Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto6004.06.20184

6407-2018 (10 00 02)

Vireillä olevan asemakaavan 2/2013 "Kirstinpuisto" mukaisen kahden korttelialueen tontinluovutuskilpailu (os. Ruissalontie)

Tiivistelmä:

Iso-Heikkilän kaupunginosassa kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on hyväksynyt asemakaavaluonnoksen "Kirstinpuisto". Luonnoksesta valmisteltu asemakaavaehdotus on lähdössä lausunnoille ja nähtäville. Alueella järjestetään tontinluovutuskilpailu alueelle sijoittuvien kahden korttelialueen rakennuttajien tai rakentajien valitsemiseksi.

Khkeh § 60

Kaupunkiympäristötoimiala, Tonttipalvelut, arkkitehti Mika Rajala, 17.5.2018:

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 28.2.2017 § 60 hyväksynyt Iso-Heikkilän kaupunginosaan asemakaavaluonnoksen ”Kirstinpuisto”. Luonnoksesta valmisteltu asemakaavaehdotus on lähdössä lausunnoille ja nähtäville.  

Kaupunkiympäristötoimiala esittää, että kilpailualueen kahden korttelialueen rakennuttajien tai rakentajien valitsemiseksi järjestetään tontinluovutuskilpailu Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan valmisteleman kilpailuohjelman mukaisesti.

Kilpailualue muodostaa tulevaisuudessa Kirstinpuiston alueen kaupallisen keskuksen. Kilpailualueelle tulee suunnitella ja toteuttaa liiketiloja vähintään 3000 k-m2, josta päivittäistavarakaupan koko on noin 1600 k-m2. Lisäksi alueelle tulee suunnitella ja rakentaa vähintään 350 autopaikan pysäköintilaitos. Loppuosa kortteleista voidaan toteuttaa asuntoina. Kilpailualueelle on suunniteltu rakentamista yhteensä noin 17.000 kerrosalaneliömetriä. Mitoitusta tarkennetaan tontinluovutusneuvotteluissa ja jatkosuunnittelussa.

Kaupunkikuvallisesti alueelle tavoitellaan kaupunkimaisia umpikortteliratkaisuja. Asemakaavaehdotuksen merkinnän AL mukaisesti korttelit ovat asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueita. Kilpailualueen kummankin korttelin Artturinkadun kaupunkiaukion puoleisten talojen katutasoon tulee sijoittua liiketiloja. Kortteliin A tulee sijoittua päivittäistavarakaupan yksikkö sekä pysäköintilaitos, joka palvelee kaava-alueen pysäköintiratkaisuille asetettuja tavoitteita. Asemakaavaehdotuksessa alueen korttelit kytkeytyvät toisiinsa ”pysäköintikatumaisten” LPA-alueiden kautta, jotka osaltaan mahdollistavat täysin autottomat korttelipihat ja rytmittävät kaupunkitilaa. LPA alueet jakautuvat puoliksi niihin liittyvien kortteleiden kesken. Kerrosluku kortteleissa on V-VIII. Kortteleiden viherkerroin toteutetaan lausunnoille lähetetyn asemakaavaehdotuksen mukaisesti.

Kaupunki varaa korttelit kilpailun kautta jatkoneuvotteluihin valitulle suunnittelu- ja toteutusryhmälle.

Kilpailuehdotuksia pyydetään kortteleiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Suunnittelu- ja toteutusryhmien tulee suunnitella kortteleiden rakennukset ja piha-alueet sekä esitettävä keskeiset arkkitehtoniset ja toiminnalliset ideat visualisointeineen siitä, miten korttelit toteutetaan.

Kilpailuehdotusten arvioinnissa suurin painoarvo on seuraavilla asioilla:

- asemakaavaehdotuksen ideologian ja hengen mukaisesti tehty, arkkitehtonisesti korkeatasoinen, yksilöllinen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma; sekä

- rakennusoikeudesta tarjottu hinta (euroa/kerros-m2).

Kilpailu on avoin kaikille.

Turun kaupunki päättää kilpailun voittajan kuultuaan arviointiryhmän esityksen. Voittajan valintapäätös esitetään hallintosäännön mukaisesti toimivaltaiselle toimielimelle riippuen osto- tai vuokratarjousten suuruudesta.

Tavoitteena on kilpailun avulla saada alueelle korkeatasoiset, toteuttamiskelpoiset ja kortteleille asetettujen tavoitteiden mukaiset suunnitelmat. Kilpailun voittajien tulee ostaa tai vuokrata korttelien tontit yhden vuoden kuluessa siitä, kun Kirstinpuiston asemakaava on kuulutettu voimaan, edellyttäen että alueen kunnallistekniikka on rakennettu siihen tasoon, että tonttien toteuttaminen on mahdollista. Tonttien muut kauppaehdot hyväksytään myöhemmin erikseen.

Hallintosäännön 35 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää tontinluovutuskilpailujen järjestämisestä.

Liite 1Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 6 §:n 1 mom. 2)-kohta)

Oheismateriaali 1Kartta osa-alueista

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että Iso-Heikkilän kaupunginosassa vireillä olevan Kirstinpuiston valmisteilla olevan asemakaavan kahdesta korttelista, jotka on osoitettu liitteessä 2, järjestetään tontinluovutuskilpailu liitteenä 1 olevan kilpailuohjelman mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 60
Liite 1:Kilpailuohjelma (salassa pidettävä, JulkL 6 §:n 1 mom. 2)-kohta)