Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23516.06.202512

3862-2025 (03.00)

Turun kaupungin lausunto valtion asuntorahaston lakkauttamisesta ja korkotukilainojen takausmaksuista

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että ympäristöministeriölle annetaan lausunto, jonka mukaan valtion asuntorahaston lakkautuspäätöstä tulisi harkita uudelleen perusteellisemmilla vaikutusten arvioinneilla. Lisäksi korkotukilainojen takausmaksujen käyttöönotosta tulisi luopua.

Kh § 235

Kaupunkiympäristö, strateginen ohjaus, asuminen, asunto- ja kehittämisjohtaja Christina Hovi ja erityisasiantuntija Henrik Södergrann 10.6.2025:

​Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja valtion asuntorahaston lakkauttamisesta ja uusista korkotukilainoista perittävistä takausmaksuista 31.7.2025 mennessä. Lausuntopyynnön diaarinumero on VN/33734/2023.

Valtion asuntorahasto on talousarvion ulkopuolinen rahasto, jonka varoja käytetään valtion tukeman asuntotuotannon tukitoimiin kuten korkotukien ja avustusten maksamiseen. Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan valtion asuntorahaston lakkauttamista ja sen varojen siirtämistä valtion talousarvioon.

Asuntorahaston tehtävät, kuten korkotukien ja avustusten maksaminen sekä laina- ja muiden valtuuksien myöntäminen, siirrettäisiin talousarvion menomomenteille. Asuntorahaston lakkauttamisesta linjasi talouspoliittinen ministerivaliokunta viime kesäkuussa. Tavoitteena on siirtyä järjestelmään, jossa valtion asuntotuotannon tuet rahoitetaan suoraan budjettivaroin, mikä vahvistaisi eduskunnan budjettivaltaa. Asuntorahasto lakkautettaisiin 1.1.2026.​

Samassa yhteydessä otettaisiin käyttöön takausmaksut uusille valtion tukemille korkotukilainoille. Esitysluonnos sisältää myös jo aiemmin lausuntokierroksella olleen ehdotuksen takausmaksun perimisestä uusista korkotukilainoista. Tähän ehdotukseen on tehty jatkovalmistelussa joitakin muutoksia. Lainansaajan tulisi maksaa takausmaksu uusista rakentamis- perusparannus- ja hankintakorkotukilainoista vuoden 2026 alusta alkaen.

Maksu olisi 0,5 prosenttia lainan pääomasta ja se voitaisiin sisällyttää omakustannusvuokriin tai asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeisiin. Takausmaksua ei perittäisi, jos hankkeeseen on myönnetty erityisryhmien investointiavustusta tai jos kyseessä on opiskelija-asuntohanke. Tavoitteena on, että myös asuntorahoituksessa peritään kattavasti maksu valtiontakauksesta. Takausmaksujen käyttöönotto perustuu hallitusohjelmakirjaukseen.​

Esityksen mukaan valtion asuntorahaston varat riittävät nykyisiin sitoumuksiin vielä noin kymmenen vuoden ajan. Rahaston lakkauttamisen perusteluna esitetään sen varojen ehtyminen, toiminnan painopisteen siirtyminen lainoituksesta korkotukiin sekä tarve tehostaa resurssien käyttöä. Samalla kuitenkin todetaan, että rahaston lakkauttaminen on ennen kaikkea tekninen muutos, jonka vaikutukset riippuvat siitä, miten asumisen tukia jatkossa käsitellään talousarviossa.

Turun kaupungin lausunto

Kohtuuhintaisen asumisen turvaaminen on keskeinen osa Turun kaupungin elinvoimaa, sosiaalista kestävyyttä ja työvoiman saatavuutta. Valtion tukeman asuntotuotannon rahoituksen jatkuvuus ja ennakoitavuus ovat välttämättömiä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Asuntorahasto on ollut merkittävä väline pitkäjänteisen asuntopolitiikan toteuttamisessa, ja sen sulauttaminen valtion budjettitalouteen lisää epävarmuutta ja vaikeuttaa kaupunkien asuntopolitiikan ennakoitavuutta. Rahoituksen asettaminen poliittisten suhdanteiden varaan heikentäisi kaupunkien mahdollisuuksia suunnitella ja toteuttaa pitkäjänteistä asuntotuotantoa, mikä puolestaan voisi johtaa kohtuuhintaisen asumisen saavutettavuuden merkittävään heikkenemiseen sekä segregaation lisääntymiseen kaupungeissa. Turun kaupunki ilmaisee huolensa siitä, miten rahaston lakkautuksen yhteydessä varmistetaan asuntopolitiikan pitkäjänteisyys, asuntotuotannon rahoituksen ennakoitavuus ja riittävyys tavalla, joka edelleen mahdollistaa kuntien ja muiden keskeisten toimijoiden kyvyn vastata suomalaisten asumistarpeiden turvaamiseen.

Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2026–2029 sisältää korkotukilainojen hyväksymisvaltuuden, joka olisi 1 000 miljoonaa euroa vuosittain. Tämä on huomattavasti pienempi kuin edellisten vuosien hyväksymisvaltuus, joka vaihteli välillä 1 410–2 250 miljoonaa euroa. Rahoituksen vähentyminen saattaa sellaisenaan johtaa jopa valtion tukeman kohtuuhintaisten asuntojen tuotannon puolittumiseen. Suomen kasvavien kaupunkien muuttoliike koostuu huomattavalta osin pienituloisista asukkaista. Valtion tukema asuntotuotanto on keskittynyt pääasiassa kasvukeskuksiin, joissa pienituloisten suhteellinen ja etenkin absoluuttinen osuus on kasvava. Myös tulevaisuudessa on todennäköistä, että osa kaupungin asukkaista tulee tarvitsemaan erityistä tukea asumisen järjestämisessä.

