Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto8011.11.20197
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto8825.11.20193

11909-2019 (02 05 00, 08 01 00)

Lausunto Fölin kausikorttien ja kertalippujen hinnankorotuksista

Tiivistelmä:

Kaupunkikehitysjaosto antaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteelle lausunnon Fölin kausikorttien ja kertalippujen hinnankorotuksesta.

Khkeh § 80

Konsernihallinto, va. talousjohtaja Valtteri Mikkola 1.11.2019:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne on pyytänyt lausuntoa Fölin kausikorttien ja kertalippujen hinnankorotuksesta.

Föli-kuntien välisessä yhteistoimintasopimuksessa on sovittu (luku 7 Neuvottelu- ja lausuntomenettelyt), että kultakin kunnalta pyydetään lausunnot mm. silloin, kun kyseessä ovat joukkoliikenteen kustannuksiin vaikuttavat merkittävät järjestelyt sekä lipputuotteiden myöntämisehdot ja niiden hinnat.

Hallintosäännön 35 §:n 12) -kohdan mukaan kaupunkikehitysjaosto päättää kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle annettavista lausunnoista, jotka koskevat kaupungin sisäisen joukkoliikenteen järjestämistä.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on päättänyt talousarvioesityksestään 18.9.2019 § 114. Lautakunta päätti esittää, että talousarvioon sisällytetään kausikorttien maltillinen hinnankorotus vuoden 2020 alussa. Lisäksi se päätti varata mahdollisuuden korottaa aikuisten kertalippujen hintaa kesällä 2020, jos matkamäärä- ja tulotavoitteet eivät toteudu kevään aikana. 

Föli perustettiin 1.7.2014, eikä Fölin aikana ole kertaakaan tehty hinnankorotuksia. Maltilliset hinnankorotukset voivat olla perusteltuja, vaikka ne ovatkin ristiriidassa kaupunkiseudun kestävää liikkumista koskevien tavoitteiden ja matkamäärän kasvattamisen kanssa. Elinkustannusindeksi on noussut noin 3,7 % vuoden 2014 alusta (viimeinen hinnankorotus, tehty Turun joukkoliikenteen aikana ennen Föliä).

Lautakunta on arvioinut, että kausikorttihintoja korotetaan vuoden 2020 alussa ja aikuisten kertalippuhintoja tarvittaessa kesällä 2020. Lautakunta ei ole esittänyt lasten kertalippuihin korotusta. Turun kaupunkiseudun joukkoliikenteen lausuntopyynnössä pyritään varautumaan mahdollisiin muutoksiin korotustarpeessa ja siksi kysytään mielipidettä myös lasten kertalipun korotuksesta.

Lausunnossa on pyydetty vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  1. Onko kausikorttien maltillinen hinnankorotus kuntanne mielestä hyväksyttävissä?
  2. Onko aikuisten kertalippujen hinnankorotus kuntanne mielestä hyväksyttävissä?
  3. Onko lasten kertalippujen hinnankorotus kuntanne mielestä hyväksyttävissä? (Lautakunta on arvioinut, että lasten kertalippujen hintaa ei korotettaisi toistaiseksi, ja tämä kysymys kysytään varmuuden vuoksi jatkoa varten.)

Talousarvion julkistuksen yhteydessä Turun valtuustoseminaarissa 14.10.2019 julkistettiin myös Turun kaupungin sopeuttamisohjelma, johon on syksyn kuluessa haettu kaikilta toimialoilta toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi kolmen vuoden kuluessa vuosina 2020–2023.

Turun talouden sopeuttamisohjelmaan on kirjattu kaikkiaan 95 toimenpidettä, joilla tavoitellaan toimintakatetta vahvistavaa vaikutusta yhteensä 59 miljoonaa euroa. Toimenpiteet koskevat kaikkia toimialoja ja työntekijöitä.

Yhtenä toimenpiteenä sopeuttamisohjelmassa on joukkoliikenteen lippuhintojen tarkistukset vuonna 2020 vastaamaan joukkoliikenteen kustannusindeksin nousua. Viimeinen hinnankorotus on tehty Turun joukkoliikenteen aikana ennen Föliä 1.1.2014, vaikka linja-autoliikenteen kokonaiskustannusindeksi on kasvanut vuodesta 2014 heinäkuuhun 2019 2,4 %. Matkamäärän ja sen myötä tulotavoitteen jäädessä tavoitteesta jää vaihtoehdoiksi menojen karsiminen esimerkiksi palvelutasoa laskemalla taikka tulojen lisääminen hinnankorotuksilla. Ilman sopeuttavia toimenpiteitä kaupungin alijäämää kasvaa ja sopeutus jää muiden toimintojen katettavaksi.

Kertalippujen hinnankorotus toteutetaan 1.7.2020 alkaen. Kertalippujen hinnankorotuksen toimintakatetta vahvistava vaikutus on Turun osalta laskettu olevan 0,7 milj. euroa vuositasolla. Aikuisten kertalippujen hinnankorotus on arvioitu vaikuttavan toimintakatetta vahvistavaksi noin 0,6 milj. euroa ja lasten (7-14 v.) kertalippujen osalta noin 0,1 milj. euroa vuositasolla. Kertalippujen hinnankorotuksen on Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta arvioinut olevan kohtuullinen toimenpide siinä mielessä, että lähes jokainen asiakas pystyy välttämään sen siirtymällä käyttämään arvokorttia. Arvokortteihin ei esitetä hinnankorotuksia, vaan pyritään juurikin lisäämään satunnaisten asiakkaiden kiinnostusta arvokorttimatkoihin.

Lausuntopyynnössä kausikorttien maltillisen hinnankorotuksen arvioidaan tuovan lisätuloja noin 0,4 milj. euroa Turulle.

Esitetyt hinnankorotusmallit ovat kaikki Turun kaupungin talouden ja rahoituksen näkökulmasta hyväksyttävissä ja suositeltavia. Kuntatalouden tilanne edellyttää viipymättä talouteen positiivisesti vaikuttavia toimenpiteitä.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusTurun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää antaa Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle Maaskolan Katteluksen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Khkeh § 88

Pöydältä 11.11.2019 § 80

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Toivari, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Sarlund, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Kattelus ja Maaskola.

Lundénin tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lindfors:

"Turun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää lausua Turun joukkoliikennelautakunnalle, että lippujen hintoja ei koroteta.

Perustelut:

Hintojen nousu ei palvele Turun kaupungin hiilineutraaliustavoitetta tai edistä joukkoliikenteen käyttämistä."

Jakelu

lausKaupunkiympäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne