyty ennen em. valtuuston kesäkuussa tekemää päätöstä, on maankäyttösopimuksen ehtojen määrittämisessä käytetty kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymiä asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteita.

Puutarhakatu 55 välittömässä läheisyydessä ja Linnakaupunkialueella tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimuksen laatimista, koska tontin IX-10-13 (853-9-10-13) rakennusoikeus kasvaa 4220 k-m2 ja käyttötarkoitus muuttuu asuinkerrostalojen korttelialueeksi.

Kaupunki on esittänyt IF Vakuutus Oyj:lle maanmaankäyttösopimuskorvauksen määräksi 1.280.000 euroa, jonka tontinomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa tämän esityksen liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä AK-1-rakennusoikeuden (asuinkerrostalo) arvona 400 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämiä rakennusoikeuden arvoja Herttuankulman ja Kirstinpuiston alueiden vastaavissa maankäyttösopimuksissa, kun kaupungin keskustan läheisyydessä olevat teollisuus- ja varastoalueet muuttuvat asuinkäyttötarkoitukseen.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi, kun tontilla aloitetaan uudisrakentaminen, viimeistään kuitenkin 9 vuoden kuluttua maankäyttö-sopimuksen voimaantulosta. Korvaukselle lasketaan 2 % vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoIf Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 51
Liite 1:Maankäyttösopimus