Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto3508.06.20208

588-2020 (10 02 03, 00 01 05)

Vireillä olevaan asemakaavaan "Voimakatu" (2/2020) liittyvä yhteistyösopimus

Tiivistelmä:

Sopimusalueena olevien Itäharjun kortteleiden asemakaavoituksen jouduttamiseksi esitetään hyväksyttäväksi sopimusaluetta koskeva yhteistyösopimus Turun kaupungin sekä alueella sijaitsevien kiinteistöjen omistajien ja maanvuokramiesten kanssa. Sopimuksen tavoitteena on sopia tehtävä- ja kustannusjaosta kaavoituksen valmistelun osalta, sopia kaavoitusta koskevien toimenpiteiden käynnistämisestä sekä toimenpiteistä kaavamuutoksen tultua hyväksytyksi. Sopimusaluetta on tarkoitus kehittää kerrostalovaltaiseksi pääasiassa asuntorakentamisen mahdollistavaksi alueeksi sekä mahdollistaa osalla sopimusaluetta toimitilarakentaminen ja sen mahdollinen lisärakentaminen. Kaupungin tavoitteena on lisäksi mahdollistaa joukkoliikennepainotteisen kadun kaavoittaminen sopimusalueen kautta vireillä olevan yleiskaavan tarkistuksen mukaisesti.

Khkeh § 35

Kaupunkiympäristötoimiala, Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 27.5.2020:

Asian aiempi käsittely

Voimakadun yhteistyösopimus oli käsiteltävänä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston kokouksessa 4.5.2020 § 20, jolloin jaosto päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Asia on valmisteltu uudelleen palautuspäätöksen perustelujen mukaiseksi ja yhteistyösopimusta on muutettu jäljempänä esitetyllä tavalla.

Yhteistyösopimuksen tausta ja tarkoitus

Kaupunkiympäristötoimiala on käynyt neuvotteluja Itäharjun kaupunginosassa Voimakadun pohjoispuolella sijaitsevien kortteleiden 853-12-39, -41, -42, -46, -62 ja -67 sekä näihin liittyvien katualueiden kehittämiseksi nykyisestä teollisuus- ja varastorakennusten sekä ympäristöhäiriötä aiheuttamattomien toimitilarakennusten korttelialueesta pääasiassa asuntorakentamisen mahdollistavaksi korttelialueeksi. Lisäksi osalle sopimusaluetta on tavoitteena mahdollistaa toimitilarakentaminen sekä tutkia lisärakentamismahdollisuudet Itäharjun Prisman kiinteistöllä.

Sopimusalueen kehittämisen yhteensovittamiseksi, jouduttamiseksi ja edesauttamiseksi on neuvoteltu osapuolten kanssa yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on sopimusalueen yksityiskohtainen asemakaavoitus. Sopimus tehdään sopimusalueen kiinteistönomistajien ja maanvuokramiesten sekä kaupungin välillä. Vireillä olevan asemakaavan ”Voimakatu” (2/2020), mihin myös sopimusalue sisältyy, alueella on yhteistyösopimukseen tässä vaiheessa sitoutuneiden kiinteistöjen lisäksi neljä kaupungin omistamaa ja pitkäaikaisilla maanvuokrasopimuksilla vuokraamaa kiinteistöä. Näiden kiinteistöjen maanvuokramiesten on mahdollista myöhemmin liittyä yhteistyösopimukseen nyt hyväksyttävin ehdoin. 

Hartela Länsi-Suomi Oy on hiljattain myynyt sopimusalueella omistaneensa varikkoalueen tonttirahastolle ja sopinut alueen takaisin vuokraamisesta sekä osallistumisesta alueen kaavoituskumppanuuteen. Kaupunginhallitus on 02.03.2020 § 77 tehnyt päätöksen olla käyttämättä etuosto-oikeutta Hartela Länsi-Suomi Oy:n ja Ålandsbanken Tomtfond Specialplaceringsfond -nimisen rahaston välillä 20.12.2019 tehdyssä tonttien 853-12-42-6 ja -8 sekä määräalan 853-514-2-0-M612 kaupassa. Tässä yhteistyösopimuksessa kyseisten kiinteistöjen osalta osapuolina ovat sekä Hartela Länsi-Suomi Oy vuokramiehenä että Ålandsbanken Tomtfond Specialplaceringsfond -niminen yhtiö.

Taulukossa on esitetty yhteistyösopimukseen tässä vaiheessa sisältyvät kiinteistöt sekä niiden omistajat ja maanvuokramiehet:

Yhteistyösopimukseen on kirjattu osapuolten tavoitteet, aikataulu, projektiryhmän perustaminen, toimenpiteet kaavamuutoksen tultua hyväksytyksi ja siinä on sovittu kaavan valmistelutyöstä aiheutuvien kustannusten jakamisesta. Osapuolet ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä kaupunkiympäristötoimialan esittämän menettelyn sekä sitoutuvansa sopimusalueen kehittämiseen kaupunkiympäristötoimialan valmisteleman yhteistyösopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Asemakaavoitus tehdään maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla. Osapuolten tavoitteena on, että asemakaavanmuutosehdotus on hyväksymiskäsittelyssä vuonna 2022.

