Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Elinvoima 
Elinvoimajohtaja102.06.2025 

4465-2025 (02 05 01)

Proof of Concept -mallin käyttöönotto Turun TKI-rahoituksella innovaatioiden vauhdittamiseksi

Hankejohtaja Anna Kivinen 20.5.2025:

Tausta ja tarve:

Turun kaupunki on myöntänyt Turun TKI-yhteistyöhön 320.000 euron vuotuisen määrärahan vuoden 2023 alusta lukien (diaari 8051-2022 (02 05 01). Toimintaa on koordinoitu Business Turusta käsin yhteistyössä korkeakoulujen ja Turun kaupungin kanssa Teknologiakampus Turkuun kytkeytyen. Rahoitusta on käytetty aiemmin Turun TKI-setelitoimintaan kahden vuoden ajan.

Toimintaympäristön voimakkaiden muutosten aiheuttamana toiminnan painopistettä on haluttu suunnata enemmän yritysrajapintaan samalla kohdentaen huomattavasti vähemmän resursseja henkilöstökuluihin. Kustannustehokkuuden lisäksi tavoitteena on myös yritysrajapinnan kasvava aktivointi ja tätä kautta vaikuttavuuden lisääminen.

Turun TKI-kokonaisuus on saanut uutta suuntaa osana sekä Teknologiakampus Turun toiminnan että laajemmin Turun alueen TKI-toimintaympäristön uudelleenarviointia ja toimintaympäristön analyysiä. Turun tavoitteena on alueen TKI-panostusten kasvattaminen yli kaksinkertaisiksi seuraavien viiden vuoden aikana. Tätä tavoitetta tukee osaltaan laaja-alainen kokeilukulttuurin lisääminen sekä yritysten ja korkeakoulujen törmäyttäminen monenlaisin tavoin. Proof of Concept -toiminta liittyy myös Turun kasvuohjelmaan, jolla tähdätään elinvoiman ja kilpailukyvyn vahvistamiseen ja alueen TKI-panostusten kaksinkertaistamiseen vuoteen 2029 mennessä.

Rahoitus ja prosessin kuvaus:

Edellä kuvattua taustaa vasten ehdotetaan uutena avauksena kokeiltavaksi innovaatioiden kaupallistamiseen tähtäävä toimintamalli ”Proof of Concept”. Toiminta vahvistaa turkulaisten korkeakoulujen (Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun AMK, Yrkeshögskolan Novia, Humak) opiskelija- ja tutkijalähtöisten yritysideoiden kaupallistamista ja ideoiden varhaisen vaiheen kehittämistä. Toiminnalle on todettu suuri tarve Turun alueella.

Yksittäinen PoC-tuki on enintään 6 000 euroa / idea. Turun kaupungin rahoituspäätöksellä PoC-tukeen osoitetaan vuonna 2025 enintään 40 000 euroa. Pilotin jatkamisesta vuoden 2025 jälkeen sekä mahdollisen jatkon rahoituksesta päätetään erikseen loppuvuodesta.

Toimintaa toteutetaan jatkuvan haun periaatteella erillisen lomakkeen kautta Boost Turun verkkosivuilla. Hakuprosessia koordinoi työryhmä, joka koostuu Business Turun, Boost Turun sekä Monttu Venturesin edustajista. Ryhmä tekee esitykset rahoitettavista yritysideoista. Ehdotukset käydään läpi Teknologiakampus Turun ohjausryhmässä. Rahoituspäätökset tehdään 2 - 3 kertaa kuluvan vuoden aikana Turun elinvoimajohtajan toimesta.

Hakijoina voivat olla opiskelijat, tutkijat tai korkeakouluyhteisöön kuuluvat tiimit, joilla on selkeä yritys-/innovaatioidea. Tiimissä voi olla myös turkulaisten korkeakoulujen ulkopuolisia henkilöitä. Hakijana ei voi olla jo toiminnassa oleva yritys.

Päätökset perustuvat kriteereihin kuten innovatiivisuus, käyttäjälähtöisyys, vaikuttavuus, etenemispolun selkeys sekä tiimin kyvykkyys ja toimeenpanokyky. Myönnetyn tuen käytöstä raportoidaan lyhyesti 3 kuukauden kuluttua projektin aloittamisesta (esim. prototyyppi, asiakaspalaute, jatkosuunnitelmat) erikseen nimetylle yhteyshenkilölle.

Pilotin vaikuttavuutta arvioidaan vuoden lopulla (määrälliset ja laadulliset tulokset) ja jatkosta päätetään kertyneiden kokemusten perusteella. Kokeilulla vahvistetaan turkulaisista korkeakouluista (nousevien opiskelija- ja tutkijalähtöisten yritysideoiden varhaista kehittämistä ja kaupallistamiskelpoisuuden arviointia. Pilotoitavalla mallilla tavoitellaan uudenlaista kasvua luovien yritysideoiden testaamista ja kaupallistamista.​

Esitän, että osana Turun elinvoiman palvelukokonaisuuden kasvuohjelmaa käynnistetään Proof of Concept -kokeilu StartUp -yhteisö Boost Turun koordinoimana. Turun kaupunki rahoittaa vuonna 2025 enintään 40​ 000 eurolla toimintamallia, jonka tavoitteena on innovaatioiden kaupallistaminen. Kulut katetaan kustannuspaikalta 19001 KH/Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö / Elinvoiman palvelukokonaisuus.​

Elinvoimajohtaja Vesa Palander:​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

Päätös​Päätän, että osana Turun elinvoiman palvelukokonaisuuden kasvuohjelmaa käynnistetään Proof of Concept -kokeilu StartUp -yhteisö Boost Turun koordinoimana. Turun kaupunki rahoittaa vuonna 2025 enintään 40​ 000 eurolla toimintamallia, jonka tavoitteena on innovaatioiden kaupallistaminen. Kulut katetaan kustannuspaikalta 19001 KH/Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö / Elinvoiman palvelukokonaisuus.​

​Vesa Palander

elinvoimajohtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedHintsanen Timo
tiedKaisti Anssi
tpvKivinen Anna
tiedLiski Petri
tiedPalander Vesa
tiedViljanen Heini