Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto8925.11.20194

10477-2019 (10 03 01, 10 03 02)

Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tilatarveselvitys

Tiivistelmä: -

Khkeh § 89

Toimitilapäällikkö Nora Hildén ja tilacontroller Johanna Aarnio 20.11.2019:

Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikön) tarveselvitys on laadittu yhteistyössä sivistystoimialan, kaupunkiympäristötoimialan (kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus), hyvinvointitoimialan sekä tilapalvelukeskuksen kanssa. Tarveselvitys on valmistunut 29.9.2019.

Osoitteessa Talinkorventie 16 sijaitsee Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö sekä Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikkö. Päiväkotirakennus ja koulun vanhempi rakennus ovat teknisen käyttöikänsä päässä ja vaativat osaltaan täydellisen peruskorjauksen tai korvaavan uudisrakennuksen. Tarveselvitysvaiheen aikana on tunnistettu, ettei peruskorjaus ole tarkoituksenmukainen. Tarveselvitys on tehty olettamuksesta, että päiväkotirakennus ja koulun vanhempi rakennus korvataan yhdellä uudisrakennuksella. Samalla nämä mainitut rakennukset puretaan.

Nykyinen tontti sijaitsee hyvällä, keskeisellä paikalla ja on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Koska tontti mahdollistaa jatkossakin päiväkodin ja koulun sijoittumisen, ei muita sijoitusvaihtoehtoja ole tarveselvitysvaiheen aikana tutkittu. Tällöin vältytään myös mm. liikuntasalin rakentamiselta, sillä Suikkilan kouluyksikön uudempi rakennus, jossa on mm. liikuntasali ja taideaineiden opetustilat, jää edelleen käyttöön. Siihen kuitenkin tehdään tarvittavat tekniset korjaukset sekä vähäiset muutostyöt esim. henkilönostin kerrosten välille.

Koska Suikkilan kouluyksikkö kuuluu hallinnollisesti Teräsrautelan kouluun, on tarveselvityksessä käsitelty myös Teräsrautelan kouluyksikköä koskevia toiminnallisia muutoksia.

Osoitteessa Kustavintie 4 sijaitsevassa Suikkilan liikekeskuksessa on hyvinvointitoimialan hammashoitola, neuvola sekä kotihoidon työtoimitila. Liikekeskuksen tilojen osalta selvitetään kiinteistökehittämistä. Koska liikekeskus sijaitsee suhteellisen lähellä Talinkorventietä, ovat neuvolapalvelut ja kotihoito osana Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Suikkilan kouluyksikön hanketta.

Suunterveydenhuollon osalta tehdyssä verkkoselvityksessä (kh 2.5.2016 § 183) on linjattu, että alle kolme hoitoyksikköä käsittävät hammashoitolat ovat tarkoitus keskittää. Koska Suikkilan hammashoitola on pieni (2 hoitoyksikköä), tullaan se tehdyn selvityksen mukaisesti tulevaisuudessa keskittämään osaksi suurempaa keskittymää. Näin ollen hammashoitola on rajattu tämän tarveselvityksen ulkopuolelle.

Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö

Suikkilan alueella on lasten määrä kasvanut ja kasvaa edelleen, minkä vuoksi Suikkilanseudun päivähoitoyksikön nykyinen paikkamäärä (138 paikkaa) ei riitä kattamaan kysyntää. Uudisrakennuksen myötä saadaan päivähoitoyksikön paikkamäärää kasvatettua. Tehdyn varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys 2019–2022 mukaan hoitopaikkamäärän lisäys alueella on perusteltua alueen väestökehityksen näkökulmasta.

Päiväkotia on tarkoitus laajentaa siten, että rakenteellisia hoitopaikkoja tulee lisää 86, yhteensä 224 paikkaa. Lisäys koostuu kahdesta uudesta ryhmästä, yhdestä ulkoryhmästä sekä esiopetusryhmien koon kasvattamisesta 14:sta paikasta 21:een (7x21; 1x14, 3x21). Paikkamäärän lisäyksen vuoksi henkilökunnan määrä kasvaa nykyisestä 24:stä 32:een eli yhteensä 8 uutta vakanssia.

Teräsrautelan koulu (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö)

Sekä Teräsrautelan (Korkkisvuorenkatu 14) että Suikkilan kouluyksikössä molemmissa on tällä hetkellä vuosiluokat 1.–6. yksisarjaisena. Oppilaita on yhteensä n. 300. Lisäksi Teräsrautelassa on kaksi esiopetusryhmää ja Suikkilassa yksi, yhteensä 42 paikkaa. Opettajia molemmissa yksiköissä on yhteensä 24, joista osa on molemmissa yksiköissä.

Hankkeen myötä perusopetuksen oppilaaksiottoalue ei muutu, mutta yksiköiden luokkajaot muuttuvat siten, että vuosiluokat 1–3 ovat Suikkilan yksikössä ja 4–6 Teräsrautelassa. Samalla koulu muutetaan kolmisarjaiseksi (kolme rinnakkaisluokkaa). Muutoksen myötä saadaan mm. resurssit käyttöön paremmin, kun oppilaita voidaan ryhmitellä entistä paremmin koulupäivän aikana tarpeen mukaan.

Oppilaita muutoksen myötä tulisi arviolta olemaan kaiken kaikkiaan molemmissa yksiköissä yhteensä noin 450–490, molemmissa yksiköissä n. 245 oppilasta. Oppilasmäärän lisäys nykyiseen olisi kaikkineen noin 145. Henkilökunnan määrä on arvioitu kasvavan kuudella luokanopettajalla, yhdellä kieltenopettajalla, yhdellä erityisopettajalla, yhdellä apulaisrehtorilla sekä kahdella koulunkäynninohjaajalla.

Teräsrautelan yksikön rakennus mahdollistaa edellä esitetyn muutoksen sellaisenaan, koska sieltä vapautuu tilaa esiopetukselta.

Hyvinvointitoimiala

Kustavintien neuvolan alueella on noin 150 lasta odottavaa perhettä ja 1 200 lasta. Kustavintien neuvolassa toimii tällä hetkellä 4 terveydenhoitajaa ja 1 lääkäri. Jatkossa uudessa yksikössä tullaan toteuttamaan perhekeskusideologiaa, ja se tulee toimimaan perhekeskuksen satelliittiyksikkönä. Uudessa neuvolayksikössä toimii jatkossa viisi terveydenhoitajaa ja yksi lääkäri. Yksi terveydenhoitajan vakanssi siirtyy Brahen neuvolasta, joten henkilöstölisäystä ei tule.

Kotihoidon piirissä alueella on tällä hetkellä n. 120 asukasta ja henkilöstöä n. 30. Alueella rakennetaan runsaasti (myös senioriasutusta) ja kotihoitoavun tarve lisääntyy ikääntyvien määrän kasvaessa ja asuessa kotona pidempään. Toimitilan tulee jatkossakin sijaita keskeisellä paikalla alueella kotihoidon henkilöstön liikkumisen näkökulmasta.

Kustannukset

Talinkorventie 16:en tulevan uudisrakennuksen arvioitu bruttoala on n. 3 850 m2. Uudisrakennusten kustannusennuste on 12 320 000–14 250 000 €. Päiväkoti- ja koulurakennuksen purkujen osalta kustannusennuste on yhteensä n. 350 000 €. Mahdollisten haitta-aineiden purkutyöt saattavat osaltaan nostaa purkukustannuksia. Liikuntasalirakennukseen tehtävät ylläpidollisten töiden kustannusennuste on 700 000–900 000 €. Samalla tehdään vähäisiä muutostöitä mm. kerrosten välinen henkilönostin. Ulkorakennuksen kustannusennuste on 100 000 €.

Edellä esitetyt kustannukset yhteensä ovat noin 13 470 000–15 600 000 €. Tästä aiheutuva vuokravaikutus on laskettu sisäisen vuokrajärjestelmän mukaisesti. Taulukossa on esitetty toimialoittain nykyinen ja uusi neliö- ja vuokramäärä yhteenlaskettuna. Uusi vuokra on laskettu enimmäiskustannusennusteesta. Hyvinvointitoimialan osalta neliö- ja vuokramäärissä ei ole mukana hammashoitolan osuutta, koska se on rajattu tarveselvityksen ulkopuolelle.

Vuokrassa oleva hoitovuokra sisältää kohteen lämmityksen, käytön ja huollon, ulkoalueiden hoidon ja jätehuollon. Hoitovuokran taso on arvioitu verrokkikohteiden kautta. Lopullinen perittävä hoitovuokra määräytyy kohteen käyttöönottovaiheessa solmittaviin palvelusopimuksiin perustuen. Sisäisen vuokran lisäksi toimialan maksettavaksi tulevat kustannukset sähköstä, vedestä ja jätevedestä.

Kaikki edellä mainitut neliöt, kustannukset ja vuokrat tarkentuvat hankesuunnittelun myötä.

Hankkeen myötä varhaiskasvatuksen osalta henkilöstökulut lisääntyvät n. 386 000 €/vuosi. Perusopetuksen osalta henkilöstökulut nousevat n. 542 000 €/vuosi. Hyvinvointitoimialan osalta ei tule henkilöstömuutoksia.

Kalustekustannukset arvioidaan hankesuunnitteluvaiheessa.

Hyvinvointitoimiala luopuu kokonaisuudessaan Suikkilan liikekeskuksen tiloista hankkeen myötä.

Sekä Suikkilanseudun päivähoitoyksikön, että Suikkilan kouluyksikön tulee sijoittua rakentamisen ajaksi väistötiloihin. Väistötilan tulee sijaita hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tarkemmin väistötila tulee ratkaista hankesuunnitteluvaiheessa. Suikkilan liikekeskuksessa sijaitsevat toiminnot eivät tarvitse väistötiloja.

Pyydetyt lausunnot

Tilapalvelukeskus pyysi kasvatus- ja opetuslautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta sekä kaupunkiympäristölautakunnalta lausunnon Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tarveselvityksestä.

Kasvatus- ja opetuslautakunta (30.10.2019 § 130) päätti osaltaan hyväksyä tarveselvityksen.

Sivistystoimialan toimialajohtajan laatima esitys kasvatus- ja opetuslautakunnalle:  

Sosiaali- ja terveyslautakunta (6.11.2019 § 376) päätti osaltaan hyväksyä tarveselvityksen.

Hyvinvointitoimialan palvelualueet ovat laatineet sosiaali- ja terveyslautakunnalle näkemyksenä koskien neuvolaa ja kotihoitoa: ” Kustavintien neuvolalle tarvitaan korvaavat tilat. Neuvolaverkon suunnitelmassa Kustavintien neuvolan tilat kaavailtiin keskusta-alueelle perustettavaan useamman neuvolan yhdistävään perhekeskukseen. Ajallisesti tällä suunnitelmalla ei pystytä vastaamaan Kustavintien neuvolan tämänhetkiseen tarpeeseen. Myös perhekeskuskonsepti kehittyy edelleen. Talinkorventielle rakentuva kokonaisuus palvelee alueellisesti hyvin lasten ja perheiden tarpeita ja mahdollistaa neuvolan ja kouluterveydenhuollon ympärille rakentuvan perhekeskusmaisen toiminnan.

Talinkorventien 16 on sijainniltaan sopiva kotihoidon työtoimitilan korvaavaksi tilaksi.”

Kaupunkiympäristölautakunta (19.11.2019 § 443) päätti osaltaan hyväksyä Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun tarveselvityksen ja päätti antaa alla esitetyn lausunnon:

”Suikkilan alue rakentuu pääosin parhaillaan Länsikeskuksen eteläpuolelle sijoittuvan Suikkilan kartano -nimisen asemakaavan turvin. Asuinrakentaminen alueella on kokonaisuudessaan melko maltillista. Alueelle odotetaan rakentuvan vuoden 2025 mennessä uusia asuntoja noin 400 asukkaalle.

Länsikeskuksen alueen alustavat suunnitelmat mahdollistavat n. 4000 asukkaan sijoittumisen toteutettavan kouluhankkeen välittömään läheisyyteen. Alueen uudistamistoimet käynnistynevät 2020-luvun loppupuolella.

Kaavoitus näkee, että Länsikeskuksen kehittyminen pidemmällä tulevaisuudessa tiivistyvänä asumisten ja liiketoiminnan alueena lisää edelleen alueen käyttäjämääriä, joka osaltaan tukee valittua tilaratkaisua.

Nykyisistä rakennuksista on teetetty kuntoarvio, joiden mukaan vanhempi purettavaksi esitetty 1970-luvulla valmistunut rakennus on kuntoluokaltaan välttävässä kunnossa. Kyseisen aikakauden rakennuksena sen korjaaminen on haastavaa mm. talotekniikan mahduttamisen osalta eikä rakennus oppimisympäristönä tue nykyisellään uutta opetussuunnitelmaa. Uusi nykyaikainen rakennus, jossa on tilat sekä laajenevalle oppilasmäärälle että päivähoidolle, tarjoaa mahdollisuudet resurssien tehokkaaseen käyttöön sekä tilojen että henkilökunnan osalta.

Tilapalvelukeskus on tilannut Toimitilojen rakennuttamiselta hankesuunnitelman laatimisen tästä kohteesta. Hankesuunnitelmaa ryhdytään työstämään heti tarveselvityksen hyväksynnän jälkeen.”

Liite 1Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö ja Teräsrautelan koulu, tarveselvitys

Oheismateriaali 1Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto

Oheismateriaali 2Sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunto

Oheismateriaali 3Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen Suikkilanseudun päivähoitoyksikön ja Teräsrautelan koulun (Teräsrautelan ja Suikkilan yksikkö) tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Khkeh § 89
Liite 1:Suikkilanseudun päivähoitoyksikkö ja Teräsrautelan koulu, tarveselvitys