Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto8608.10.20185

11342-2018 (10 00 02, 00 01 01)

Kaupungin vuokraamien tai myymien omakotitonttien yleisten sopimusehtojen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Hyväksytään omakotitonttien myynneissä ja vuokrauksissa käytettävät yleiset sopimusehdot.

Khkeh § 86

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 11.9.2018:

Tonttien luovutuskäytäntö ja käytössä olevat yleiset sopimusehdot

Kiinteistölautakunta on viimeksi 3.9.2003 § 527 päättänyt hyväksyä maanvuokrauksissa käytettävät yleiset sopimusehdot, joita on käytetty mm. omakotitonttien luovutuksissa. Ehtoja on sittemmin tarkistettu vakuusehtojen osalta kiinteistölautakunnan päätöksellä 2.2.2005 § 72. Kauppakirjaehdot on viimeksi hyväksytty Kiinteistö- ja rakennustoimenlautakunnassa 10.8.1994 § 13.

Omakotitonttien luovutuksissa noudatetaan yleisiä sopimusehtoja täydennettynä tarvittaessa tonttikohtaisilla ehdoilla eikä sopimusehtoja viedä jokaisen luovutuksen yhteydessä erikseen hyväksyttäväksi tontin luovutuspäätöksen yhteydessä. Luovutuspäätöksissä viitataan aina kaupungin hyväksymiin vakiosopimusehtoihin. Omakotitontit luovutetaan pääasiassa yksityishenkilöille, luovutuksia tehdään vuosittain useita kymmeniä ja tonttien luovuttaminen tapahtuu aina samojen periaatteiden mukaisesti, joten omakotitonttien luovuttamisesta on haluttu tehdä käytännöiltään mahdollisimman yhtenäinen mm. käyttämällä vakiosopimusehtoja.

Turun kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää nykyisin omakotitonttien luovutusperiaatteista ja vyöhykehinnoista. Näin ollen yleisten sopimusehtojen hyväksyminen kuuluu kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston tehtäviin. Omakotitonttien luovuttaminen tapahtuu nykyisen hallinnonjärjestämispäätöksen (1.6.2018 § 55) mukaisesti pääsääntöisesti tonttipäällikön päätöksellä. Ensikertaisissa luovutuksissa myyntihinnan ylittäessä 100 000 euroa, päätöksen tekee kiinteistökehityspäällikkö.

Luovutusehtojen muutos

Kuten edellä on todettu, edelliset päätökset omakotitonttien luovutusehdoista ovat jo useiden vuosien takaa. Eräiltä osin lainsäädäntö, Turun kaupungin säännöstö ja sitä kautta kaupungin organisaatio sekä tulkintakysymykset ovat aiheuttaneet muutostarpeita käytettyihin sopimusehtoihin niiden edellisen hyväksynnän jälkeen. Näistä syistä sopimusehtoihin on tehty tarkistuksia ja sopimusehdoista kokonaisuudessaan tulisi tehdä uusi hyväksymispäätös. Muutoksia yksittäisiin sopimusehtoihin on tehty vuosien saatossa aina tarpeen tai lainsäädännön sitä vaatiessa.

Periaatteellisia muutoksia käytettäviin sopimusehtoihin ei esitetä, vaan muutokset ovat luonteeltaan tarkentavia ja ajantasaistavia.

Liite 1Maanvuokrasopimusehdot

Liite 2Kauppakirjaehdot

Oheismateriaali 1Kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunta päätös 10.8.1994 § 1016

Oheismateriaali 2Kiinteistölautakunta päätös 3.9.2003 § 527

Oheismateriaali 3Kiinteistölautakunta päätös 2.2.2005 § 72

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 86
Liite 1:Maanvuokrasopimusehdot
Liite 2:Kauppakirjaehdot