Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2825.05.20204

5076-2020 (10 00 02)

Vireillä olevan asemakaavan 3/2017 'Luostarinkatu 5' mukaisen tontin tontinluovutuskilpailu (Luostarinkatu 5)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt asemakaavaluonnoksen "Luostarinkatu 5". Asemakaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi ja alueelle sijoittuvan kerrostalotontin rakennuttajan tai rakentajan valitsemiseksi esitetään järjestettäväksi tontinluovutuskilpailu. Alueen asemakaavoitus etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaniksi valitun suunnittelu- ja toteutusryhmän kesken.

Khkeh § 28

Kaupunkiympäristötoimiala, Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Essi Korpela ja Kaavoitus, Anna-Leena Jokitalo 14.5.2020:

Kaupunkiympäristölautakunta on 20.8.2019 § 324 hyväksynyt II kaupunginosaan asemakaavaluonnoksen 3/2017 ”Luostarinkatu 5”. Kaavaluonnoksessa alue on osoitettu asuinkerrostalojen korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa myös päiväkoti-, palvelu-, liike- ja museotoimintaa. Kaavassa on osoitettu uudisrakennuksen paikka, jonka korkein sallittu rakennusoikeuden määrä on 2100 k-m2 sekä suojeltava rakennus, jossa tällä hetkellä toimii päiväkoti. Päiväkotitoiminta on tarkoitus säilyttää suojellussa rakennuksessa ja uudisrakennukselle on tarkoitus löytää toteuttaja kilpailutuksen kautta, jolloin nykyinen tontti lohkotaan kahdeksi erilliseksi tontiksi.

Kaupunkikehitysjaostolle esitettään, että kilpailualueen rakennuttajan tai rakentajan valitsemiseksi järjestetään tontinluovutuskilpailu kaupunkiympäristötoimialan valmisteleman kilpailuohjelman mukaisesti.

Kilpailualueelle on suunniteltu rakentamista 2100 k-m2. Kaavaluonnoksen mitoituksia tarkennetaan tontinluovutusneuvotteluissa ja jatkosuunnittelussa.

Lähtökohtana on suunnitella kilpailualueen paikkaan sitoutuva, kestävä kokonaisuus maaston, maiseman ja olemassa olevan kaupunkiympäristön ehdoilla. Tavoitteena on arkkitehtonisesti korkeatasoinen asuinrakennus, joka ottaa huomioon ympäröivät rakennukset ja täydentää kaupunkikuvaa onnistuneesti.

Kaupunki varaa uudisrakennukselle muodostettavan noin 1432 m2 suuruisen tontin kilpailun kautta jatkoneuvotteluihin valitulle suunnittelu- ja toteutusryhmälle.

Kilpailuehdotuksia pyydetään tontin suunnittelusta ja toteutuksesta. Suunnittelu- ja toteutusryhmien tulee suunnitella rakennukset ja piha-alue sekä esittää keskeiset arkkitehtoniset ja toiminnalliset ideat visualisointeineen siitä, miten tontti toteutetaan.

Kilpailuehdotusten arvioinnissa suurin painoarvo on seuraavilla asioilla:

Kilpailu on avoin kaikille.

Kilpailuehdotuksien laatu ja hinta arvioidaan kilpailuohjelmassa esitetyn mukaisesti ja molemmat osa-alueet pisteytetään. Kilpailuehdotuksista valitaan pisteytyksen perusteella paras siten, että laadun painoarvo on 55 % ja hinnan painoarvo on 45 %.

Kilpailun voittaja valitaan tehdyn pisteytyksen perusteella. Pisteytyksen laatii arviointiryhmä ja voittajan valinnasta päättää kaupunkikehitysjaosto.

Tavoitteena on kilpailun avulla saada alueelle korkeatasoiset, toteuttamiskelpoiset ja tontille asetettujen tavoitteiden mukaiset suunnitelmat, joiden pohjalta alueen lopullisen asemakaavaehdotuksen laadinta etenee yhteistyönä kaupungin ja kilpailun kautta kumppaniksi valitun suunnittelu- ja toteutusryhmän kesken. Kilpailun voittajan tulee ostaa tai vuokrata tontti yhden vuoden kuluessa siitä, kun alueen asemakaava on kuulutettu voimaan, edellyttäen että alueen kunnallistekniikka on rakennettu siihen tasoon, että tontin toteuttaminen on mahdollista. Tontin muut kauppa- tai vuokraehdot hyväksytään myöhemmin erikseen.

Hallintosäännön 35 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää tontinluovutuskilpailujen järjestämisestä.

Karttalinkki

Liite 1Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 6 § 2 mom.)

Liite 2Kartta M 79 / 1.4.2020

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että II kaupunginosassa vireillä olevan 20.8.2019 päivätyn asemakaavaluonnoksen mukaisella alueella, joka on osoitettu liitteessä 2, järjestetään tontinluovutuskilpailu liitteenä 1 olevan kilpailuohjelman mukaisesti.

Lisäksi jaosto päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Toivari, Miikkola, Sundqvist, Sarlund, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Kattelus ja Maaskola.

Lindforsin tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lundén.

Perustelut:

"Kaava-alue on harvoja paikkoja Vartiovuorenpuiston ympärillä, jota ei ole rakennettu täyteen. Puiston reunaan sijoittuva uudisrakentaminen soveltuu heikosti ympäristöön, estää näkymiä Vartiovuorenpuistoon, heikentää kaupunkikuvaa eikä huomioi alueen kulttuurihistoriallisia arvoja. Luostarinkatu 5 on merkityksellinen osa Vartiovuorenpuiston, Turun Akatemian observatorion ja Luostarinmäen käsityöläiskorttelien muodostamaa valtakunnallisesti merkittävää rakennetun kulttuuriympäristön aluetta. Alueella sijaitsee vuonna 1798 valmistunut rakennus on maakuntakaavassa suojeltu Gadolinin laboratorio, joka on toiminut myöhemmin muun muassa sairaalana ja lastenkotina."

Schauman äänesti tyhjää.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 28
Liite 1:Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 6 § 2 mom.)
Liite 2:Kartta M 79 / 1.4.2020