Oikeus asuntoon on turvattu perustuslaissa, Euroopan sosiaalisessa peruskirjassa sekä YK:n kansainvälisessä yleissopimuksessa. Asuntorahaston lakkautuksen kielteisten vaikutusten on arvioitu kohdistuvan erityisesti kaikista heikommassa oleviin ryhmiin ja niin sanottuihin erityisryhmiin, kuten ikääntyneisiin, vammaisiin ja erityistä tukea tarvitseviin nuoriin. Samanaikaisesti asuntorahaston lakkautusesityksen kanssa asuntokysymys on noussut merkittäväksi EU:n agendalla. Suomea on pidetty tässä keskustelussa esimerkkimaana johtuen pitkäjänteisestä ja tuloksellisesta asuntopolitiikasta ja asuntokysymyksen ratkaisemisesta valtion, kuntien ja yksityisten toimijoiden yhteistyönä. Asuntorahaston lakkauttaminen näyttäytyykin suurena periaatteellisena muutoksena, jolla ilman selkeitä perusteita murennetaan pohjaa toimivalta järjestelmältä.

Tuetun asuntotuotannon edellytysten heikentyminen vähentää kaupunkien mahdollisuuksia puuttua segregaatioon. Valtion tukema asuntotuotanto on keskeinen väline segregaation vastaisessa työssä, sosiaalisen tasapainon edistämisessä ja vähävaraisten asumisvaihtoehtojen lisäämisessä. Turun segregaation vastainen strategia perustuu sosiaalisesti tasapainoisten asuinalueiden kehittämiseen. Kaupunki tavoittelee uusilla asemakaava-alueilla vähintään 20 prosentin osuutta korkotuetusta asumisesta erityisesti alueilla, joilla tuetun asumisen osuus on alhainen. Tuettu asuntotuotanto on tärkeä väline lisäämään vähävaraisten asumisvaihtoehtoja alueilla, jossa markkinaehtoinen tuotanto on yksinkertaisesti liian kallista.

Turun kaupunki ei pidä takausmaksujen käyttöönottoa perusteltuna. Valtion takausvastuista aiheutuvat riskit ovat erityisesti kasvukeskuksissa vähäisiä, eikä takausmaksuilla ole merkittävää vaikutusta riskienhallintaan. Lisäksi takausmaksut lisäävät valtion tuen vastikkeellisuutta ja voivat nostaa asumiskustannuksia, mikä on ristiriidassa valtion tukeman asuntotuotannon tavoitteiden kanssa.

Turun kaupunki pitää tärkeänä, että erityisryhmien asuntotuotanto rajataan takausmaksun ulkopuolelle. Hallituksen kehysriihen päätökset investointiavustusten leikkauksista vaikeuttavat erityisryhmien kohteiden toteuttamista, ja takausmaksu lisäisi tätä haastetta entisestään.

​Turun kaupunki katsoo, että valtion asuntorahaston lakkauttaminen ei ole perusteltua esitetyllä aikataululla. Valtion asuntorahaston lakkauttamisen aikataulua tulisi lykätä ja harkita rahaston lakkautuspäätöstä uudelleen perusteellisempien vaikutusarviointien pohjalta. Lakkauttamisen vaikutukset, yhdessä hallituksen leikkauksiin toimeentulotukeen, yleiseen asumistukeen ja opiskelijoiden asumistukeen, ovat laaja-alaisia ja merkittäviä lyhyellä aikavälillä. Muutokset edellyttävät perusteellisempaa arviointia sekä riittävää siirtymäaikaa, jotta kaupungit ja markkinat kykenevät sopeutumaan tilanteeseen hallitusti. Kohtuuhintaista asumista ei tulisi vähentää tilanteessa, jossa sen kysyntä kasvaa eikä uutta asuntotuotantoa synny markkinaehtoisesti.

Hallituksen esityksen mukaan asuntorahaston varat riittävät sen sitoumuksiin vielä noin kymmenen vuoden ajan. Turun kaupunki katsoo, että rahaston lakkauttamiselle ei ole kiirettä, ja vaihtoehtoisia ratkaisuja tulisi selvittää ennen lopullista päätöstä koskien näin merkittävää asuntorakentamiseen ja asuntopolitiikkaan mahdollisesti vaikuttavaa muutosta.

On myös huomioitava, että Euroopan unionin komissio valmistelee parhaillaan asuntopolitiikkalinjauksia, mukaan lukien valtiontakausten laskentaperusteet, joiden odotetaan valmistuvan vuodenvaihteen tienoilla. Tulevan EU-direktiivin myötä kansalliseen lainsäädäntöön saattaa olla tarpeen tehdä muutoksia. Tässä yhteydessä ei ole tarkoituksenmukaista ryhtyä hätiköityihin päätöksiin toimivan asuntopoliittisen instrumentin lakkauttamiseksi, vaan on suotavaa ottaa aikalisä ja odottaa EU-tason linjausten valmistumista.

Oheismateriaali 1Hallituksen esitysluonnos eduskunnalle valtion asuntorahaston lakkauttamisesta ja valtion tukeman asuntotuotannon takausmaksuista

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää antaa ympäristöministeriölle edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristöministeriö