Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto9008.10.20189

853-2018 (11 03 00, 00 00 01)

Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 toimeenpano ja EU-rekisteröinti

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 11.6.2018 (§ 142) Turun kaupungin ilmastosuunnitel-man 2029 ja päätti, että suunnitelma on huomioitava ohjaavasti toimialojen ja konserniyhteisöjen toiminnan ja talouden suunnittelussa ja toteutuksessa vuosittain. Kaupunkikehitysjaostolle esitetään tiedoksi ilmastosuunnitelman EU-rekisteröinti ja toimeenpanon tilannekatsaus sekä päätettäväksi suunnitelman lähettäminen toimenpiteitä varten toimialoille ja konserniyhteisöille.

Khkeh § 90

Kehittämispäällikkö Risto Veivo 25.9.2018:

Turun kaupungin Ilmastosuunnitelma 2029 sisältää sekä ilmastonmuutoksen hillinnän että sopeutumisen ja osallistaa laajasti kansalaisyhteiskuntaa, alueen yrityksiä, korkeakouluja ja muita kehityskumppaneita sekä sidosryhmiä. Suunnitelma sisältää ilmastopolitiikan toimintalinjat ja välitavoitteet vuosille 2021, 2025 ja 2029. Toimeenpano koskettaa kaikkia Turun kaupungin toimialoja ja konserniyhteisöjä sekä kansalaisyhteiskuntaa. Päämääränä on toteuttaa yhdessä kaupunkistrategian asettamat ilmastotavoitteet.

Suunnitelmalla vahvistetaan myös edelleen ilmastotyön yhteyttä Turun alueen kaupunkikehitykseen, kilpailukykyyn ja vetovoimaan sekä hyvinvoinnin edistämiseen. Turku on arvioitu ilmastopolitiikan edelläkävijäksi maailmanlaajuisesti ja ilmastosuunnitelman tehokas toimeenpano vahvistaa ja ylläpitää tätä johtajuutta.

Kaupunkikehitysjaosto päätti 29.1.2018 (§15) käynnistää Turun kaupungin Ilmastotoimintasuunnitelman 2029 (EU SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) valmistelun siten, että suunnitelma oli valmis käsiteltäväksi kaupunginvaltuustossa kevätkauden 2018 aikana sekä rekisteröitävissä hyväksyntää varten Euroopan Komissiolle tämän jälkeen viimeistään syyskuussa 2018. Ilmastopolitiikan ohjaus tunnistettiin tässä yhteydessä kokonaisuudeksi, jota edellyttää strategian mukaisen ja strategisten ohjelmien kanssa sisällöllisesti yhteneväisen erillisen asiakirjan laatimisen ja vahvistamisen kaupunginvaltuustossa. Tätä edellyttää myös yhteisen eurooppalaisen suunnittelumallin käyttö sekä suunnitelman hyväksyntä Euroopan Komission toimesta. Valmisteluprosessin vastuulliseksi valmistelijaksi nimettiin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan kehittämispäällikkö Risto Veivo. Kaupunginjohtaja asetti valmisteluryhmän 12.2.2018 ja valmistelun tueksi osoitettiin erityisasiantuntija Miika Meretoja sekä hankittiin asiantuntijapalvelua Benviroc Oy:ltä.

Kaupunginvaltuusto päätti kaupunkistrategiasta 16.4.2018 ja asetti tavoitteeksi hiilineutraaliuden saavuttamisen vuoteen 2029 mennessä. Kaupunkistrategian päivitykseen sisältyvät kirjaukset ilmastopolitiikan osalta huomioitiin ohjaavina ilmastosuunnitelman valmistelussa. Suunnitelman valmistelussa konsultoitiin ilmastopolitiikkaan merkittävästi vaikuttavia kaupungin konserniyhteisöjä ja käytiin dialogia sidosryhmien kuten Turun alueen korkeakoulujen ja kansalaisjärjestöjen sekä tutkimus- ja kehityslaitosten, yritysten ja muiden kuntien kanssa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi ilmastosuunnitelman 11.6.2018 (§ 142) ja päätti, että suunnitelma on huomioitava ohjaavasti toimialojen ja konserniyhteisöjen toiminnan ja talouden suunnittelussa ja toteutuksessa vuosittain. Kaupunginhallitus päätti 18.6.2018 (§262) panna toimeen kaupunginvaltuuston 11.6.2018 päätökset ja lähetti päätöksensä ilmastosuunnitelman osalta tiedoksi konsernihallintoon / kaupunkisuunnitteluun.

Ilmastosuunnitelman toimeenpano on edennyt osana toimialojen ja konserniyhteisöjen toimintaa sekä toiminnan ja talouden suunnittelua. Turun ilmastotavoitteista ja -toimista on myös viestitty aktiivisesti ja niitä on esitelty valtuuston 11.6. päätöksen jälkeen merkittävissä kansainvälisissä ja kotimaisissa tilaisuuksissa. Turun ilmastotavoitteet ja toimet nousevat syksyn 2018 aikana globaalisti esiin hyvänä esimerkkinä myös maailman johtavan ilmastoraportointijärjestön CDP:n julkaisussa.

