Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto3808.06.20205

6386-2020 (10 00 01)

Kaarinan kaupungin Topinojan kiertotalouspuiston asemakaavan (8/2018) edellyttämä maankäyttösopimus, os. Pitkäsaarenkatu, Silakatu, Turun kehätie

Tiivistelmä:

Turun ja Kaarinan kaupunkien välille tehdään maankäyttösopimus, jonka perusteella Turun kaupunki Kaarinan kaupungissa sijaitsevien alueiden maanomistajana vastaa alueen tonttien edellyttämän infran toteuttamisesta kustannuksellaan.

Khkeh § 38

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, Tonttipalvelut, tontti-insinööri Reino And 28.5.2020

Topinojan kiertotalouspuiston asemakaavanmuutos on laadittu Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n aloitteesta Topinojan jätekeskuksen alueelle. Topinojan alueen toiminta on muuttunut jätteiden loppusijoituspaikasta kiertotalouteen perustuvaan kierrätystoimintaan. Asemaakaavamuutoksella alueen kaava saadaan päivitettyä vastaamaan tämän päivän kiertotalouteen liittyviä tarpeita. Osa asemakaava-alueesta kohdistuu asemakaavoittamattomalle alueelle.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 3.3.2020 § 67 esittää kaupunginhallitukselle, että Topinojan kiertotalouspuiston asemakaavaehdotus 8/2018 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kaarinan kaupunginhallitus hyväksyi 9.3.2020 § 61 osaltaan asemakaavaehdotuksen nähtäville. Kaavaehdotus on ollut nähtävillä 1.4.-4.5.2020.

Maankäyttösopimusalue kohdistuu Turun kaupungin omistamiin kiinteistöihin Kivelä 202-427-2-75 ja Linnanpelto 202-437-2-41, jotka sijaitsevat Kaarinan kaupungin alueella.  Kaupungit ovat keskenään sopineet, että Turun kaupunki laatii alueelle asemakaavamuutoksen. Lähtökohtana on ollut, että alue osoitetaan kokonaisuudessaan jätehuoltoon ja kiertotalouteen liittyviin toimintoihin. Asemakaavan myötä Turun kaupungin omistamalle maa-alueelle kohdistuu arvonnousua. Tästä johtuen alueelle laaditaan maankäyttösopimus. Asemakaavamuutoksen ollessa ehdotusvaiheessa, sovitaan Kaarinan ja Turun kaupunkien välinen maankäyttösopimus.

Ko. sopimusalue on aiemmin ollut rakentamatonta ja pääosin maa- ja metsätalouskäytössä. Sopimusalue rajautuu pohjoissuunnassa voimalinja-alueeseen, joka on myös Turun ja Kaarinan kaupunkien välinen kuntaraja. Eteläsuunnassa sopimusalue rajautuu Turun kehätiehen ja itäsuunnassa asemakaavoittamattomaan alueeseen. Asemakaavassa sopimusalueelle on osoitettu kaksi kiertotalouteen liittyvää korttelialuetta, joiden alueelle saa sijoittaa jätehuoltoa, energiantuotantoa, laitoksia ja rakennelmia sekä niihin liittyviä toimintoja (asemakaavamerkintä: E-1, E-2). Kortteleiden rakennustehokkuus (e) on 0,5. Alueelle rakentuu kokonaan uusi Topinojankaari -niminen katuyhteys. Uusi katuyhteys tulee toimimaan osana Turun kehätien vierellä kulkevaa rinnakkaisväylää. 

Osapuolet ovat laatineet kaupunkien välille liitteenä olevan maankäyttösopimuksen. Sopimuskorvauksena Turun kaupunki kustannuksellaan suunnittelee ja rakentaa alueen yhdyskuntaverkoston mukaan lukien vesihuollon. Osapuolet ovat myös sopineet, että Topinojankaaren katualue rakennetaan siinä laajuudessa kuin alueen tonttien toteuttaminen edellyttää. Lisäksi Turun kaupunki sitoutuu luovuttamaan katualueet korvauksetta Kaarinan kaupungin omistukseen. Luovutuksesta tehdään erillinen luovutuskirja asemakaavaehdotuksen hyväksymisen jälkeen.

Maankäyttösopimus tulee voimaan välittömästi sopimuksen allekirjoittamisella ja päättyy, kun sopimuksen mukaiset velvollisuudet on täytetty. Mikäli asemakaava ei tule voimaan, purkaantuu maankäyttösopimus ja mahdolliset maankäyttösopimuksen purkamisesta johtuvat korvaukset tulee maksettavaksi puolin ja toisin maankäyttösopimuksessa kirjatun ehdon mukaisesti.

Liite 1Maankäyttösopimus

Karttalinkki

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Turun kaupunki hyväksyy liitteenä 1 olevan Topinojan kiertotalouspuistoa koskevan maakäyttösopimuksen.

Lisäksi kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään maankäyttösopimukseen tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKaarinan kaupunki
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 38
Liite 1:Maankäyttösopimus