Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto4630.04.20181

5048-2018 (02 02 00)

Investointiohjelmien lähtökohdat

Tiivistelmä:

Kaupunkikehitysjaostolle esitetään hyväksyttäväksi investointiohjelmien lähtökohdat sekä kiinteän omaisuuden hankintatasot taloussuunnitelmakaudelle 2019-2022.

Khkeh § 46

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja controller Johanna Korpikoski 24.4.2018:

Investointitasot

Talousarvion laadinnassa investointimenojen suunnittelun lähtökohtana toimivat kaupunginvaltuuston hyväksymät taloussuunnitelmakauden suunnitteluluvut. Suunnitteluluvut on jaettu investointiohjelmittain kaupunkiympäristön rakennuttamisen infrainvestointeihin, toimitilojen rakennuttamisen tilainvestointeihin ja kiinteän omaisuuden eli tontti- ja raakamaan hankintaan.

Turun kaupungin suunnitteluluvut bruttoinvestoinneille ovat taloussuunnitelmakaudella vuosina 2019 - 2022 yhteensä 279,550 milj. euroa ja jakautuvat alla olevan taulukon 1 mukaisesti investointiluokittain bruttoinvestointimenoihin vuosille 2019 - 2022.

Taulukko 1 Suunnitteluluvut investointiluokittain

Kaupunkiympäristötoimiala ja konsernihallinnon tilapalvelukeskus ovat valmistelleet kaupungin toimitilojen ja kaupunkiympäristön infrainvestointien ja kiinteän omaisuuden investointiesitykset (taulukko 2). Esityksen investointitaso on taloussuunnitelmakaudella vuosina 2019 – 2022 yhteensä 287,5 milj. euroa.

Taulukko 2 Taloussuunnitelmakauden investointiesitykset investointiluokittain

Taulukossa 3 (alla) on esitetty poikkeamat taloussuunnitelmakaudella investointiluokittain, yhteensä ja keskiarvona. Verrattuna taloussuunnitelmakauden suunnitteluraamiin esitetty investointitaso ylittyy taloussuunnitelmakaudella yhteensä 7,9 milj. euroa. Investointiluokittain eriteltynä infrainvestoinnit ylittyvät suunnittelukaudella 2019 – 2022 keskimäärin 0,8 milj. euroa ja tilainvestoinnit ylittyvät keskimäärin 2,0 milj. euroa vuosittain. Kiinteän omaisuuden hankintojen investointitaso on suunnitteluluvun mukainen. Esityksessä TAE 2019 on suunnitteluluvun mukainen.

Taulukko 3 Poikkeamat suunnittelulukuun investointiluokittain

Investointiohjelmien palvelutilaus ja priorisointi

Kaupunkiympäristötoimiala toteuttaa kaupungin investointiohjelmaa ja käyttää määrärahoja siten, kuin sopimusohjausmalliin on kirjattu. Kaupunginhallituksen palvelutilaus investointiohjelmista on tehty sopimusohjauksen yhteydessä kohdekohtaisesti lautakunnalle. Lisäykset ja muutokset on tehty kaupunginhallituksen ja kaupunkiympäristötoimialan sopimuksiin. 

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hallintosäännön 35 §:n mukaisesti mm. investointiohjelmien lähtökohdista ja kohteiden priorisoinnista.

Kuviossa 1 (alla) on kaupunginhallituksen palvelutilaukseen sisältyvät infrainvestoinnit TAE 2019, jossa investoinnit jakautuvat seuraavasti:

Kuvio 1 Infrainvestoinnit

Kuviossa 2 (alla) on kaupunginhallituksen palvelutilaus kaupungin tilainvestoinnit TAE 2019, jossa investoinnit jakautuvat seuraavasti:

Kaupungin palvelutiloihin kohdistettavista määrärahoista on osoitettu uudisrakentamiselle 53,6 %, korjauksiin 44,6 % ja hankkeiden suunnitteluvaraukseen 1,8 %.

