Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto7420.08.20187

9348-2016 (653)

Jäkärlän alueen päivähoitotilojen tilatarveselvitys

Tiivistelmä:

Kaupunkikehitysjaostolle tuodaan hyväksyttäväksi Jäkärlän alueen päivähoidon tilatarveselvitys.

Khkeh § 74

Toimitilapäällikkö Nora Hilden 3.7.2018:

Jäkärlän alueen päivähoitotiloissa on tunnistettu tulevina vuosina korjaustarpeita, joten alueen tulevista varhaiskasvatuspalvelujen tilatarpeista on laadittu kokonaisuuden kuvaava tilatarveselvitys.

Jäkärlässä toimii nykyisin kaksi kunnallista päivähoitoyksikköä: Suotorpankujan ja Arkeologinkadun päivähoitoyksiköt.

Suotorpankujan päivähoitoyksikkö (3 ryhmää) toimii Turun kaupungin omistamissa tiloissa osoitteessa Suotorpankuja 3. Päivähoitoyksikkö tarjoaa myös leikkipuistotoimintaa Perkkiönkadun leikkipaikassa. Sivistystoimiala on varannut päiväkodin vuokriin vuonna 2017 69 895 euroa. Lisäksi henkilöstökulut ovat 668 232,10 euroa vuonna 2017.

Arkeologinkadun päivähoitoyksikkö toimii kolmessa eri toimipisteessä. Lampolankatu 6 (kaksi ryhmää) ja Jäkärlän Puistokatu 18 (kaksi ryhmää) tilat omistaa TVT Asunnot Oy. Arkeologinkatu 9:n toimipiste (3 ryhmää) on Turun kaupungin omistama. Sivistystoimiala on varannut koko Arkeologinkadun päivähoitoyksikön (3 kohdetta) vuokriin vuonna 2017 yhteensä 177 625 euroa ja henkilöstökulut ovat koko Arkeologinkadun päivähoitoyksikössä 908 715 euroa vuonna 2017.

Jäkärlässä sijaitsevista neljästä päiväkotirakennuksesta peruskorjaustarve on tulevien vuosien aikana tulossa Suotorpankujan, Lampolankadun ja Jäkärlän puistokadun päiväkoteihin. Suotorpankujan päiväkotirakennuksessa käytettyjen rakennusteknisten ratkaisujen vuoksi peruskorjausta paremman lopputuloksen tuovat todennäköisesti korvaavat tilat.

Lapsimäärien näkökulmasta Jäkärlän alueella ei ole tarvetta kasvattaa hoitopaikkojen lukumäärää, mikäli alueen asunto- ja asukasmäärät säilyvät ennallaan. Jäkärlässä ei ole nähtävissä nykyisen asemakaavoitetun alueen täydennysrakentamista asuin rakentamisen kohdistuessa nykyisellään muille alueille Turussa.

Jäkärlässä on käynnissä ns. Jäkärlän Kailan asemakaavoitus, jossa tavoitteena on kaavoittaa alueelle pientaloasumista. Kaava-alueen toteutuessa se toisi arvioilta noin 500 uutta asukasta alueelle.

Maaria-Paattisten alueen kokonaispäivähoitotarve ei myöskään aseta painetta lisätä Jäkärlässä sijaitsevia hoitopaikkoja tällä hetkellä.

Edellä olevat reunaehdot huomioiden esitetään, että Jäkärlässä toteutetaan kaksivaiheinen päiväkotien uudisrakentaminen. Ensimmäisessä vaiheessa uudisrakennetaan korvaavat tilat Suotorpankujan, Jäkärlän puistokadun ja Lampolankadun päiväkodeille ja edellä mainituista päiväkotirakennuksista luovutaan. Sijainniksi esitetään Arkeologinkadun päiväkodin läheisyyttä nykyisessä Maarian palvelukeskuksessa. Luomalla varhaiskasvatukselle yksi yhtenäinen tila helpotetaan mm. henkilöstöresursointia. Ensimmäisen vaiheen päiväkodin uudisrakentamisen aikataulu sovitetaan Suotorpankujan nykyisen päiväkodin peruskorjaustarpeen mukaisesti. Tämän hetken arvio on, että Suotorpankujan päiväkotirakennus tarvitsisi laajemman peruskorjauksen noin 10 vuoden kuluessa.

Toinen vaihe toteutettaisiin, kun Jäkärlän Kailan kaavamuutos on vahvistettu ja alue alkaa rakentumaan. Näin vastataan kasvavaan hoitopaikkatarpeeseen. Toisen vaiheen uudisrakennus voidaan toteuttaa nykyisen Suotorpankujan päiväkodin tontille, jolloin se palvelee Jäkärlän alueen itäisiä osia.

