Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto1514.04.20205

4236-2020 (10 00 02)

Yhtiömuotoiseen asuntorakentamiseen luovutettavat tontit keväällä 2020

Tiivistelmä:

Yhtiömuotoiseen asuntorakentamiseen tarkoitettuja tontteja laitetaan tarjottavaksi yleisesti ajalle 15.4.2020-20.5.2020. Luovutuksista tehdään erilliset päätökset.

Khkeh § 15

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 1.4.2020: 

Turun kaupungin maapoliittisten periaatteiden mukaisesti kaupunki luovuttaa yhtiömuotoiseen asuntotuotantoon (AK/AR/AP) tarkoitetut rakentamattomat asuntotontit pääsääntöisesti tarjousmenettelyn perusteella. Turun kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää tontinluovutuskilpailujen järjestämisestä.

Liitteen 1 mukaiset 4 asuinkerrostalotonttia esitetään laitettavan tarjottavaksi yleisesti ajalla ke 15.4.2020 – ke 20.5.2020. Tontit luovutetaan vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon tarjouskilpailun perusteella liitteenä 1 olevan tarjouspyynnön mukaisin ehdoin.

Tarjouskilpailun kohteena olevat tontit sijaitsevat Pääskyvuorenrinteen asemakaava-alueella noin 4 kilometrin päässä kauppatorilta. Tontit ovat 17.6.2017 voimaan tulleen asemakaavan 30/2009 mukaista asuinkerrostalojen korttelialuetta (AK-1).

Asuntopolitiikan linjausten mukaisesti kaupunki pyrkii asuntotuotantotavoitteissa siihen, että Ara- ja korkotukikohteita toteutuu 20 % ja asumisoikeuskohteita 5 % asuntotuotannosta. Kaupunki on luovuttanut Pääskyvuorenrinteen asemakaava-alueelta kaupungin konserniyhtiöille, VASO:lle ja TVT:lle, valtion tukemaan asuntotuotantoon yhteensä 9000 k-m2 asuinrakennusoikeutta, joka vastaa noin 20 % koko asemakaava-alueen asuinrakennusoikeudesta. Muut kaava-alueelta luovutetut tontit on luovutettu vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon.

Ottaen huomioon edellä esitetty, nyt tarjouskilpailun kohteena olevat tontit esitetään luovutettavaksi vapaarahoitteiseen asuntotuotantoon. Lisäksi kaupungille jää alueelta vielä yksi tontti myöhemmin luovutettavaksi. Kyseiselle tontille on mahdollista toteuttaa asuntorakentamisen lisäksi päiväkoti ja sen luovuttaminen ratkaistaan, kun alueen tarpeet päiväkodin ja asuntotuotannon osalta ovat toteutuksen edetessä selkiytyneet.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjoaja sitoutuu siihen, että tonteille toteutettavissa rakennuksissa perheasuntojen osuuden tulee tonttikohtaisesti olla vähintään 20% asuntotuotannosta. Perheasunnoiksi katsotaan vähintään kahden makuuhuoneen asunto.

Tarjoajan tulee sitoutua asemakaavan mukaiseen toteutukseen sekä liitteenä olevan tarjouspyynnön mukaisiin ehtoihin. Tarjouskilpailun ratkaisuperusteena on tontista tarjottu korkein hinta, joka on oltava vähintään 250 €/k-m2.

Tarjous voi kohdistua useaan tonttiin, mutta samalle taholle voidaan luovuttaa vain yksi tontti.

Tarjouksesta tulee käydä ilmi:

- ostetaanko vai vuokrataanko tontti

- tontin ostajan/vuokraajan tiedot

- mihin tonttiin/tontteihin se kohdistuu

- tonttien mieluisuusjärjestys, jos tarjous kohdistuu useampaan kuin yhteen tonttiin

- kohteelle suunniteltu asumisen konsepti; Millaisia asuntoja tonteille toteutetaan ja hallintamuoto

- tarjoajaa sitova rakentamisaikataulu

- tontista tarjottava hinta (€/k-m)

Kauppakirjassa tai vuokrasopimuksessa asetetaan tarjoajan esittämään rakentamisaikatauluun sidottu rakentamisvelvoite. Kauppakirjaan tai vuokrasopimukseen otetaan lisäksi ehdot, joiden mukaisesti muun kuin vapaarahoitteisen asuntotuotannon toteuttaminen tontille on kielletty ilman kaupungin suostumusta ja edellytys, että perheasuntojen osuuden tulee tonttikohtaisesti olla vähintään 20% asuntotuotannosta. Muutoin tonteista laadittavat kauppakirjat tai maanvuokrasopimukset tehdään kaupungin normaalien kauppakirja- tai vuokrasopimusehtojen mukaisesti tarvittaessa täydennettynä tonttikohtaisilla ehdoilla.

Näiden tonttien lisäksi kaupungilla on ns. jatkuvasti tarjottavissa tonteissa yhtiömuotoisia asuntotontteja 5 kpl Yli-Maariassa, 3 kpl Moisiossa ja 1 kpl Kärsämäessä.

Liite 1Tarjouspyyntö kevät 2020

Karttalinkki

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut


Liitteet:

Khkeh § 15
Liite 1:Tarjouspyyntö kevät 2020