Kuvio 2 Tilainvestoinnit

Kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää 24.4.2018:

Infrainvestointien taloussuunnitelmaesityksessä on tehty joitain uudelleen ajoituksia verrattuna taloussuunnitelmaan 2018 - 2021, joilla on tavoiteltu mahdollisimman tasaista investointien kokonaistasoa suunnitelmakaudelle. Vuoden 2018 – 2021 taloussuunnitelman strategisen sopimuksen mukaisia hankkeita ei ole kuitenkaan poistettu esityksestä, lukuun ottamatta kelluvien talojen hanketta Hirvensalossa. Tämä hanke esitetään siirrettäväksi kokonaan suunnitelmakauden ulkopuolelle, koska hankkeen toteuttamiseen liittyvät geotekniset haasteet ovat osoittautuneet erittäin merkittäviksi eikä toteuttamiskelpoista ratkaisua ole vielä voitu esittää.

Merkittävimmät hankkeiden määrärahavarauksen ajoituksen muutokset verrattuna voimassa olevan taloussuunnitelmaan vuosille 2018 - 2021 ovat seuraavat:

Esitettyjen muutosten seurauksena suunnittelukauden infrainvestoinnit ylittävät suunnittelutason noin 3,3 M€:lla.

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi 24.4.2018:

Toimitilainvestointiesityksen vuosille 2019–2022 laadinta pohjautuu vuoden 2018 talousarviossa hyväksyttyjen investointikohteiden päivitykseen. Esityksessä on huomioitu hyväksyttyjen hankkeiden toteutuksessa tapahtuneet muutokset, indeksikorotukset sekä toteutusvuosille kohdistuvat käyttöarviot.

Päivityksen seurauksena vuosien 2019–2022 tilainvestointiesitykseen suunnittelukaudella aloitettaville hankkeille kyetään varaamaan yhteensä n. 17,4 M€. Tilainvestointiehdotukseen vuosille 2019–2022 esitetään nostettavaksi uusia kohteita seuraavasti:

Esitettyjen uusien kohteiden seurauksena suunnittelukauden tilainvestoinnit ylittävät suunnittelutason noin 4,7 M€:lla.

Tilainvestointien ajoituksen siirtojen vaikutukset infrainvestointeihin ja niiden tulontuottopotentiaaliin tulee luonnollisesti huomioida investointien mahdollisia priorisointeja tehtäessä.

Yhteenveto

Kaupungin palvelutoiminnan tilainvestointitarpeet, yhtiömuotoisina taikka vuokrakohteina, lisäävät konsernivelkaa ja vuokravastuita. Investointiohjelmien ulkopuolisten hankkeiden käynnistyminen edellyttää esim. lisää myytäviä kohteita kuntakonsernista taloussuunnitelmakaudella.

Investointien priorisointeja tehtäessä tulee huomioida ajoitusten siirtojen vaikutukset mm. tulorahoitukseen.

Taloussuunnitelmakauden suunnittelulukuihin verrattuna edellä esitetty investointitaso ylittyy taloussuunnitelmakaudella 2019 – 2022 yhteensä 7,9 milj. euroa. Infrainvestoinnit ylittyvät noin 3,3 milj. euroa suunnittelukaudella ja tilainvestoinnit ylittyvät noin 4,7 milj. euroa. Kiinteän omaisuuden hankinnat ovat suunnitteluluvussa koko taloussuunnitelmakauden. Huolimatta edellä kuvatuista ylityksistä taloussuunnitelmakaudella, investointiohjelmien talousarvioesitys vuodelle 2019 on suunnitteluluvun mukainen.

Liite 1Infran investointiohjelma koontinimikkeittäin

Liite 2Toimitilojen investointiohjelma

Liite 3Kiinteän omaisuuden hankinnat

Oheismateriaali 1Kohdekohtainen infran investointiohjelma

Oheismateriaali 2Pienet tilainvestointikohteet alle 1 M€

Oheismateriaali 3Infrainvestointien kohdekohtaiset perustelut

Oheismateriaali 4Tilainvestointien kohdekohtaiset perustelut

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää hyväksyä liitteissä 1-3 esitetyt investointiohjelmien lähtökohdat sekä kiinteän omaisuuden hankintatasot taloussuunnitelmakaudelle 2019 - 2022.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Khkeh § 46
Liite 1:Infran investointiohjelma koontinimikkeittäin
Liite 2:Toimitilojen investointiohjelma
Liite 3:Kiinteän omaisuuden hankinnat