Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö15419.06.2025 

4725-2025 (11 01 00)

Turun kaupungin lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisen tarpeesta Turun satamaradan siirrossa (VARELY/4049/2025)

Kaupunkikehitysjohtaja Jyrki Lappi 18.6.2025:

Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää Turun kaupungin lausuntoa siitä, tuleeko Väyläviraston suunnittelemaan Turun 4725-20215tavararatapihan ja Turun sataman välille sijoittuvaan Turun satamaradan siirtohankkeeseen soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017, "YVA-laki") 3 §:n 2 momentin nojalla yksittäistapauksessa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä ("YVA-menettely"). Lausuntoa on pyydetty 30.6.2025 mennessä. Lausunto on pyydetty toimittamaan sähköisesti osoitteeseen kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi

Kuulemismenettelyn jälkeen Varsinais-Suomen ELY-keskus harkitsee YVA-menettelyn tarvetta ja tekee asiassa YVA-lain 13 §:n mukaisen päätöksen.

Turun satamaradan siirto -hankkeen tarkoituksena on siirtää nykyinen henkilö- ja tavaraliikenteen rata aikaisemmin käytössä olleelle ratalinjalle Turun tavararatapihan ja Turun sataman välillä. Hanke käsittää yhden raiteen, joka ensisijaisesti palvelee uutta Turun Ferry-terminaalia. Tämän raiteen lisäämisen myötä turvallisuus paranee merkittävästi, kun nyt käytössä olevat tasoristeykset poistetaan. Tämä parannus vähentää onnettomuusriskiä ja edistää turvallisempaa liikennöintiä. Hanke tukee myös Turun kaupunkirakenteen kehitystä ja mahdollistaa Linnanniemen alueen maankäytön kehittämisen.

Hankkeen linjaus noudattaa osayleiskaavaa ja asemakaavaa. Hankealueen kaavaselvityksissä on listattu liikenteeseen ja ympäristöön liittyviä selvityksiä, kuten esimerkiksi liito-oravaselvitys, ja satama-alueella on tehty tarvittavat melu- ja muut selvitykset.

Kaupungin lausunto

Kaupungin ja Turun kaupungin ympäristönsuojelun näkemyksen mukaan raiteiden siirto ei edellytä YVA-lain mukaista menettelyä. YVA-lain (252/2017) liitteen 1 kohdan 9d) mukaan YVA-menettely edellyttää kaukoliikenteen rautateiden rakentamista koskevaa hanketta eikä raiteiden siirtoa voi verrata uuden rautatien rakentamista koskevaan hankkeeseen. Hankkeesta ei myöskään aiheudu merkittäviä ympäristövaikutuksia eikä hankkeella ole merkittäviä ympäristövaikutuksia yksinään tai yhdessä muiden hankkeiden kanssa.

Hankkeessa vanha ratalinjaus otetaan uudelleen käyttöön, eikä uusia vaikutuksia synny. Vaikutukset on jo selvitetty asemakaavassa ja yleiskaavassa. Radan siirron pituus on noin 2 km, ja vastaavissa tilanteissa ei ole sovellettu YVA-menettelyä. Liikennöintinopeus on noin 40 km/h, mikä ei aiheuta muutosta vanhan radan käyttöön. Tämä ei myöskään vertaudu uuden kaukoliikenteen radan rakentamisen vaikutuksiin, joiden osalta liikennettä ja nopeutta (melu, tärinä, varotoimenpiteet) tulisi huomioida. Radan siirto ei myöskään katkaise virallisia tai epävirallisia kevyenliikenteen tai muita liikenneväyliä.

Turun satamaradan muutoshankkeelta puuttuvat lisäksi kaukoliikenteen ratojen rakentamiselle tyypilliset vaikutukset. Siihen ei mm. liity merkittävää tarvetta muuttaa nykyistä infrastruktuuria, sillä ratalinjaus sijoittuu kokonaisuudessaan rakennetun ympäristön alueelle. Rakennusvaiheessa ei myöskään tarvitse suorittaa louhintaa tai pengerryksiä, mikä vähentää ympäristöön kohdistuvia fyysisiä häiriöitä.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin antaa edellä olevan lausunnon Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisen tarpeesta Turun satamaradan siirrossa.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

lausVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedKaupunginhallitus
tpvKaupunkiympäristö
tiedBergström Pia
tiedHintsanen Timo
tpvLappi Jyrki