Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto1314.04.20203

14118-2019 (10 03 02)

Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaavan rakennuksen tarveselvitys

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että se hyväksyy Wäinö Aaltosen koulun tarveselvityksen ja hankkeessa siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen.

Khkeh § 13

Toimitilapäällikkö Minna Juselius 21.2.2020:

Wäinö Aaltosen koulun pihalla sijaitsee ns. Ylikylän rakennus, jossa on toiminut Wäinö Aaltosen koulu, esiopetus sekä Hirvensalon kirjasto. Sivistystoimiala luopui Wäinö Aaltosen kouluun kuuluvan Ylikylän rakennuksen käytöstä sisäilmasyistä maaliskuussa 2017 ja kirjasto muutti Syvälahden monitoimitaloon 2018. Tämän jälkeen Ylikylän rakennus on jäänyt tyhjäksi. Tilapalvelukeskus on tehtyjen kuntoarvioiden ja sisäilmaselvitysten pohjalta arvioinut, että ko. rakennusta ei ole enää tarkoituksenmukaista korjata.

Koulutoiminta on siirretty Wäinö Aaltosen koulun muihin tiloihin sekä pihaan sijoitettuihin väliaikaisiin parakkirakennuksiin. Myös esikoulutoiminta, kouluterveydenhuolto sekä oppilashuolto toimivat väliaikaisissa parakkirakennuksissa. Parakkirakennukset eivät voi olla pysyvä ratkaisu, vaan kaikkien näiden toimintojen tilatarve tulisi ratkaista pysyvällä tavalla.

Syksyllä hyväksytyssä varhaiskasvatusverkkoselvityksessä on esitetty, että tarkastelukaudella 2019-2022 käynnistetään tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessi Wäinö Aaltosen koulun parakkien korvaavasta rakennuksesta. Tilapalvelukeskus on yhdessä käyttäjien ja kaavoituksen edustajien kanssa laatinut tarveselvityksen.

Tarveselvitys esittää Ylikylän rakennuksen purkamista ja korvaamista uudisrakennuksella. Hankkeen hyötyala on noin 1400 m2 (bruttoala noin 1670 m2) ja alustava kustannusarvio noin 4,85 M€ (rakentamisen osuus n. 4,8 M€ + purkaminen n. 50 t€). Tiloihin sijoittuisi 6 opetustilaa koulun käyttöön, 4 esiopetusryhmän tilat, aamu- ja iltapäivätoiminnan kotipesät, opiskeluhuollon tilat sekä avoimen varhaiskasvatuksen tilat.

Opiskeluhuollon tarpeisiin on kirjattu kaksi vastaanottotilaa, yksi kouluterveydenhuollolle ja yksi oppilashuollolle, sekä odotus- ja lepotila. Tämän lisäksi rakennukseen on ajateltu yksi yhteiskäyttötila, jota toimialojen vierailevat toimijat sekä asiantuntijat voivat käyttää tarpeen mukaan.

Wäinö Aaltosen koulun aamu- ja iltapäivätoiminta 1.lk:n oppilaille toimii nykytilanteessa liikuntahallin yläparvella, missä on 60 lasta.  Tilat eivät sovellu laadukkaan ja monipuolisen aamu- ja iltapäivätoiminnan toteuttamiseen. Tämän lisäksi Hirvensalon seurakunnan tiloissa on sijainnut iltapäivätoiminta 2.lk:n oppilaille, missä on 30 lasta. Seurakunnan tilat jouduttiin sulkemaan vuodenvaihteessa 2020 ja tällä hetkellä sen korvaavat väliaikaistilat ovat Pitkäpellonkadunkadulla. Tahtotilana on saada sijoitettua kaikki iltapäivätoiminnan ryhmät koulun tiloihin ja saada nykyinen koulussa sijaitseva ryhmä pois liikuntasalin parvelta.

Kaupunginvaltuuston varhaiskasvatusverkkoselvityksen pohjalta tekemän päätöksen mukaan Hirvensalossa sijaitsevan Lautturinkadun päiväkodin tiloista luovutaan 2019-2022 välisenä aikana. Lautturinkadun hoitopaikat saadaan korvattua muissa päiväkodeissa, mutta avoimen varhaiskasvatuksen korvaava tila täytyy vielä ratkaista. Tämä tila voidaan toteuttaa Ylikylän korvaavaan rakennukseen ja sisältyy myös tarveselvityksen tilaohjelmaan.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 12.2.2020 luopua Lautturinkatu 3:n (tontti 7) tiloista 1.8.2020. Käytännössä tämä tarkoittaa, että päivähoidossa olevat lapset ohjataan alueen muihin päiväkoteihin elokuussa 2020. Toinen rakennus (Lautturinkatu 5) jää vielä avoimen varhaiskasvatuksen käyttöön siihen saakka, että Wäinö Aaltosen koulun tilapäiset ratkaisut korvaava tilahanke valmistuu.

Tavoitteena tarveselvityksen mukaan olisi toteuttaa uudet tilat niin pian kuin mahdollista, jotta parakeista voitaisiin luopua mahdollisimman pian.

Vuokravaikutus sivistystoimialalle on noin 400.000 €/v (24,91 €/ m²/ kk)

Vuokravaikutus hyvinvointitoimialalle on noin 18.000 €/v (24,91 €/ m²/ kk)

Saadut lausunnot

Tilapalvelukeskus on pyytänyt lausuntoa Wäinö Aaltosen koulun uudisosan tilatarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta sekä kaupunkiympäristölautakunnalta.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asian kokouksessaan 11.12.2019 § 148. Se päätti hyväksyä tarveselvityksen ja sitoutua osaltaan hankesuunnitelman laatimiseen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli asian kokouksessaan 8.1.2020 § 16 ja päätti hyväksyä tarveselvityksen.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli asiaa kokouksissaan 14.1.2020 § 5 ja 28.1.2020 § 15. Se hyväksyi tarveselvityksen osaltaan 28.1. kokouksessa.

Kun kaupunkikehitysjaosto on hyväksynyt liitteenä 1 olevan tarveselvityksen, hankkeessa siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen.

Liite 1 Tarveselvitys

EhdotusKaupunginjohtaja Minna Arve:

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyy liitteenä 1 esitetyn tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Khkeh § 13
Liite 1:Tarveselvitys