Ilmastosuunnitelman EU-rekisteröinnin aineisto on tehty valmiiksi toimitettavaksi Euroopan Unionin Kaupunginjohtajien yleissopimuksen (EU Covenant of Mayors) tietokantaan ja sieltä edelleen Komission Tutkimuskeskuspääosaston (DG Joint Research Center) arvioitavaksi. Ilmastosuunnitelma on myös käännetty englanniksi ja julkaistaan sähköisessä muodossa molemmilla kotimaisilla kielillä sekä englanniksi kaupungin verkkosivuilla ja englanniksi EU Covenant of Mayors –sivustolla. EU-rekisteröintiaineisto on jaettu kaupunkikehitysjaostolle oheismateriaalina.

Yhteinen eurooppalainen Kestävän energia- ja ilmastosuunnitelman (SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) malli kattaa sekä hillinnän että varautumisen toimenpiteiden suunnittelun, perustelun, toteuttamisen ja arvioinnin. Samalla yhteisen mallin käyttö tuo vertailtavuuden ja yhteisen datan jopa tuhansien kaupunkien välille, millä mahdollistetaan esimerkiksi myös smart and wise -ratkaisujen kehittämistä Turussa käytännössä. Ilmastosuunnitelman EU-rekisteröintiaineisto on varsin kattava kuvaus Turun ilmastosuunnitelman tavoitteista ja toimenpiteistä panostuksineen sekä seurannasta ja arvioinnista. Samalla se toimi Turun Ilmastotyön käyntikorttina Euroopassa ja laajemmin kansainvälisesti sekä luo pohjaa esimerkiksi EU Horisontti 2020 -ohjelman rahoituksen saamiselle Turkuun. Myös näistä syistä on perusteltua, että kaupunkikehitysjaosto voi perehtyä rekisteröintiaineistoon ja merkitsee sen tiedoksi.

Hallintosäännön mukaisesti Kaupunkikehitysjaosto päättää ilmastopolitiikan ohjauksesta ja ilmastosuunnitelman mukaisesti käsittelee toimeenpanoa vähintään kaksi kertaa vuodessa. Jotta toimeenpano saadaan kaikkien toimialojen ja konserniyhteisöjen osalta vauhtiin, on perusteltua, että kaupunkikehitysjaosto lähettää valtuuston hyväksymän suunnitelman toimenpiteitä varten kaikille toimialoille ja konserniyhteisöille. Tähän liittyen myös Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 10.9.2018 (§ 63), että ilmastosuunnitelman kannalta merkittävimpien yhtiöiden vuoden 2019 tuloskortteihin otetaan ilmastosuunnitelmaa koskevat mittarit ja toiminnalliset tavoitteet ja tuodaan kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen.

Vaikutuksiltaan merkittävimpiä ilmastotavoitteita ja -toimia on luonnollisesti jo viety sisään useiden toimialojen ja konserniyhteisöjen vuoden 2019 talousarvio- ja sopimusvalmisteluun ja useat toimialat ja konserniyhteisöt olivat jo suunnitelman valmistelussa mukana. Täyttä kattavuutta toimeenpanossa ei kuitenkaan ole vuoden 2019 talouden ja toiminnan suunnittelun osalta vielä saavutettu.

Toimeenpanon tueksi on laadittu oheinen taulukko, johon on koottu toimiala- ja konserniyhteisökohtaiset toimeenpanovastuut. Ilmastosuunnitelman toimeenpano koskee kaikkia kaupungin toimialoja ja konserniyhteisöjä. Kaupunkikehitysjaostoa varten on myös valmisteltu katsaus Ilmastosuunnitelman toimeenpanon tilanteesta.

Liite 1Turun kaupungin Ilmastosuunnitelma 2029

Liite 2Ilmastosuunnitelman toimeenpanovastuut -taulukko toimialojen ja konserniyhteisöjen tueksi

Oheismateriaali 1Ilmastosuunnitelman toimeenpanon tilannekatsaus 1.10.2018

Oheismateriaali 2Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 EU-rekisteröintiaineisto

Oheismateriaali 3EU Sustainable Energy and Climate Action Plan (SECAP) Reporting Guidelines

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää lähettää Ilmastosuunnitelman 2029 toimenpiteitä varten kaikille toimialoille ja konserniyhteisöille kaupunginvaltuuston 11.6.2018 § 142 päätöksen mukaisesti huomioitavaksi ohjaavasti toiminnan ja talouden suunnittelussa ja toteutuksessa vuosittain (liitteet 1 ja 2).

Kaupunkikehitysjaosto päättää merkitä tiedoksi Ilmastosuunnitelman toimeenpanon tilannekatsauksen (oheismateriaali 1).

Kaupunkikehitysjaosto päättää merkitä tiedoksi Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 (Kestävä energia- ja ilmastotoimintasuunnitelma – EU SECAP, Sustainable Energy and Climate Action Plan) EU-rekisteröinnin oheisen aineiston mukaisesti (oheismateriaalit 2 ja 3).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kehittämispäällikkö Risto Veivo ja ma. erityisasiantuntija Miika Meretoja.

Jakelu

tpvStrategiset yhteisöt
tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvHyvinvointitoimiala
tpvIT-palvelut
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto
tpvMatkailun palvelukeskus
tpvRevisiotoimisto
tpvSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus
tpvTurun Työterveystalo
tpvTyöllisyyspalvelukeskus
tpvVapaa-aikatoimiala
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVelkaneuvonta


Liitteet:

Khkeh § 90
Liite 1:Turun kaupungin Ilmastosuunnitelma 2029
Liite 2:Ilmastosuunnitelman toimeenpanovastuut -taulukko toimialojen ja konserniyhteisöjen tueksi