Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto10926.11.20183

12513-2015 (613, 627)

"Kristiinankatu 2 - Suomen Pankki" asemakaavanmuutosehdotuksen 13/2016 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Kristiinankatu 2)

Tiivistelmä:

VII kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutosta, jossa osoitetaan tontille VII-2-1001 uudisrakennuksen rakennusala asuin-, liike- ja toimistorakennukselle ja suojelumerkintä sr-1 ns. Suomen Pankin rakennukselle. Kaupungin ja tontin VII-2-1001 omistajan välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla tontinomistaja Kansallis Oy osallistuu asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Khkeh § 109

Maankäytönsuunnittelija, Juha Lipponen 13.11.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 14.8.2018 § 324 esittää kaupunginhallitukselle, että ”Kristiinankatu 2 - Suomen Pankki” asemakaavanmuutosehdotus 13/2016 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Turun keskustassa ja Aurajoen ranta-alueilla on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Asemakaavaehdotuksessa osoitetaan Kansallis Oy:n omistamalle tontille VII-2-1001 asuin-, liike- ja toimistorakennusten rakennusala 1550 k-m2:n rakennusoikeudella, 40 k-m2:n suuruinen talousrakennuksen rakennusala ja tontilla sijaitsevalle entiselle Suomen Pankin rakennukselle sr-1 suojelumerkintä. Rakennusoikeuden kasvun myötä tulee Kansallis Oy:n omistamalle tontille sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus tontinomistajan ja kaupungin välillä.

Kaupunki on esittänyt Kansallis Oy:lle maankäyttösopimuskorvauksen määräksi 390.000 euroa. Maankäyttösopimuskorvaus on määritetty käyttämällä rakennusoikeuden arvona 800 €/k-m2, jota käytettiin myös Herrainkulman asemakaavanmuutoksen yhteydessä Kiinteistö Oy Hotelli Marinan ja Kiinteistö Oy Herrainkulman kanssa tehdyissä maankäyttösopimuksissa.

Suomen Pankin tontin maankäyttösopimuskorvausta määritettäessä on pankkirakennuksen osalla käytetty 20 %:n suuruista ns. suojeluvähennystä, joka on yhtä suuri vähennys kuin muissa kaupungin viime vuosina tekemissä vastaavissa maankäyttösopimuksissa. Suojeluvähennys perustuu kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymään asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteisiin, jonka mukaan maanomistajan asemakaavoituksesta saamaa hyötyä määritettäessä otetaan huomioon korvausta vähentävänä tekijänä asemakaavalla suojeltaviksi tulevat alueet ja rakennukset. Suojeluvähennysmenettelyllä kaupunki pyrkii edesauttamaan kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. 

Kansallis Oy on ilmoittanut hyväksyvänsä kaupungin ehdottaman maankäyttösopimuskorvauksen ja allekirjoittavansa tämän esityksen liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun tontille VII-2-1001 tai siitä muodostetulle tontille myönnetään lainvoimainen rakennuslupa uudisrakentamista varten, tai kuitenkin viimeistään yhdeksän vuoden kuluttua tämän sopimuksen voimaantulosta. Korvaukselle lasketaan 2 %:n vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Kristiinankatu 2

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteenä 1 olevan VII kaupunginosan ”Kristiinankatu 2 - Suomen Pankki" 13/2016 asemakaavaehdotukseen liittyvän maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKansallis Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 109
Liite 1:Maankäyttösopimus