Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto7320.08.20186

6749-2018 (10 03 01)

Kaskenkadun päiväkodin peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvitys

Tiivistelmä:

Kaupunkikehitysjaostolle tuodaan hyväksyttäväksi Kaskenmäen päiväkodin tarveselvitys.

Khkeh § 73

Toimitilapäällikkö Nora Hildén ja tilacontroller Johanna Aarnio 21.6.2018:

Kaskenkadun päiväkodin tarveselvitys on laadittu yhteistyössä sivistystoimialan, kaupunkiympäristötoimialan (kaupunkirakentaminen sekä kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus) ja tilapalvelukeskuksen kanssa. Tarveselvitys on valmistunut 4.6.2018.

Kaskenkadun päivähoitoyksikkö (Kaskenkatu 7) tarjoaa kunnallista suomenkielistä ilta- ja viikonloppuhoitoa sekä ympärivuorokautista hoitoa. Päivähoitoyksikkö on Turussa ainoa, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoitoa, koska hoitomuoto on hinnaltaan huomattavasti kalliimpaa kuin muu varhaiskasvatus ja se on kannattavaa resursoida yhteen yksikköön keskusta-alueella.

Turussa on tällä hetkellä liian vähän vuorohoitopaikkoja huomioiden asiakkaiden tarpeet. Kunnallinen varhaiskasvatus tarvitsee jatkossakin Kaskenkadun päivähoitoyksikön palveluita pystyäkseen vastaamaan asiakkaiden ympärivuorokautisen sekä ilta- ja viikonlopputarpeeseen koko kaupungin osalta. Koska kyseisen yksikön toiminnot tulee sijaita keskusta-alueella, on tarveselvitysvaiheen aikana tutkittu myös muita mahdollisia sijoituspaikkoja keskusta-alueelta, mutta sopivia tontteja ei ole löytynyt. Tästä syystä ainut vaihtoehto on nykyisten tilojen peruskorjaaminen. Samassa yhteydessä paikkamäärää on tarkoituksenmukaista kasvattaa nykyisestä n. 100 paikasta n. 170 paikkaan, jotta se pystyy vastaamaan osaltaan kysyntään.

Koska Kaskenkadun päivähoitoyksikön olemassa olevat rakennukset eivät mahdollista paikkamäärän kasvattamista, on tarveselvityksessä tutkittu myös päiväkodin laajentamisen mahdollisuutta nykyisellä tontilla. Tontilla on rakennusoikeutta jäljellä vähän yli 2 000 kem2, eikä kaavallista estettä laajennukselle ole. Myöskään museopalvelut ei näe estettä päiväkotirakennuksen laajennukselle, sillä rakennukset säilyvät edelleen päiväkotikäytössä.

Laajennusosaan saadaan sijoitettua keittiötilat, ryhmätiloja, henkilökunnan tiloja sekä sali. Olemassa olevissa rakennuksissa saadaan nykymääräysten mukaiset tilat esimerkiksi kuraeteisten osalta ja pyykinhuoltotilat saadaan ensimmäiseen kerrokseen. Lisäksi nykyiset rakennukset, lukuun ottamatta piharakennusta, on tarkoitus yhdistää laajennusosalla, jolloin saadaan kaikkien rakennusten välille sisäyhteys. Tämä auttaa mm. ruuan kuljettamisessa tilasta toiseen. Olemassa olevien ja laajennusosan huoneistoala on n. 1 500 m2.

Kaskenkadun päiväkodin peruskorjauksen ja laajennuksen kustannusennuste on noin 5 060 000 € (alv 0 %) sisältäen arkeologisen tutkimuksen. Mikäli Kaskenkadun päiväkodin tontti vaatii arkeologisen kaivauksen, on alustava kustannusarvio näiden töiden osalta 360 000–450 000 €, tätä ei ole kustannusennusteessa huomioitu. Rakentamistöistä aiheutuva vuokra sivistystoimialalle hyväksytyn vuokrajärjestelmän mukaan on n. 464 000 €/vuosi ja keittiön osuus on noin 12 000 €/vuosi.

Mikäli Kaskenkadun päiväkoti ainoastaan peruskorjataan, ei saada päiväkodin paikkamäärää kasvatettua, eikä sisäyhteyksiä rakennusten välille. Olemassa olevien rakennusten huoneistoala on n. 830 m2. Pelkän peruskorjauksen kustannusennuste on 2 500 000 € (alv 0 %). Tästä aiheutuva vuokrakustannus hyväksytyn vuokrajärjestelmän mukaan on n. 253 000 €/vuosi ja keittiön vuokrakustannus on n. 12 000 €.

Kaskenmäen päiväkodin vuoden 2017 henkilöstökulut olivat 1 076 253 €. Toiminnan laajentaminen vaatii henkilöstön lisäämisen päiväkodissa, jonka arvioitu kustannus on noin 840 000 €/vuosi. Hankkeen kaluste- ja varustelukustannukset on arvioitu olevan noin 200 000 €.

Kaikki edellä mainitut kustannukset ja vuokrat tarkentuvat hankesuunnittelun myötä molemmissa vaihtoehdoissa.

Riippumatta Kaskenkadun päivähoitoyksikössä tehtävästä remontin laajuudesta (peruskorjaus tai peruskorjaus ja laajennus), tulee toiminnan sijoittua remontin ajaksi väistötiloihin. Väistötilan tulee sijaita keskusta-alueella hyvien liikenneyhteyksien varrella. Tarkemmin väistötila tulee ratkaista hankesuunnitteluvaiheessa.

Tilapalvelukeskus pyysi kasvatus- ja opetuslautakuntaa lausumaan ja osaltaan hyväksymään laaditun Kaskenkadun päiväkodin tarveselvityksen.

Kasvatus- ja opetuslautakunta 13.6.2018 § 110

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti osaltaan hyväksyä Kaskenkadun päiväkodin tarveselvityksen ja esittää sen edelleen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaoston hyväksyttäväksi.

Liite 1Kaskenkadun päiväkodin peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvitys

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Kaskenkadun päiväkodin tarveselvityksen. Lisäksi kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Kaskenkadun päiväkoti -hankkeessa edetään hankesuunnitteluun peruskorjaus ja laajennus -vaihtoehdon mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus


Liitteet:

Khkeh § 73
Liite 1:Kaskenkadun päiväkodin peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvitys