Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6718.06.20186

13111-2017 (032, 633)

Lausunto rollaattorien esteettömyyskokeilusta

Tiivistelmä:

Kaupunkikehitysjaosto antaa lausunnon rollaattorien esteettömyyskokeilun toteuttamisesta.

Khkeh § 67

Seudullinen joukkoliikenne, suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa 24.5.2018

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on pyytänyt (Tksjlk 14.3.2018 § 35) Föli-kunnilta lausunnot vuoden mittaisesta kokeilusta, jossa rollaattoria käyttävät matkustajat saisivat kulkea kaikissa Föli-busseissa maksutta päiväalennuksen aikaan eli arkisin kello 9-13 (kello 9-12.59 välillä lähtevät vuorot). Maksuttomia rollaattorimatkoja koskevan kokeilun tavoitteena on lisätä vanhusten turvallisuutta bussimatkoilla sekä lisätä vanhusten osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnan toimintaan. Ehdotuksessa on kyse kustannustehokkaasta väliaikaisesta ratkaisusta. Rollaattoria käyttävien henkilöiden maksuttomien matkojen kokeilun puolesta puhuu tämänhetkinen matkan maksamisen vaikeus bussissa, se että edullista teknistä ratkaisua ei ole tällä hetkellä tarjolla ja se, että keskellä päivää busseissa on tilaa.  

Lausuntopyynnössä (liite 1) esitettiin seuraavat kysymykset:

”1. Haluatteko kuntana, että rollaattorimatkojen esteettömyyskokeilu toteutetaan Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 14.3.2018 § 35 (liite 2) käsittelyn mukaisesti?

2. Jos kokeilu toteutetaan, valtuutatteko Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan päättämään jatkotoimenpiteistä (jatkaminen, lopettaminen) kokeilusta saatavien tulosten perusteella? Tarkennuksena kysymykseen; jos kunnat valtuuttavat lautakunnan päättämään asiasta mahdollisen kokeilujakson jälkeen, niin asiasta ei tule uutta lausuntopyyntöä kunnille.”

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala on lausunut (oheismateriaali 1) asiasta 30.4.2018. Lausunnossa todetaan mm, että esteettömyyskokeilu (arkisin klo 9 - 13 vuoden ajan) on kannatettava asia. Näin saadaan käytännön kokemusta, minkä perusteella voidaan tehdä päätöksiä järjestelmän jatkokehittämisestä. Joukkoliikenteen käyttöön kannustaminen ja opastaminen yleensä on myös ennaltaehkäisevässä mielessä tärkeää. Jos eläkeläisellä on aikaisempaa kokemusta linja-auton käytöstä, matkustaminen rollaattorin kanssa helpottuu. Lisäksi hyvinvointitoimiala on todennut, että asiasta tulisi pyytää myös vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston lausunnot.

Hyvinvointitoimialan toiveen mukaisesti asiaan on pyydetty lausunnot vammaisneuvostolta ja vanhusneuvostolta.

Turun vammaisneuvosto on vastannut (oheismateriaali 2) lausuntopyynnön kysymyksiin seuraavasti:

”Turun Vammaisneuvosto kannattaa rollaattoria käyttävien henkilöiden esteettömyyskokeilun toteuttamista Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 14.3.2018 § 35 käsittelyn mukaisesti ja sitä, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää jatkotoimenpiteistä (jatkaminen, lopettaminen) kokeilusta saatavien tulosten perusteella.”

Turun vanhusneuvosto on vastannut (oheismateriaali 3) lausuntopyynnön kysymyksiin seuraavasti:

”1. Vanhusneuvosto hyväksyy lautakunnan esityksen vuoden mittaisesta kokeilusta kaikilla Fölin linjoilla klo 9-13 välisenä aikana. Maksuttomuus tulisi kuitenkin ulottaa koskemaan myös lauantaita ja sunnuntaina, sillä viikonloppuna vanhuksilla on paljon tarvetta ja halua liikkua kaupungilla. Bussikaluston kehittyessä kokeilu tulisi laajentaa koskemaan myös pyörätuolilla liikkuvia.

2. Koska kokeilun tavoitteena on vanhusten ja vammaisten esteetön liikkuminen Fölin linjoilla, on kokeilun tulosten perusteella joukkoliikennelautakunta oikea elin päättämään jatkosta, toivottavasti käyttöoikeuden laajentamisesta ja pysyvyydestä. Kun kyseessä on merkittävä ja keskeinen esteettömyysratkaisu ja taloudellisten perusteiden arviointi, lautakunnan tulee pyytää ennen lopullisen ratkaisun tekemistä ainakin vanhus- ja vammaisneuvostojen lausunnot.”

Hyvinvointitoimiala, vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto ovat kaikki lausuneet esteettömyyskokeilun toteuttamisen puolesta. Neuvostot ovat olleet sitä mieltä, että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on oikea elin päättämään jatkotoimenpiteistä.

Lausuntojen perusteella kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että se toteaisi lausuntonaan seuraavaa:

Liite 1Lausuntopyyntö rollaattoria käyttävien matkustajien esteettömyyskokeilusta, 30.4.2018

Liite 2Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 14.3.2018 § 35 tekemä päätös kokeilun perusteluista

Oheismateriaali 1Turun kaupungin hyvinvointitoimialan lausunto

Oheismateriaali 2Vammaisneuvoston lausunto

Oheismateriaali 3Vanhusneuvoston lausunto

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto toteaa lausuntonaan, että rollaattorimatkojen esteettömyyskokeilu toteutetaan Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 14.3.2018 § 35 käsittelyn mukaisesti, ja että Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta valtuutetaan päättämään jatkotoimenpiteistä.

Lisäksi kaupunkikehitysjaosto toteaa selvyyden vuoksi, että esteettömyyskokeilun kustannukset on katettava seudullisen joukkoliikenteen budjetista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että lisäksi kaupunkikehitysjaosto edellyttää, että rollaattorien esteettömyyskokeilun ajan seurataan käyttäjäkokemuksia sekä kokeilun vaikutuksia liikenteen sujuvuuteen. Käyttäjäkokemuksista tuodaan kaupunkikehitysjaostolle selvitys ennen kokeilun päättymistä.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän muutetun päätösehdotuksen puolesta äänestivät Toivari, Kallio, Miikkola, Achrén, Sundqvist, Sarlund, Weber, Ruohonen, Aaltonen, Kattelus ja Raaska.

Yrttiahon tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lundén:

"Rollaattorimatkojen maksuttomuus toteutetaan ilman rajausta (kaikkina liikennöintiaikoina ja myös viikonloppuisin)."

Tämän asian kohdalla puheenjohtajana toimi Aaltonen.

Jakelu

lausTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta


Liitteet:

Khkeh § 67
Liite 1:Lausuntopyyntö rollaattoria käyttävien matkustajien esteettömyyskokeilusta, 30.4.2018
Liite 2:Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 14.3.2018 § 35 tekemä päätös kokeilun perusteluista