Esitetty uusi ensimmäisen vaiheen päiväkoti tulee huomioida kaavamuutoksessa, jota tullaan valmistelemaan Maarian palvelukeskuksesta vuonna 2018. Mikäli kaavatarkastelussa havaitaan, että edellä esitetty, kolme nykyistä päiväkotia yhdistävä uudisrakennus on liian suuri Arkeologinkadun ympäristöön, voidaan harkita toiminnan jatkamista peruskorjatuissa Lampolankadun tai Jäkärlän puistokadun päiväkodeissa. Yksityisten toimijoiden tilatarpeita ja halukkuutta toiminnan järjestämiseen voidaan selvittää lähempänä tulevien hankkeiden toteutusajankohtia.

Ensimmäisen vaiheen päiväkodin mitoitus tulee olemaan noin 120, joka säilyttää nykyisen palvelutason Jäkärlässä. Toisen vaiheen päiväkodin mitoitusta tulee tarkastella lähempänä sen toteutusajankohtaa.

Myöhemmin tulee varautua myös nykyisen Arkeologinkadun päiväkotirakennuksen peruskorjaukseen. Nk. toisen vaiheen päiväkoti Suotorpankujalle toteutettuna voisi toimia ensin peruskorjauksessa olevan Arkeologinkadun päiväkodin väistötilana, mikäli hankkeet kyetään ajoittamaan oikein.

Turun linjauksen mukaisesti esiopetuspaikkojen tulisi sijoittua koulun yhteyteen. Jäkärlässä ei ole tällä hetkellä esiopetusta koulun tiloissa. Mikäli koulun yhteyteen on mahdollista saada esiopetus n. 40 lapselle, riittää n. 80 paikkainen päiväkoti.

Uudisrakennettaessa ei synny tarvetta väistötiloille.

Kustannusennuste uudisrakennuksen investointikustannuksesta on 5 272 000 € (alv 0 %). Hankekoko on 1 759 brm2.

Lisäksi Suotorpankujan päiväkotirakennuksen purusta aiheutuu kustannuksia, jotka eivät sisälly edellä esitettyyn kustannusennusteeseen.

Sivistystoimialalle kohdistuva vuokra-arvio on laskettu edellä esitetystä kustannusennusteesta ja on seuraava:

- 37 246,50 €/kk,

- 446 958,00 €/vuodessa.

Kustannusarvio ja vuokralaskelmat tarkentuvat hankesuunnitteluvaiheessa.

Lisäksi käyttäjille muodostuu kuluja tarvittavan irtaimiston hankinnasta. Arvio irtaimiston hankintakustannuksista on noin 145 000 €.

Hankkeiden toteutusaikataulu vahvistetaan kaupunginvaltuustossa talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Tilapalvelukeskus pyysi kasvatus- ja opetuslautakunnalta sekä Kaupunkiympäristölautakunnalta lausunnot Jäkärlän alueen päivähoidon tilatarveselvityksestä.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 23.5.2018 § 96 osaltaan hyväksyä Jäkärlän alueen päivähoitotilojen tilatarveselvityksen sekä sitoutuu esitettyihin kustannuksiin. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti edellyttää, että Lunulan tontti (tunnus 853-87-9906-0) pidetään suunnittelussa mukana. Lautakunta toteaa, että tontin pohjoispuolella sijaitseva parkkialue voitaisiin liittää tonttiin tai päiväkoti toteuttaa kaksikerroksisena. Mikäli päädytään entisen puukoulun tonttiin, tulisi liikennejärjestelyihin tehdä muutoksia saattoliikenteen sujumiseksi ja turvallisen koulutien turvaamiseksi.

Kaupunkiympäristölautakunta 29.5.2018 § 246 merkitsi tilatarveselvityksen tiedokseen sekä omalta osaltaan puolsi tilatarveselvityksessä esitettyä ratkaisumallia. Lausunnossaan kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että ”ensimmäisen vaiheen uudisrakennukselle sopivan paikan etsiminen on luontevaa kytkeä kaavamuutokseen, joka on tarkoitus käynnistää vielä tänä vuonna Jäkärlän vanhan kuntakeskuksen alueelle. Joidenkin palveluiden siirtyessä kuntakeskuksen alueelta Yli-Maarian uuteen monitoimitaloon, vapautuu alueelta tilaa muille toiminnoille. Vapautuvan tilan täyttämiseen uusi tai entisiä palveluja täydentävä julkinen toiminta sopisi todella hyvin.”

Liite 1Jäkärlän alueen päivähoidon tilatarveselvitys

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyy liitteenä 1 olevan Jäkärlän alueen päivähoidon tilatarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Aaltonen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Khkeh § 74
Liite 1:Jäkärlän alueen päivähoidon tilatarveselvitys