Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto9417.12.20194

14561-2019 (10 00 01)

Kaarinan kaupungin Ala-Lemun Niemen asemakaavan (A3931) edellyttämä maankäyttösopimus ja luovutuskirja, Ala-Lemu (Kaarina)

Tiivistelmä:

Kaarinan ja Turun kaupunkien välille tehdään maankäyttösopimus ja kiinteistöjärjestelyihin liittyvä luovutuskirja, joilla Turku maanomistajana korvaa Ala-Lemun Niemen asemakaavan toteuttamisesta koituvat yhdyskuntarakentamiskustannukset. os. Ala-Lemu, Kaarina (Ala-Lemun Niemen asemakaava, A3931).

Khkeh § 94

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, tontti-insinööri Reino And 4.12.2019:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyi 9.12.2015 § 620 Kaarinan Lemunniemeä koskevan kaavoituksen käynnistämissopimuksen Kaarinan kaupungin kanssa. Turun kaupunki omistaa Ala-Lemun alueelta yhteensä noin 26,7 ha:n alueen, joka muodostuu kahdesta eri tilasta, Lund 202-426-1-35 (8,5 ha) ja Alalemo 202-402-1-47 (18,2 ha). Käynnistämissopimuksen tarkoituksena oli maankäyttö- ja rakennuslain mukaisin toimenpitein laatia sopimusalueelle asemakaava, joka toisi alueelle pientalorakentamista. Kaarinan kaupunki on nyt laatinut alueelle asemakaavan, jonka lähtökohtana on ollut voimassa oleva osayleiskaava.

Ko. sopimusalue on aiemmin ollut rakentamatonta ja pääosin peltoviljelykäytössä. Alueen keskellä on kallioinen metsäselänne, joka asemakaavassa jää edelleenkin virkistysalueeksi. Alue rajautuu etelän ja lännen suunnassa asuttuun ympäristöön, idässä Ala-Lemun kartanoalueeseen sekä pohjoisessa yksityisomistuksessa olevaan tehdaskiinteistöön, joka kuuluu myös ko. asemakaava-alueeseen. Asemakaavassa Lemuntien varrelle sijoittuu yhtiömuotoista rakentamista. Pientalorakentaminen painottuu Lemunniementien varteen, joka tulee toimimaan myös alueen kokoojakatuna. Pienempiä uusia tonttikatuja alueelle rakentuu 5 kpl (Wiperintie, Viirikkökatu, Komppaniakatu, Lemuseläntie ja Laivukatu). Asemakaavaratkaisussa Turun kaupungille on tulossa omakotitontteja 43 kpl. (AO) ja yhtiömuotoisia tontteja (AP) 12 kpl. Keskimääräinen AO-tontin koko on n. 1000 m2. Rakennustehokkuus (e) asemakaavassa on 0,25-0,30.

Sopimusalueen kunnallistekniikka vesihuoltoa lukuun ottamatta toteutetaan Kaarinan kaupungin toimesta kahden vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaiseksi tulosta. Alueen vesihuolto on osittain jo toteutettu vesiosuuskunnan toimesta. Alustavan arvion mukaan tontit tulevat Turun kaupungin luovutukseen vuonna 2022-2023. AO-tonttien neliöhinnaksi on tuloarviossa laskettu 55 euroa.

Kaarinan kaupunki on nyt laatinut kaupunkien välille liitteenä 1-2 olevat sopimukset.

Alueelle rakentuvien uusien katualueiden laatuvaatimuksena on kestopäällystys ja katuvalaistus. Aluetta suoraan palvelevien yleisten alueiden rakentamiskustannukset ovat Kaarinan kaupungin laatimaan laskelmaan perustuen 1.515.000 euroa. Turku vastaa em. kokonaisuudessaan kustannuksista.

Korvauksesta 590.000 euroa maksetaan rahakorvauksena ja loppuosan korvauksena Turku luovuttaa Kaarinalle liitekartoilla osoitetut alueet (yhteensä noin 23,5 ha), joiden arvo on yhteensä 925.000 euroa. Maksettavan välirahan määrä tarkistetaan maksun yhteydessä maksuajankohdan maanrakennusindeksillä (kunnallistekniset järjestelmät), jota verrataan kustannusten las-kenta-ajankohdan 9/2019 maanrakennuskustannusindeksiin (kunnallistekniset järjestelmät) 139,4 pistettä (2005=100). Lopullinen rahakorvauksen suurus vahvistuu, kun maksu toimeenpannaan kahden kuukauden kuluessa kaavan vahvistumisesta. Indeksitarkistus koskee ainoastaan suoran rahakorvauksen osuutta.

Luovutettavat alueet sijaitsevat Auranlaakson, Ravattulan ja Kuusiston alueilla, joiden omistaminen Turun kaupungin maankäytön kehittämisen kannalta ei ole välttämätöntä. Lisäksi Turku luovuttaa osana maankäyttösopimusta korvauksetta liitekartoilla osoitetut ko. asemakaava-alueella sijaitsevat yleiset alueet (yhteensä noin 15,5 ha) Kaarinan maankäyttösopimuskäytännön mukaisesti.

Vesi- ja viemärijohtojen osalta tontit tulevat liittymään Lemon-vesiosuukunnan johtolinjoihin. Johtoihin liittymisestä ja mahdollisista liittymismaksuista Turun kaupunki sopii erikseen Lemon-vesiosuuskunnan kanssa.

Maankäyttösopimus tulee voimaan välittömästi sopimuksen allekirjoittamisella ja päättyy, kun sopimuksen mukaiset velvollisuudet on täytetty. Mikäli asemakaava ei tule voimaan, purkaantuu maankäyttösopimus ja mahdolliset maankäyttösopimuksen purkamisesta johtuvat korvaukset tulee maksettavaksi puo-lin ja toisin maankäyttösopimuksessa kirjatun ehdon mukaisesti. Luovutuskirja allekirjoitetaan ennen asemakaavan vahvistumista. Mikäli asemakaava ei tule voimaan, purkaantuvat kaikki kiinteistöihin kohdistuvat luovutukset luovutuskirjassa kirjatun ehdon mukaisesti.

Linkki kaava-aineistoon:

https://www.kaarina.fi/kaavat_ja_kiinteistot/kaavoitus/vireilla_olevat_kaavat/A3931_Ala-Lemun_niemi/fi_FI/A3931_Ala_Lemun_niemi/

Liite 1Maankäyttösopimus

Liite 2Luovutuskirja

Kaupunginjohtaja Minna Arve

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Turun kaupunki hyväksyy liitteiden 1 ja 2 mukaisesti Ala-Lemun niemen asemakaavaan liittyvän maakäyttösopimuksen ja luovutuskirjan.

Lisäksi kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään liitteisiin vähäisiä korjauksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKaarinan kaupunki
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 94
Liite 1:Maankäyttösopimus
Liite 2:Luovutuskirja