Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6104.06.20185

6421-2018 (00 04 02)

Kehittämiskumppanin haku avoimella kaksivaiheisella kilpailullisella neuvottelumenettelyllä, Sepänkatu 1

Tiivistelmä:

Esitetään käynnistettäväksi avoin kaksivaiheinen kilpailullinen neuvottelumenettely, jolla haetaan kehittämiskumppania/ -kumppaneita Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen tontin 853-3-19-8 ja yleisen alueen 853-3-9903-0 osan muodostamalle kilpailualueelle. Tontilla 8 sijaitsevien rakennusten tilat vapautuvat Turun ammattikorkeakoulun käytöstä. Pyrkimyksenä on löytää kilpailualueelle ja sen rakennuksille uusi omistaja/ omistajat sekä innovatiivinen suunnitelma, joka mahdollistaisi olemassa olevien rakennusten saneerauksen ja uudiskäytön sekä mahdollisen korvaavan ja/tai muun uudisrakentamisen. Alueen asemakaavaluonnos laaditaan valitun kehityskumppanin/-kumppaneiden kanssa prosessissa syntyneitä tuloksia hyödyntäen.

Khkeh § 61

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, Tonttipalvelut, maankäyttöinsinööri Tuomas Lindholm, 15.5.2018:

Turun kaupunki etsii avoimella kaksivaiheisella kilpailullisella menettelyllä kehittämiskumppania ja/tai -kumppaneita kilpailualueena toimivalle kokonaisuudelle, joka koostuu Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen tontista 853-3-19-8, pinta-ala n. 1,37 ha sekä em. tontin viereisestä, osasta virkistysalueena toimivaa yleistä aluetta 853-3-9903-0, pinta-ala n. 0,135 ha. Tontin 8 vieressä oleva osa Samppalinnan vuori -nimisestä puistosta on nykyisin paikoituskäytössä, ja se on otettu mukaan kilpailualueen rajaukseen, sillä sen rooli alueen kulun kannalta on merkityksellinen myös jatkossa. Kilpailualueen pinta-ala on kokonaisuudessaan n. 1,51 ha.

Kilpailualueella sijaitseva alkuperäinen oppilaitosrakennus on aikanaan rakennettu entisen Turun Teknillisen oppilaitoksen tarpeisiin 1960-luvulla ja kokonaisuutta on sittemmin laajennettu 1990-luvulla. Oppilaitoskokonaisuuden rakennusten yhteenlaskettu bruttoala on n. 20.420 brm2. Kilpailualue rakennuksineen on kaupungin omistuksessa ja nykyään rakennusten tilat ovat Turun ammattikorkeakoulun käytössä. Ammattikorkeakoulu on viimeisimmän tiedon mukaan luopumassa Sepänkadun tiloistaan kesällä 2020 kampustoimintojen keskittyessä Kupittaalle.

Ensimmäisessä vaiheessa kohteen kehittämisestä kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan ja toimittamaan kaupungille kilpailuehdotuksensa, mikä tarkoittaa suunnitelma- ja tarjousasiakirjoja oheisselvityksineen. Toisessa vaiheessa neuvotteluja on tarkoitus jatkaa yhden tai useamman (enintään kolmen) ensimmäisessä vaiheessa ilmoittautuneen tahon kanssa edellyttäen, että kilpailuehdotus on toteutuskelpoinen ja täyttää kilpailun reunaehdot sekä hankkeelle asetetut yleiset tavoitteet. Jatkosuunnitteluvaiheen kilpailuehdotuksia kehitetään yhteistyössä ensimmäisessä vaiheessa jatkoon valittujen kilpailuehdotusten ideoiden sekä kilpailun reunaehtojen pohjalta.

Pyrkimyksenä on löytää alueelle ja sen rakennuksille uusi omistaja / omistajat sekä innovatiivinen suunnitelma, joka mahdollistaisi olemassa olevien rakennusten saneerauksen ja uudiskäytön sekä mahdollisen korvaavan ja / tai muun uudisrakentamisen. Valitun suunnitelman tulee tukea kilpailualueen monipuolista käyttöä siten, että rakennusten ja ympäristön muodostama monikerroksinen, kulttuuri- ja opetushistoriallisesti merkittävää kokonaisuus tulee huomioiduksi. Suunnitelmien mukaisen kokonaisuuden toteutus voi tapahtua myös osissa ja mahdolliset tarjoukset eivät saa kohdistua vain uudisrakentamiseen.

Kaupunki luovuttaa kilpailutusprosessin päätteeksi kohteen kehitettäväksi sille jatkoon valituista tarjoajista, joka on sitoutunut tontinluovutukseen ja toteutukseen yhdessä hyväksytyin ehdoin, jolla on taloudelliset edellytykset ja resurssit kokonaisuuden toteuttamiseen, ja joka kykenee parhaiten vastaamaan kaupungin ja kilpailuohjelman asettamiin vaatimuksiin sekä odotuksiin. Koko kilpailutusprosessin ajan rinnalla valmisteltava alueen asemakaavaluonnos laaditaan valmiiksi voittajaksi valitun kehityskumppanin / -kumppaneiden kanssa prosessissa syntyneitä tuloksia hyödyntäen.

Vireillä olevassa asemakaavanmuutoksessa (21/2017) tutkitaan tontin 8 ja siihen liittyvän puistoalueen osan erilaisten maankäyttövaihtoehtojen lisäksi mahdollisuutta sillan rakentamiseksi kävelyä sekä polkupyöräilyä varten Samppalinnan vuoren ja Urheilupuiston välille. Kaava-aluetta laajennetaan tarvittaessa, kun sillan tarkempi paikka on selvillä. Naapuritontti 853-3-19-2 otetaan asemakaavan valmistelussa kaava-alueen rajaukseen mukaan ja samassa pihapiirissä sijaitsevat Heidekenin Perhetalon (ent. synnytyslaitos) rakennukset on tarkoitus suojella. Tontin 2 mahdollisen lisärakentamisen tutkiminen asemakaavanmuutoksen yhteydessä ei sisälly tässä tarkoitetun kilpailun piiriin, mutta kilpailussa mahdollisesti syntyviä ideoita voidaan hyödyntää kaavanmuutostyössä. Tontin 8 mahdollinen täydennysrakentaminen tulee suunnitella siten, ettei se estä tontin 2 mahdollista täydennysrakentamista tulevaisuudessa.

Tarkempi kuvaus kohteesta ja ympäristöstä, kilpailutusprosessin kulusta ja kilpailun ehdoista, sekä mm. ensimmäisessä vaiheessa vaadittavien kilpailuehdotusten sisällöstä ja arviointikriteereistä löytyy liitteestä 1.

Liite 1Kilpailuohjelma

Oheismateriaali 1Kumppanuusaluerajaus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Turun kaupunki käynnistää avoimen kaksivaiheisen kilpailullisen neuvottelumenettelyn, jolla haetaan kehittämiskumppania / -kumppaneita Sepänkatu 1:n asemakaava-alueen tontin 853-3-19-8 ja yleisen alueen 853-3-9903-0 osan muodostamalle kilpailualueelle.

Kilpailutusprosessin ensimmäinen vaihe käynnistetään liitteenä olevan kilpailuohjelman mukaisin ehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 61
Liite 1:Kilpailuohjelma