Sopimusalue sisältyy Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen alueeseen. Kaupunginhallitus on päätöksellään 18.6.2018 § 265 hyväksynyt Turun tiedepuisto -kärkihankkeen toteuttamissuunnitelman sekä kärkihankkeessa määritellyn Itäharjun kolmion osalta Masterplanin mukaisen kehittämissuunnitelman ohjeellisena noudatettavaksi. Hyväksytyn kehittämissuunnitelman mukaisesti nyt kyseessä oleva sopimusalue sijoittuu kehittämissuunnitelman vaiheen 1 alueelle, missä tavoitteena on käynnistää kaavoitus kumppanuuksin ja mahdollistaa sekä nopean asuntotuotannon käynnistyminen että joukkoliikenneakselin toteutuminen. Yhteistyösopimuksen laadinnalla ja sen myötä käynnistettävällä asemakaavoituksella toteutetaan kehittämissuunnitelman mukaisia linjauksia.

Sopimusalue on voimassa olevassa Turun yleiskaava 2020:ssä osoitettu kaavamerkinnällä työpaikkojen ja asumisen alueeksi (PAK): Nykyinen teollisuusalue, jota osa-alueittain kehitetään tehokkaammiksi ja viihtyisämmiksi työpaikka- ja asuntoalueiksi palveluineen. Sopimusalueen poikki kulkee yleiskaavassa merkitty pääviheryhteys. Vireillä olevassa yleiskaavan tarkistuksessa sopimusalue on osoitettu osin asuinalueeksi sekä osin työpaikka-alueeksi. Sopimusalueen kautta on osoitettu kulkevan joukkoliikennepainotteinen katu. Lisäksi alue sijoittuu vireillä olevan yleiskaavan mukaisille Turun Tiedepuiston innovaatio- ja osaamiskeskittymän alueelle sekä tiivistyvän kestävän kaupunkirakenteen vyöhykkeelle.

Yhteistyösopimuksen laatimisella voidaan varmistaa osapuolten tavoitteiden parempi yhteensovittaminen ja paremmat mahdollisuudet tutkia korttelin eri toteuttamisvaihtoehtoja. Lisäksi yhteistyö mahdollistaa kaupungin oman toiminnan ulkopuolelta tulevan resursoinnin suunnitteluvaihtoehtojen tarkastelussa. Yhteistyöllä pyritään vaikuttamaan sopimusalueen kaavoitukseen siten, että alueiden kehittämiselle asetetut mm. laadulliset, hanketaloudelliset ja aikataululliset tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaavan valmistelussa käytetään arkkitehtikonsulttia, jonka kaupunki valitsee kaupungin kilpailuttamista puitesopimuskonsulteista. Arkkitehtikonsultti laatii asemakaavoitusta varten maankäyttösuunnitelmat, tarvittavat viitesuunnitelmatasoiset rakennussuunnitelmat, havainnekuvat ja mallinnukset sekä kaavan valmisteluaineistoa. Asemakaavanmuutoksen osapuolet varmistavat, että esitetty maankäyttösuunnitelma ja siihen perustuva asemakaava ovat taloudellisesti toteuttamiskelpoisia. Kaavavalmistelun arvioitu kattohinta, sisältäen arkkitehtikonsultin kustannukset, on 160.000,00 euroa ja mahdollinen arvioidun kattohinnan ylitys hyväksytetään projektiryhmässä.

Mikäli kaavan laatiminen edellyttää ulkopuolisella asiantuntijalla teetettäviä selvityksiä, tilaa kaupunki tarvittavat selvitykset puitesopimuskumppaneiltaan hyväksytettyään ne projektiryhmässä ja laskuttaa ne osapuolilta. Kaupunki arvioi selvitysten riittävyyden. Selvitysten kustannukset eivät sisälly edellä mainittuun kaavavalmistelun arvioituun kattohintaan.

Palautuksen aikana neuvoteltu muutos

Kuten edellä todettiin, yhteistyösopimus oli käsiteltävänä kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston kokouksessa 4.5.2020 § 20, jolloin jaosto päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Palautuksen perustelut olivat, että yhteistyösopimuksen kohta 8 neuvotellaan muutettavaksi siten, että se vastaa päätöksenteossa olevan asunto- ja maapolitikan periaatteiden kohdan 5.6 kirjausta, jossa todetaan seuraavaa:

”Turun kaupunki ei pääsääntöisesti luovuta myymällä maa-alueiden omistusoikeutta Aurajoen rannoilta, Vanhasta kaupungista ja Ruissalosta sekä raitiotiehen perustuvien joukkoliikenteen laatukäytävien välittömiltä vaikutusalueilta. ”

Yhteistyösopimuksen osapuolten kanssa on tämän jälkeen neuvoteltu uudelleen ja neuvottelujen seurauksena sopimuksen kohtaa 8 on muutettu em. päätöksen edellyttämällä tavalla siten, että kaavamuutoksella kaupungin omistukseen muodostuvat korttelialueet luovutetaan vuokraamalla.

Liite 1Yhteistyösopimus 26.5.2020 (tehdyt muutokset tummennettuna)

Kaupunginjohtaja Minna Arve

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää

Lisäksi kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään liitteeseen vähäisiä korjauksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoHartela Länsi-Suomi Oy
aoKiinteistö Navigare Oy
aoKiinteistö Oy Infracity
aoKiinteistö Oy Turun Voimakatu 13 A
aoKiinteistö Oy Turun Voimakatu 13 B
aoKiinteistö Oy Turun Voimakatu 2-4
aoKiinteistöosakeyhtiö Turun Jaanintie 24
aoKiinteistöosakeyhtiö Turun Peronkatu 40
aoLehto Asunnot Oy
aoTScP Kehitys Oy
aoÅlandsbanken Tomtfond Specialplaceringsfond
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Khkeh § 35
Liite 1:Yhteistyösopimus 26.5.2020 (tehdyt muutokset tummennettuna)